Δημοσιεύθηκε από olympiada
Γιατί δεν θα δούμε στα ΜΜ”Ε” την κατάθεση που ακολουθεί;
…η Siemens κατέβαινε με τον Άκτορα, η ALCATEL με την ΤΕΡΝΑ και η JP Άβακας με την ALSTROM (και όλοι παρεΐτσα).
…η Siemens κατέβαινε με τον Άκτορα, η ALCATEL με την ΤΕΡΝΑ και η JP Άβακας με την ALSTROM (και όλοι παρεΐτσα).
Όταν γίνονταν οι περίεργες εκταμιέυσεις, ακολουθούσε η αποστολή ενός αθώου δώρου που όλως τυχαίως δεν πήγαινε στο σπίτι του παραλήπτη αλλά σε κάποιου “γνωστού”.
Όλοι εντέλει που κατείχαν θέσεις κλειδιά (για το χρηματοκιβώτιο του Έλληνα πολίτη), συναντιόντουσαν με τον Χριστοφοράκο κατά συρροήν αλλά “όλοι τον έβλεπαν “τυχαία” για πρώτη φορά κλπ. Μα πως γίνεται κάθε φορά που τον έβλεπαν να υπογραφόταν και μία από τις “ευεργετικές συμβάσεις”; Διαβάστε φίλοι την κατάθεση που ακολουθεί, από έναν άνθρωπο “κλειδί” που όπως και ο κύριος Βουρλούμης “δεν είδε, δεν άκουσε” αλλά κυρίως ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ούτε σε αλλαγή κυβέρνησης. Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Ο κύριος Κωνσταντίνος Γιαννακός διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και σε άλλες θέσεις κλειδιά, χωρίς μάλιστα να τον κουνήσει ούτε η αλλαγή της κυβέρνησης το 2004: Γενικός Διευθυντής Υποδομής το 1995 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2002, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και Αντιπρόεδρος, για ένα διάστημα έγινε και Πρόεδρος και μετά έμεινε μόνο Διευθύνων Σύμβουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είχε εγκαταλειφτεί ο μαθηματικός τύπος, είχαμε πάει σε νέο νομικό καθεστώς, όπου οι εκπτώσεις ήταν από 18% έως 35%. Αυτό το υπολογίσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Να πούμε κατ’ αρχήν πόσοι είχαν δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό. Γιατί οι διακηρύξεις μας ήταν ακριβώς οι ίδιες με το έργο Σκα-Κόρινθος-Κιάτο και οι ίδιες με το έργο Τρεις Γέφυρες-Αεροδρόμιο που είχε κάνει η ΕΡΓΟΣΕ. Την πήραμε. Οι συμμετέχοντες, αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να έχουν ERTMS, που σημαίνει European Rail Traffic Management system, Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Σύστημα Τηλεδιοίκησης, ας το πούμε έτσι, ήταν τέσσερις εταιρείες. Η Bobartia συνήθως δεν έρχεται στον ΟΣΕ –ακόμη δεν έρχεται- η SIEMENS, η Alcatel και η Alston.
Αυτές οι τρεις ήταν με τρεις αντίστοιχες εταιρείες, δηλαδή η Siemens κατέβαινε με τον Άκτορα, η ALCATEL με την ΤΕΡΝΑ και η JP Άβακας με την ALSTROM. Αυτές οι τρεις. Όσες άλλες πήραν μέρος στην ΕΡΓΟΣΕ, βγήκαν έξω στο τέλος του διαγωνισμού. Τρεις ήταν, γιατί αυτές είναι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρέπει να είναι συμβατό. Αυτό έκανε η ΕΡΓΟΣΕ στο Τρεις Γέφυρες – Αεροδρόμιο, αυτό έκανε η ΕΡΓΟΣΕ στο Τρεις Γέφυρες – Σκα – Κιάτο. Αυτό κάναμε κι εμείς.
Την πρώτη φορά μετά τη δημοπράτηση δεν ήρθε κανένας. Και πηγαίναμε να κάνουμε τον επαναληπτικό διαγωνισμό. Κάναμε μια προσπάθεια, καλέσαμε τις τρεις κοινοπραξίες, τις ελληνικές εταιρείες βασικά, και τους είπαμε: θα συμμετέχετε; Ήρθαν στο γραφείο μου όλοι. Όλοι μας είπαν ότι οι τιμές είναι υπερβολικά σφιχτές σε σχέση με την ΕΡΓΟΣΕ, ότι είναι τουλάχιστον 50% κάτω και ότι θέλουν αύξηση, γιατί δεν βγαίνουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για ποιες εταιρείες λέτε; Άκτωρ, ΤΕΡΝΑ και;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): JP Άβακας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας λέτε τώρα τρεις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε όλα τα έργα ως κοινοπραξία, μας τις εμφανίζετε ως διαφορετικές και επί δικής σας συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ όλες τις δουλειές τις έχουν πάρει οι συγκεκριμένες εταιρείες, μία κοινοπραξία. Πείτε μου μία δουλειά, όταν ήσασταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, που πήρε άλλη εταιρεία. Μία δουλειά πείτε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπήρχαν αρκετές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει ούτε μία!
