Άραγε υπάρχει ευθιξία;;;

Δηλαδή τόσο "κλάμα" από τον Υπουργό , η ανακοινωθείσα "εμπλοκή" του Πρωθυπουργού στο θέμα , και η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός για το μέλλον των συντάξεών του είναι "Ελληνική Εφεύρεση";;;

Και δεν έχει ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ κανείς από ευθιξία;;;

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυρίζουν αδιάφορα ;;;

Και 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ ρωτούν τον υπουργό για τις "κόκκινες γραμμές" ΜΕΤΑ που ψήφισαν το μνημόνιο!!!(Άραγε το διάβασαν έστω σαν περίληψη;;;) ...


Βρυξέλλες: Ποτέ δεν ζητήσαμε να κοπούν οι συντάξεις στο μισό

«Μας παρεξηγήσατε. Δεν κόβουμε τις συντάξεις στο μισό. Οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 65% ως 80%, καθώς πέραν της αναλογικής θα λαμβάνουν και τη βασική σύνταξη».
Ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτημα του «Βήματος» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανατρέπει την επώδυνη εικόνα των ασφαλιστικών αλλαγών που υπήρχε ως σήμερα και πήγαζε από τις κατευθύνσεις του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή αφήνει μεγάλα περιθώρια για συμφωνία στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τη διαμόρφωση του τελικού κείμενο του νομοσχεδίου.
«Το Βήμα» επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Σέρβας Ντερούζ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο για τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και για το κατά πόσον η Κομισιόν συνέστησε πρόσθετες ρυθμίσεις εκτός των συμφωνημένων στο Μνημόνιο. Ο κ. Ντερούζ παρέπεμψε το ζήτημα στον επίτροπο Ρεν και εν συνεχεία ο κ. Αλταφάζ απάντησε στα ερωτήματα του «Βήματος» με επίσημη αποκλειστική δήλωση που αποτυπώνει τις θέσεις της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντερούζ υπήρξε επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δραματικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή του Μνημονίου στις 2 Μαΐου και αμέσως μετά μίλησε στους έλληνες δημοσιογράφους για ενδεχόμενα «νέα μέτρα». Επέμενε δε μέχρι τέλους για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Η πλήρης δήλωση Αλταφάζ

«Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάποια σύγχυση στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο Μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και συγκεκριμένα για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ένα εξαιρετικά τεχνικό και περίπλοκο ζήτημα.
Για τις συντάξεις το Μνημόνιο ορίζει πως η μεταρρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει ότι η αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται για τα επόμενα 50 χρόνια είναι παρόμοια με την αύξηση σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ). Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και η ύπαρξη ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής προστασίας στο μέλλον.
Για την επίτευξη του πρωταρχικού αυτού στόχου το Μνημόνιο καθορίζει λεπτομέρειες για μια σειρά θέματα που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις τις επόμενες δεκαετίες, όπως για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, την ηλικία συνταξιοδότησης, τις περιόδους εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης, την πρόωρη συνταξιοδότηση κτλ. Υπήρξε θετική πρόοδος και συμφωνία για τα περισσότερα θέματα με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα μεταφραστεί η απαίτηση αυτή στον νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επιτρέψτε μου ωστόσο να υπογραμμίσω πως πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% ως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει.
Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της ΕΕ και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για την κοινωνική ασφάλιση».

Μπλόφες στο πόκερ του Ασφαλιστικού

Παρτίδα πόκερ με πολλές μπλόφες και συνεχείς ανατροπές θυμίζει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό που διεξάγεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην «τρόικα». Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεχίζουν στο παρασκήνιο ατύπως τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχοντας αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία «διαρροή» ως την έλευση του κλιμακίου στα μέσα Ιουνίου. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει γραμμές άμυνας και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει πίσω από αυτές. Την ίδια ώρα όμως ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ κ. Ολι Ρεν δήλωνε ότι η μόνη υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του μνημονίου είναι να αυξάνεται κατά 2,5% του ΑΕΠ η δαπάνη για τις συντάξεις, ότι το ποσοστό αναπλήρωσης 48% αποτελεί έναν ετήσιο μέσο όρο για το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων και ότι τελικώς οι συντάξεις θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, εκτός από τις πολύ υψηλές.

