Οι νευρικές αγορές και τα ελληνικά ομόλογα


«Νέες ανησυχίες για την Ελλάδα», «Πάλι αναταραχή γύρω από τα ελληνικά ομόλογα», «Ανώμαλη προσγείωση των σωτήρων της Ελλάδας», «Νευρικές οι αγορές», είναι οι τίτλοι του γερμανικού τύπου για τη νέα επιδείνωση στις αποδόσεις, τα καπέλα και τα ασφάλιστρα των ομολόγων.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Είναι σαφές ότι πολλοί επενδυτές θέλουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα από τότε που οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία των σκουπιδιών. Όμως αυτή τη στιγμή, μετά τις πρώτες πωλήσεις, τα επιτόκια, το καπέλο και τα ασφάλιστρα των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το ίδιο υψηλό επίπεδο που είχαν και πριν από το πακέτο οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αυτή η τόσο ισχυρή αντίδραση σε γνωστά δεδομένα δείχνει τη νευρικότητα που έχει καταλάβει τις αγορές, η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε και με το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ούτε με τα 750 δις ευρώ για τη στήριξη κάθε υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ. Πρόκειται για μια επισφαλή κατάσταση που κάνει πιο ακριβό το χρέος της Ελλάδας.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα επιδιώκει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια άνω των 4 δισεκατομμυρίων, εάν δεν πετύχει αυτή της η προσπάθεια για αναχρηματοδότηση του χρέους της από τις αγορές, τότε πρέπει πάλι να ζητήσει τη διοχέτευση ρευστού από το πακέτο στήριξης.»

«Από την κατάσταση αυτή επωφελούνται κυρίως τα Hedgefonds και όλοι οι επενδυτές πακέτων υψηλού κινδύνου.
Έτσι όσο πιο νευρικές γίνονται οι αγορές, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.»

Σχόλια