Να που πήγαν τα λεφτά...

Ζητεί ευθύνες για απαξίωση του ΟΠΑΠ και... στο βάθος «Ιντραλότ»
Την ύπαρξη «ανοικτών ποινικών θεμάτων» γιατί, «ενώ η διάσταση ΟΠΑΠ - Ιντραλότ ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο του 2000, δεν ελήφθη κανένα μέτρο και τελικά η εισαγωγή του οργανισμού στο Χρηματιστήριο κατεγράφη ως συμπλήρωμα στο ενημερωτικό δελτίο εξουδετερώνοντας τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία», υπαινίσσεται με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρος.

Η ερώτηση αναφέρεται στα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εισαγωγή του ΟΠΑΠ στο ΧΑΑ.

Ο κ. Φλώρος σημειώνει πως «ενώ στα τέλη του 2000 η πραγματική χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάτο σε 1,3 τρισ. δραχμές και υπολογιζόταν ότι η εισαγωγή του 10% των μετοχών θα απέφερε έσοδα τουλάχιστον 110 δισ. στο Δημόσιο, ο χειρισμός της υπόθεσης οδήγησε τα έσοδα να φθάσουν μόλις τα 60 δισ.».
Υπογραμμίζει επίσης πως το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστή η έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Θ. Σαρρή και αφετέρου δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του ΟΠΑΠ με αφορμή τη διαφορά με την εταιρεία Ιντραλότ για το ιπποδρομιακό στοίχημα».

Για τους λόγους αυτούς ρωτά τους υπουργούς:

* Ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ από 1,3 τρισ. σε περίπου 600 δισ.

* Σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση του ΟΠΑΠ ώστε να ενημερώσει τους 5.000 πράκτορες του οργανισμού για τη μετοχοποίηση.

* Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ και των συνυπευθύνων στην πληρωμή διαφόρων ποσών που εμφανίζονται σαν «γενικά έξοδα» της διοίκησης του οργανισμού.

* Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ειδικά το εποπτεύον υπουργείο Πολιτισμού για τον καταλογισμό ευθυνών στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και για την πρόληψη παρόμοιων λαθών στο μέλλον.

Νέα αναβολή για «Ιντραλότ»

Το πρόβλημα υγείας ενός εκ των οκτώ κατηγορουμένων (του Γ. Σαλονίκη) οδήγησε χθες στην αναβολή για δεύτερη φορά της εκδίκασης της υπόθεσης που αφορά την παραπλανητική διαφήμιση της «Ιντραλότ» εν όψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Από την αίθουσα του δικαστηρίου απουσίασαν όχι μόνο οι περισσότεροι από τους μάρτυρες, αλλά και βασικοί κατηγορούμενοι, όπως ο πρόεδρος της εταιρείας, Σωκράτης Κόκκαλης, καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Ιντραλότ». Παρόντες ήταν οι Κ. Αντωνόπουλος, Δ. Κλώνης, Κ. Τσουκαλίδης, καθώς και ο επίσης κατηγορούμενος διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ, Ιωαν. Τσάνας. Νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 24 Ιανουαρίου 2002.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/04/2001
 

Σχόλια