Απαιτήσεις και ανατροπές

Το σκηνικό αυτό θυμίζει τη στιγμή, λίγο προτού πέσουν τα χαρτιά στο τραπέζι, που οι παίκτες ανταλλάσσουν βλέμματα (στην προκειμένη περίπτωση e-mail και δημόσιες δηλώσεις) και κανένας δεν γνωρίζει ποιος μπλοφάρει. Το σενάριο που παρουσιάζει ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν φαντάζει πολύ καλό για την κυβέρνηση. Δεν έχουν περάσει όμως ούτε δέκα ημέρες από την αποστολή της επιστολής που έστειλε η γγ του υπουργείου Εργασίας κυρία Αθηνά Δρέττα προς τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα κ. Σέρβας Ντερούζ στην οποία επισήμαινε τις παρεκκλίσεις του κλιμακίου από το μνημόνιο. «Οι εκπρόσωποί σας έθεσαν απρόσμενα και εκτός Μνημονίου Κατανόησης ζήτημα τελικού ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις» σημείωνε ότι η κυρία Δρέττα. «Δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες. Ακόμη περισσότερο όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης» υπογράμμιζε. Αντίστοιχες επισημάνσεις περιελάμβανε, μαζί με έναν κατάλογο με τα συμφωνηθέντα σημεία, η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος στον κ. Ολι Ρεν.

«Ας μας ρίξουν!»

Τελικώς τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις; Πρόκειται για έναν επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Λοβέρδου προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα αντιδημοφιλή μέτρα που πρόκειται να λάβει; Επεισαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης τους εκπροσώπους της «τρόικας» και υποχώρησαν από τις άκαμπτες θέσεις τους; Πάντως, στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ διαμορφώνεται έντονο κλίμα κατά της μεγάλης μείωσης των συντάξεων, το οποίο θα μετατρέψει το Ασφαλιστικό σε crash test για τις αντοχές της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση που έγινε για το θέμα αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κκ. Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Ανδρ. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Ρέππα αποφασίστηκε ότι η επέκταση του 48% σε όλες τις συντάξιμες αποδοχές δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. «Ας μας ρίξουν!» αποφάσισαν οι υπουργοί, καθώς θεώρησαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Αυτό το Ασφαλιστικό δεν περνάει!»

Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη για αυτό και όταν τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Ι. Κουτσούκος, Π. Κουκουλόπουλος και Ι. Μίχας) είπαν την Πέμπτη στον κ. Γ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, αυτό το Ασφαλιστικό δεν περνάει!» εκείνος τους απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» και ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει και ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ (Π. Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χρ. Πρωτόπαππας, Ι. Αμοιρίδης, Δ. Καρύδης, Μιχ. Κατρίνης, Β. Γερανίδης, Ν. Σαλαγιάννης, Σοφία Γιαννακά, κ.ά.) σε ερώτησή τους προς τον κ. Λοβέρδο επισημαίνουν ότι αν ισχύουν όσα δημοσιεύονται «οι συντάξεις θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση». Επισημαίνουν επίσης ότι κατά την άποψή τους οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγούν «στην κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και στην αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα».
Οι ελεγκτές εξόργισαν… και τον Ελβετό
Το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει σχεδόν την αναλογιστική μελέτη που ετοίμαζε, η οποία στηριζόταν στις παραδοχές του προσχεδίου που έχει καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ο κ. Ανδ. Λοβέρδος. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι με τα μέτρα που προτείνονται εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως το 2060 και θα παραδοθεί στην «τρόικα» στις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι της «τρόικας» που βρίσκονταν προ δεκαημέρου στην Αθήνα ζητούσαν επίμονα νέα αναλογιστική μελέτη με βάση το περιεχόμενο του μνημονίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι παρατηρήσεις του κλιμακίου φάνηκαν υπερβολικές ακόμα και στον διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κ. Εμ. Σισόν, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για να πιστοποιήσει την αναλογιστική μελέτη. «Αυτά που ζητάτε δεν τα βάζουμε ούτε εμείς στις μελέτες μας. Είναι αντίθετα με διεθνείς συμβάσεις και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» φέρεται να τους είπε. Η απάντηση που έλαβε τον οδήγησε στην απόφαση να στείλει από τη Γενεύη επιστολή διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες για την ανάρμοστη συμπεριφορά των μελών του κλιμακίου.
Αν η «τρόικα» επιμείνει στην εκπόνηση νέας μελέτης με βάση το μνημόνιο, πράγμα πολύ πιθανό, θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αλλά όπως παραδέχονται στο υπουργείο Εργασίας ακόμα κι αν φύγει το θέμα της νέας μελέτης από τη μέση και η επέκταση του 48% σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, υπάρχουν ακόμα πολλά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση.
Η συζήτηση της ελληνικής πλευράς με την «τρόικα» συνεχίζεται με ένταση στο παρασκήνιο, καθώς το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το κείμενο του μνημονίου είναι γενικόλογο και ότι υπάρχουν σημεία που χρειάζεται να ερμηνευτούν. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος όμως δεν εξηγεί γιατί κρίσιμα ζητήματα δεν αποσαφηνίστηκαν προτού πέσουν οι υπογραφές.

