Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Ο ορισμός της "καραμπινάτης" απευθείας ανάθεσης..


Είχαμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας για τους "Big 5"   , για την"Επιτροπή των φίλων"..   , αλλά και για την Lazard  (Λαζάρου κατά τον Πετσάλνικο) 
Tι είναι τώρα όλοι αυτοί θα μου πείτε; 
Οι Big 5 είναι εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών και το όνομά τους όπως θα είδατε, φιγουράρει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Φημολογείται ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού. 

 H επιτροπή των σοφών είναι φίλοι του πρωθυπουργού και οι περισσότεροι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτοί ήδη έχουν "διορισθεί" με απόφαση του πρωθυπουργού. Τώρα για την Lazard έγινε ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή. Και αυτοί έχουν "προσληφθεί" για να μας βοηθήσουν !!!!

Πως προσελήφθησαν όλοι αυτοί;; Προφανώς με "περίεργες" διαδικασίες και σίγουρα χωρίς προσφορές και διαγωνισμό. 

Για αυτό προσπάθησε η κυβέρνηση στα μουλωχτά και με την διαδικασία του επείγοντος, να περάσει στις αρχές Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

Το σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας καθώς και να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό ενεργώντας στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιοτήτων του με απόφασή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».
Προσέξτε καλά τα πιο πάνω αντικείμενα...
Είναι ταυτόσημα με τις εργασίες που παρέχουν οι 3 εταιρείες που ήδη έχουν προσληφθεί !!
Δηλαδή πρώτα τους αναθέτουμε απευθείας τη δουλειά και μετά νομοθετούμε για να "καλυφθούμε"..
Ας δούμε όμως γενικά στο δημόσιο πότε γίνεται απευθείας ανάθεση ενός έργου και πότε μέσω διαγωνισμού.
Απάντηση
Στους δημόσιους διαγωνισμούς υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μπορεί να γίνει μια απευθείας ανάθεση, ή να μην γίνει διαγωνισμός. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωτική αλλά να σας δώσει μόνο κατευθύνσεις, καθώς ο κάθε διαγωνισμός για τον κάθε φορέα μπορεί να διέπεται από διαφορετικούς νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. Σε γενικές γραμμές όμως:
 • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει όταν ο προϋπολογισμός ενός έργου είναι μικρός (πχ. σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω των 45.000 Ευρώ).
 • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει όταν δεν υπάρχουν περιθώρια διενέργειας κανονικού διαγωνισμού.
 • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει εάν σε διαγωνισμό κατατεθεί μόνο μια πρόταση (η οποία καλύπτει τις ανάγκες του διαγωνισμού).
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το νόμο για τον φορέα που ενδιαφέρεστε. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα στην κατηγορία ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ για περισσότερες πληροφορίες για την Κοινοτική Νομοθεσία σε αυτά τα ζητήματα.  ( euro-info.gr  ) 
Φίλοι αναγνώστες, όπως καταλάβατε είμαστε ξέφραγο αμπέλι....  Όποιος θέλει έρχεται, τα "αρπάζει" και φεύγει.. 'Ετσι χωρίς πρόγραμμα.

Το θέμα είναι ότι αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και την ομάδα Ε.Ε και ΔΝΤ, μιλάμε για καμιά πενηνταριά, παρείσακτους-τσαντάκηδες που μας έχουν κατσικωθεί, και μάλλον ¨κυβερνούν την Ελλάδα".

Τι κάνουν όλοι αυτοί ειδικά οι μυστικοσύμβουλοι, από ποιόν παίρνουν εντολές, σε ποιον δίνουν αναφορά, είναι ένα ΘΕΜΑ και μάλιστα ΜΕΙΖΟΝ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος: "ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ;" 

ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ;;

ME ΠΟΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ;;

ΕΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ" ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;


2 σχόλια:

 1. αφού είναι φίλοι του Γαπ , οκ. οκ, παιδιά!

  Είναι σαν την τίνα που είναι στην κοσμάρα της, και σαν τον Παύλο με το υφάκι το αυτοκρατορικό.
  Ολα καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. www.rizariospoliteia.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.