Ντόρα : "Θα δούμε έχει ο Θεός"

Στο Βερολίνο βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και είπε να δώσει μια συνέντευξη τύπου στη Deutsche Welle.
"Θα δούμε έχει ο Θεός", ήταν η απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη, στην τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου για το άν, στις επόμενες εκλογές θα είναι ανεξάρτητη βουλευτής;
Μίλησε για όλους και για όλα σχεδόν.
Έχουμε όμως μερικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις να κάνουμε σχετικά με τα λεγόμενα της κυρίας Μπακογιάννη.
Ένα μεγάλο τμη΄μα της Ν.Δ είπε η κα Μπακογιαννη έφυγε..
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο τμήμα; Πότε έφυγε και που πήγε;
Αν αναφέρεστε στον εαυτό σας Κα Μπακογιάννη και σε έναν ακόμα βουλευτή τον κ. Κιλτίδη, προφανώς και δεν μιλάμε για μεγάλο τμήμα.
Εκτός και αν έχουμε χάσει την αίσθηση του μεγέθους..
Μίλησε και για καταστροφολογία, από ποιον από την Ν.Δ;
Μπορεί να έχει τα όποια προβλήματα η Ν.Δ, αλλά στο θέμα της οικονομικής κρίσης πήρε μια ξεκάθαρη, υπεύθυνη και σοβαρή απόφαση.
Πήρε μια απόφαση με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μνημόνια και συμφωνίες που σχεδόν κανείς δεν τα διάβασε, δεν ξέρει ή κάνει ότι δεν ξέρει για το τι περιέχουν και για τους όρους δανεισμού.
Η Ν.Δ έχει υποβάλλει και συνεχώς παρουσιάζει τις θέσεις-προτάσεις της για την κρίση, με έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων που θα έπρεπε να ληφθούν.
Για ποιο άκρατο λαϊκισμό, δημαγωγία και μίνιμουμ συναίνεσης μιλάτε Κα Μπακογιάννη;
Πως να συμβιβαστείς ή να συναινέσεις, σε κάτι (μνημόνια, συμβάσεις δανεισμού) που είναι "κατάπτυστο", απεχθές, πρόχειρο, απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο;
Αυτό δεν είναι δημαγωγία, είναι το μίνιμουμ που μπορείς να κάνεις για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας σου.
Επειδή αναφερθήκατε και στην δημοκρατία, μια βασική της αρχή είναι η αποδοχή της γνώμης των πολλών, της πλειοψηφίας η οποία ανέδειξε πρόεδρο της Ν.Δ τον Αντώνη Σαμαρά.
Κα Μπακογιάννη και εμείς έχουμε συμμαθητές που πουλάνε ηλεκτρικά είδη αλλά δεν ψωνίζαμε μόνο απ' αυτούς και δεν μας έκαναν ποτέ δώρο τίποτα.
Εν τοιαύτη περιπτώσει έχει ο Θεός....
Εμείς δεν έχουμε, ούτε λεφτά αλλά ούτε και υπομονή να ακούμε τα ίδια και τα ίδια.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κυρία Μπακογιάννη, η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους που περνάει η Ελλάδα έφερε τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα για τη Νέα Δημοκρατία, τη δική σας διαγραφή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις διαλυτικές κινήσεις και στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η έκφραση μιας πολιτικής κρίσης συνέπεια της οικονομικής;

"Εδώ και αρκετά χρόνια σοβούσε μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Πολλοί από εμάς μιλούσαν για κρίση αντιπροσώπευσης. Υπήρχε ένας ολόκληρος κόσμος που γύριζε την πλάτη στην πολιτική. Η λειτουργία της δημοκρατίας έπασχε και πάσχει. Η οικονομική κρίση όμως πυροδότησε ουσιαστικά και την πολιτική και την οικονομική κρίση. Σήμερα πλέον, όπως λέει ο Καζαντζάκης στην "Ασκητική", δεν υπάρχουν κουρτίνες.
Σήμερα πλέον η αλήθεια είναι ξεκάθαρα μπροστά μας. Οφείλουμε ως πολιτικοί, πόσο μάλλον ως πολιτικοί που είχαμε ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια, να κάνουμε ανοιχτά, θαρραλέα την αυτοκριτική μας και να προσπαθήσουμε πλέον να μπούμε στη νέα πολιτική λογική, η οποία είναι αναγκαία, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Αυτή λέει ότι, αντί να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, εκεί που είναι απολύτως αναγκαίο πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα και να δουλέψουμε σκληρά, ώστε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".

Εσείς είστε πλέον εκτός Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή σας. Ο χώρος τον οποίο εκφράζετε, ο χώρος των φιλελεύθερων ιδεών, που στεγάζεται σήμερα;

Η Νέα Δημοκρατία παλιά ήταν ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, έφτασε να εκπροσωπεί το 50% του ελληνικού λαού. Εγώ το υπηρέτησα πραγματικά με μεγάλη πίστη όλα αυτά τα χρόνια, διότι αυτό που σας είπα για τη συνένωση δυνάμεων ήταν πάντοτε πολιτική μου. Ενώνεις δυνάμεις αν θέλεις να είσαι αποτελεσματικός. Σήμερα αυτό δυστυχώς δεν είναι πραγματικότητα πλέον, μεγάλα τμήματα της ΝΔ έχουν φύγει και το ζήτημα είναι, αν στην Ελλάδα είναι εφικτό τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, τους ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση να καταστροφολογούν συνεχώς, αλλά προσπαθούν να βρουν λύση στα θέματα που αντιμετωπίζουμε, να μπορούν να εκφραστούν. Θα το δούμε στο μέλλον".

