Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Οι επιφυλάξεις για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα ελληνικά συμφέροντα αυτή τη στιγμή δεν έχουν θέση

Η Ελλάδα ευρωπαϊκό εφαλτήριο της Κίνας;
«Η Αθήνα ελπίζει στους Κινέζους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της  Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ Κίνας και Ελλάδας: «Η καταχρεωμένη Ελλάδα αναζητά στήριγμα σε πλούσιους επενδυτές και η Κίνα επιδιώκει να διασφαλίσει την ανάπτυξή της», υπογραμμίζει η εφημερίδα και αναλύει το ‘γιατί’ των κινεζικών επενδύσεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: «Πρόκειται για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της κινεζικής πολιτικής. Διότι η Κίνα επιθυμεί να μην αφήσει τίποτε στην τύχη, όσον αφορά την οικονομική της ανάπτυξη. Επιδίωκε λοιπόν πάντα και επιδιώκει και τώρα με τις συμφωνίες με την Ελλάδα να διασφαλίσει μια αφετηρία από την οποία να μπορεί να οργανώνει και να διευρύνει άνετα και γρήγορα τις εμπορικές της συναλλαγές με τους Ευρωπαίους. Οι επιφυλάξεις για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα ελληνικά και επομένως και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα αυτή τη στιγμή δεν έχουν θέση, διότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Επίσης η Ελλάδα εξυπηρετεί τους Κινέζους και ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη διεύρυνση των οικονομικών τους σχέσεων με την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. ‘Οι επενδύσεις αυτές είναι για το κινεζικό εμπόριο υψίστης σημασίας’, επισημαίνει στην εφημερίδα ο Κινέζος αναλυτής Σουν Φέι. Χρόνια προσπαθούν οι Κινέζοι να αποκτήσουν μια βάση, μια αφετηρία στην Ευρώπη. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.