Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Οι νευρικές αγορές και τα ελληνικά ομόλογα


«Νέες ανησυχίες για την Ελλάδα», «Πάλι αναταραχή γύρω από τα ελληνικά ομόλογα», «Ανώμαλη προσγείωση των σωτήρων της Ελλάδας», «Νευρικές οι αγορές», είναι οι τίτλοι του γερμανικού τύπου για τη νέα επιδείνωση στις αποδόσεις, τα καπέλα και τα ασφάλιστρα των ομολόγων.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Είναι σαφές ότι πολλοί επενδυτές θέλουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα από τότε που οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία των σκουπιδιών. Όμως αυτή τη στιγμή, μετά τις πρώτες πωλήσεις, τα επιτόκια, το καπέλο και τα ασφάλιστρα των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το ίδιο υψηλό επίπεδο που είχαν και πριν από το πακέτο οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αυτή η τόσο ισχυρή αντίδραση σε γνωστά δεδομένα δείχνει τη νευρικότητα που έχει καταλάβει τις αγορές, η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε και με το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ούτε με τα 750 δις ευρώ για τη στήριξη κάθε υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ. Πρόκειται για μια επισφαλή κατάσταση που κάνει πιο ακριβό το χρέος της Ελλάδας.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα επιδιώκει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια άνω των 4 δισεκατομμυρίων, εάν δεν πετύχει αυτή της η προσπάθεια για αναχρηματοδότηση του χρέους της από τις αγορές, τότε πρέπει πάλι να ζητήσει τη διοχέτευση ρευστού από το πακέτο στήριξης.»

«Από την κατάσταση αυτή επωφελούνται κυρίως τα Hedgefonds και όλοι οι επενδυτές πακέτων υψηλού κινδύνου.
Έτσι όσο πιο νευρικές γίνονται οι αγορές, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.