Με νέους όρους το μπραντεφέρ κυβέρνησης-επιτηρητών

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και επιτηρητών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει «ένα βήμα πίσω» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να μετριαστούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις οι οποίες προκαλούνται από τις επώδυνες ρυθμίσεις για τις συντάξεις.
Οι διευκρινίσεις του κ. Αλταφάζ, εκπροσώπου του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, προς το «Βήμα» για τη χορήγηση της βασικής, πέραν της αναλογικής, σύνταξης αφήνουν «ένα παράθυρο συνεννόησης» με τους ελεγκτές, οι οποίοι έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδου και του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη που διεξάγουν τη διαπραγμάτευση, έχει θέσει σαν «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης, 48%, για 40 έτη ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ζητώντας η βασική σύνταξη, προνοιακού χαρακτήρα, να δίδεται πέραν της αναλογικής. Δηλαδή, να μη συνυπολογίζεται στο 48%. Αυτό αρχικώς είχε απορριφθεί από τους ελεγκτές.
Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου ωστόσο διατυπώνει μια σαφώς τροποποιημένη θέση σε σχέση με τη στάση που έχουν τηρήσει ως τώρα οι ελεγκτές στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας:
- «Οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 65% ως 80%, καθώς πέραν της αναλογικής θα λαμβάνουν και τη βασική σύνταξη, η οποία θα δίδεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια».
Η εξέλιξη αυτή αφήνει πολλά περιθώρια για συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, καθώς βελτιώνει την επαχθή εικόνα των ασφαλιστικών αλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε ως σήμερα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η χώρα μας. Γίνεται σαφές όμως ότι η βασική σύνταξη δεν θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους παρά μόνο σε όσους πληρούν τα ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί. Από τις δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου προκύπτουν τα εξής:
- Η «τρόικα» αποδέχεται το αίτημα του υπουργείου η βασική σύνταξη να μη συμπεριλαμβάνεται στο 48%, που αποτελεί το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης για 40 έτη ασφάλισης. Ετσι οι συντάξεις θα φθάνουν σε ποσοστό αναπλήρωσης το 65% ως 80%, εφόσον συνυπολογιστεί και η χορήγηση της βασικής σύνταξης, την οποία θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο κρατικός προϋπολογισμός.
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί ο χρόνος απόδοσης της βασικής σύνταξης. Η κυβέρνηση ζητεί να αποδίδεται ταυτόχρονα με την αναλογική και όχι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας μας.
Το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – επιτηρητών για τις ρυθμίσεις θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με την έλευση του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων. «Η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία δεν αντέχουν αυτό το σοκ» σημείωνε υπουργός της κυβέρνησης οριοθετώντας την «κόκκινη γραμμή» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
tovima.g
Real-Politics

antilogos-gr

Σχόλια