Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Απαισιόδοξοι οι πολίτες

Βαθιά απαισιοδοξία διακατέχει τους πολίτες, όπως προκύπτει από την έρευνα ΤΑΣΕΙΣ Ιουνίου 2010, που διενεργήθηκε από την εταιρεία MRB.

H γνώμη των πολιτών για την πορεία της χώρας είναι σχεδόν καθ' ολοκληρίαν αρνητική, ενώ ανησυχία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση εκφράζουν οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 69%, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 59,8% ότι η κυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα θα αποτύχει στον στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ενώ το 54,4% εκφράζει την ίδια άποψη για τον στόχο περιορισμού των εξόδων, ενώ το 63,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 3 χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η απογοήτευση πάντως δεν μετατρέπεται σε στροφή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το 71,9% κρίνει ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε να διαχειρισθεί καλύτερα τη σημερινή κατάσταση.

Στα ζητήματα της διαφάνειας, το 72,5% πιστεύει ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν και το 84,8% ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα φαινόμενα διαφθοράς και χρηματισμού, ενώ το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί το πολιτικό σύστημα αν3επανόρθωτα απαξιωμένο.
Από το σύνολο των θεσμών, ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 50% συγκεντρώνουν μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα Πανεπιστήμια, ο Έλληνας Πολίτης και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχετικά με τα πολιτικά κόμματα, θετικές κρίσεις εκφράζει για το ΠΑΣΟΚ το 25%, για τη ΝΔ το 12,7%, για το ΚΚΕ το 10,1%, για το ΛΑΟΣ το 8,6% και για τον ΣΥΡΙΖΑ το 7% - τα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί εδώ και 5 χρόνια.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα εξουσίας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα το 42,2% απαντά "κανένα", το 30% "το ΠΑΣΟΚ" και το 20,3% "η ΝΔ".


Θετική εικόνα για τον Γιώργο Παπανδρέου έχει το 32,7% (έναντι 47,5% προ εξαμήνου) για τον Αντώνη Σαμαρά το 25,7% (έναντι 44,5%) για την Αλέκα Παπαρήγα το 16,7%, για τον Γιώργο Καρατζαφέρη 19,7% και για τον Αλέξη Τσίπρα το 15.7%.

Περισσότερο ή λιγότερο αναγκαίο κρίνει έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 48,8%.

Από τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα τις περισσότερες θετικές κρίσεις εξασφαλίζει η Λιάνα Κανέλλη με 42,3% και ακολουθούν με 34,9% η Φώφη Γεννηματά, με 34,5% ο Απόστολος Κακλαμάνης και με 32,1% ο Νικήτας Κακλαμάνης (δημοφιλέστερος πολιτικός από τη ΝΔ).

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. "Άλλο κόμμα" προτίθεται να ψηφίσει το 3%, Λευκό ή άκυρο το 7,4% ενώ το 11% εμφανίζεται αναποφάσιστο και το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη.

http://www.athina984.gr/node/104256
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=16326977#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.