Σε πόσο μακρινό μέλλον;

"Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν προέχει αυτή τη στιγμή αυτό. Αυτό που προέχει σήμερα είναι αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω και εδώ στη Γερμανία: να παρουσιάσουμε τη χώρα μας όπως πραγματικά είναι. Δεν θα κρύψουμε τις αδυναμίες, ούτε τα λάθη μας. Όμως θεωρώ τρομακτικά άδικο να υπάρχει αυτή η εικόνα για την Ελλάδα και για τους Έλληνες που παρουσιάζεται σήμερα ευρύτερα στο γερμανικό τύπο. Για αυτό, το όποιο δικό μου λιθαράκι μπορώ να βάλω στην προσπάθεια παρουσίασης μιας αξιοπρεπούς εικόνας για την Ελλάδα, θα το κάνω."

Στο Βερολίνο είχατε σειρά επαφών με παράγοντες της γερμανικής πολιτικής ζωής όπως τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Μιλήσατε στο ίδρυμα του Χριοστιανοδημοκρατικού Κόμματος Konrad Adenauer Stiftung για την ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση της επίκαιρη κρίση χρέους.
Εσείς κ. Μπακογιάννη ήσασταν μέλος κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εξελέγη με τη σημαία, πρώτον της κάθαρσης και δεύτερον της επανίδρυσης του κράτους. Το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν να βουλιάξουμε στα σκάνδαλα και η χώρα στο χρέος.

"Έτσι είναι, για αυτό και καταδικαστήκαμε. Είναι βέβαιο ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Αλλά για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: δεν φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ για την κρίση. Φταίνε 30 χρόνια λανθασμένων πολιτικών - και της κυβέρνησης της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης - ότι φτάσαμε ως εδώ. Και αν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει για κάτι είναι ότι φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και δεν προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Αποτέλεσμα αυτού του κράτους που δεν καταφέραμε να φτιάξουμε είναι και τα σκάνδαλα. Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο. Σήμερα: πρώτον πρέπει να προχωρήσουν όλες οι έρευνες, ώστε να μην είναι ισοπεδωτική, να μην έχουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά να εξατομικευτούν οι ευθύνες που υπάρχουν και όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι πρέπει να πληρώσει σε προσωπικό επίπεδο. Δεύτερον, πρέπει να προφυλάξουμε και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και οφείλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

Πόσο μεγάλο αισθάνεστε προσωπικά το βάρος της κληρονομιάς που κουβαλάτε με τη συμμετοχή σας στις κυβερνήσεις Καραμανλή της προηγούμενης πενταετίας;

"Κανένας δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έχουμε ένα ειδικό βάρος και την πορεία μας. Εγώ σε προσωπικό επίπεδο είμαι περήφανη και για τη δουλειά που έκανα στο νομό Ευρυτανίας και στο δήμο Αθηναίων και ως υπ. Εξωτερικών. Αλλά έχουμε όλοι και το κομμάτι της προσωπικής ευθύνης. Εκεί ευθαρσώς έχω πει ότι έκανα λάθος όταν έβλεπα ορισμένα πράγματα που δεν τα είπα με στεντόρεια φωνή στη λογική ότι δεν έπρεπε να υπονομεύσω την κυβέρνηση την οποία υπηρετούσα".

Εντάσσετε και το σκέλος των σκανδάλων σ΄ αυτό; Πχ το σκάνδαλο Siemens;

"Στο σκάνδαλο της Siemens ήμουν η μόνη που μίλησα ανοιχτά και είπα ότι χρειάζεται εξεταστική επιτροπή από την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να διερευνώνται, διότι διαφορετικά μένεις με τη λάσπη που σου πετάει κάποιος, επειδή ο Χριστοφοράκος ήταν συμμαθητής σου".

Μιλάτε για την προσωπική σας σχέση με το Χριστοφοράκο;

"Βεβαίως, αυτά είναι καθαρά πράγματα και πρέπει να λέγονται. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν πήγαινες στο ίδιο σχολείο με το Χριστοφοράκο, στη γερμανική σχολή Αθηνών και ήταν συμμαθητής σου και τον ήξερες και είχες μια κοινωνική σχέση μαζί του και άλλο πράγμα αν είσαι αποδέκτης μαύρων ταμείων της Siemens. Είναι πολύ μεγάλη διαφορά και εγώ αυτή τη διαφορά θέλω να την τονίσω".

Αυτό που συνέβη στην περίπτωση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και με τη δική σας συναίνεση είναι αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει ως αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων που πρεσβεύετε;

"Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο. Στην Ελλάδα εμείς εφηύραμε τη δημοκρατία, αλλά και τη δημαγωγία και οδηγηθήκαμε σε λογικές άκρατου λαϊκισμού. Σήμερα στην Ελλάδα εκείνο που χρειάζεται είναι σωφροσύνη, εντιμότητα στην παρουσίαση του προβλήματος - αλήθειες δηλαδή για να το πω σε απλά ελληνικά - και ένα μίνιμουμ συναινέσεων για το πως θα βγούμε από την κρίση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι η ώρα εντατικοποίησης των διαφορών μας, αλλά η ώρα αναζήτησης συναινέσεων και όχι στον ελάχιστο παρονομαστή, αλλά συναινέσεων που θα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε ρήξεις που είναι απαραίτητες."

Στις επόμενες εκλογές δεν θα είστε ανεξάρτητη βουλευτής;

"Θα δούμε. Έχει ο Θεός".

Συνέντευξη: Γιώργος Παππάς

Deutsche Welle

Σχόλια