«Η Ελλάδα πουλάει τα ασημικά της»

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ταμείο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται καθαρά ειδησεογραφικά οι κρατικές επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα πουλάει τα ψεύτικα ασημικά της» υποστηρίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που ανακοινώθηκαν δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία διεξόδου από τα χρέη.
Ο σχολιαστής σημειώνει: «Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιος θα δείξει ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, ο ΟΣΕ, δεν είναι απλώς υπερχρεωμένοι οργανισμοί, αλλά δημιουργούν καθημερινά νέα ελλείμματα, ενώ είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά. Μάλλον λοιπόν θα είναι λίγοι οι δυνητικοί αγοραστές των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Το μόνο που θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση με την πώληση του ΟΣΕ είναι ότι έτσι θα σταματήσει τη συνεχή αιμορραγία. Εάν θέλει όμως να εκπληρώσει τον στόχο της, δηλαδή με τις ιδιωτικοποιήσεις να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια εντός τριών ετών, τότε πρέπει να εκποιήσει τα πραγματικά της ασημικά, π.χ. ακίνητα που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσες τουριστικά περιοχές.
Τότε ναι, θα έπαιζε ρόλο η πώληση των πραγματικών ασημικών της, που ασφαλώς η πώλησή τους πονάει περισσότερο από τον υπερχρεωμένο ΟΣΕ. Αλλά ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε αυτό το βήμα, θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά να δρομολογήσει κατά τέτοιον τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, σημαίνει στην ουσία αλλαγή  νοοτροπίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έκαναν όμως επανάσταση. Πολλοί φοβούνται ότι η ‘αποκρατικοποίησή’ τους είναι δυσκολότερη από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.» 

Σχόλια