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπήρχαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω την υπόθεση με τη Βραζιλία, σας λέω για τις υποκλοπές του κ. Τσίτουρα, σας λέω… Ακούστε: πείτε μου μία εταιρεία που πήρε δουλειά, όταν ήταν ο Τσίτουρας κι εσείς στην ΕΡΓΟΣΕ, εκτός από τις συγκεκριμένες τρεις εταιρείες, που ήταν κονσόρτσιουμ. Μία μπορείτε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θεμέλη, Τεχνική Ολυμπιακή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Τεχνική Ολυμπιακή ποιανού είναι, κύριε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ξέρω. Εγώ σας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, μάθετε λοιπόν! Ποιος ήταν ο κουμπάρος του κ. Τσίτουρα; Θυμάστε; Πώς γινόντουσαν οι δουλειές; Την αλήθεια πείτε μας. Μας κάνετε μάθημα περί σιδηροδρομικών τώρα και εδώ θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, θέλουμε να βρούμε τους πολιτικούς που τα έπαιρναν. Και αν μας λέτε γενικότητες, θα μείνουμε στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επιτέλους δηλαδή!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, επιφυλαχτείτε, τελειώνει όπου νά ’ναι ο κύριος Μάρτυρας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εν πάση περιπτώσει δεν έχω καμμία πρόθεση να κάνω μάθημα. Προσπαθώ απλά να σας πω γεγονότα. Οι εταιρείες οι οποίες μπορούσαν να λάβουν μέρος ήταν τρεις από το εξωτερικό, οι οποίες συμμετείχαν με ελληνικές μαζί. Αυτό σας λέω. Και αυτή ήταν η δυνατότητα να έχουν συμμετοχή. Αυτές οι εταιρείες συμμετείχαν και στους αντίστοιχους της ΕΡΓΟΣΕ.
Για την έκπτωση σας είπα.
Και ο κ. Αποστολάκος μου ζήτησε να πω για το θέμα της συγγνωστής πλάνης. Σας έχω φέρει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το έργο ήταν Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες και μέχρι τους Αγίους Αναργύρους το προχωρήσαμε, επειδή το έργο το έργο το οποίο κάναμε ήταν το επιφανειακό και χρειαζόταν, μέχρι να ολοκληρωθεί το Σκα και όλα τα υπόλοιπα, οι παράπλευρες κινήσεις. Πώς πάτε σε μια οδό που ανοίγει και κάνετε κάποιες παρακάμψεις, για να μπορούν να επικοινωνούν;
Γι’ αυτές λοιπόν γράψαμε και την περιοχή περί των Αγίων Αναργύρων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μας έστειλε αλληλογραφία και μας είπε: γιατί λέτε και την περιοχή περί των Αγίων Αναργύρων στην απαλλαγή και δεν λέτε ότι φτάνει μέχρι Άνω Λιόσια; Του απάντησαν οι υπηρεσιακοί – μπορεί να το προσυπέγραψα και εγώ, έχω την αλληλογραφία μέσα – ότι αυτό νομίζαμε. Το περί τους Αγίους Αναργύρους είναι και μια παράκαμψη, να βάλουμε και μια τρίτη σιδηροτροχιά.
Γιατί τι ακριβώς γίνεται; Από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι τα Άνω Λιόσια πήγαιναν παλιά και πηγαίνουν ακόμη μέχρι σήμερα μία διπλή μετρική γραμμή, που πάνε τα στενά τρένα της Πελοποννήσου, από τις οποίες η μία είναι μικτού εύρους, δηλαδή πάει και ένα τρένο κανονικό, φτάνει στο Λιμάνι της Ελευσίνας και παίρνει φορτία. Κανονικό τρένο της κανονικής γραμμής.
Λέγαμε: για να έχουμε κυκλοφορία επί Ολυμπιάδας, να μετατρέψουμε και την άλλη μικτού εύρους γραμμή από τους Αγίους Αναργύρους στα Λιόσια, να βάλουμε μια τρίτη σιδηροτροχιά. Αυτό το καλύψαμε λέγοντας «περί τους Αγίους Αναργύρους». Το έργο, αν το δείτε και στο χάρτη που σας έχω μοιράσει, είναι πολύ πιο κάτω, είναι Τρεις Γέφυρες – Πειραιά. Αυτά είναι τα παράπλευρα έργα και με έναν προϋπολογισμό 1,5% και το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έγινε κιόλας, γιατί είχαν περάσει οι Ολυμπιακοί και δεν χρειάστηκε να μπει το τρίτο ράγιο.
Εκεί λοιπόν είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι αυτή η άποψη της υπηρεσίας, ότι περιλαμβανόταν στην απαλλαγή των περιβαλλοντικών όρων και το τρίτο ράγιο, ήταν συγγνωστή πλάνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Οφειλόταν σε συγγνωστή πλάνη, αλλά δεν έκρινε το νόμιμο ή όχι της σύμβασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μα, ήρθε και είπε ότι η σύμβαση νομίμως έγινε και μπορεί να υπογραφεί. Έχω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα.
Και για εκείνο που με ρώτησε ο κ. Παπαγεωργίου: ήρθαν στο γραφείο μου όλες οι εταιρείες και μου είπαν ότι με τις τιμές της ΕΡΓΟΣΕ άνευ κυκλοφορίας, θα έπρεπε να αυξήσουμε τις τιμές μας κατά 50% σε οποιαδήποτε καινούργια δημοπράτηση. Όταν λοιπόν ήρθε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογράψαμε τη σύμβαση και προχωρήσαμε στη διαδικασία του έργου.
Έχω την εντύπωση, κυρία Πρόεδρε, ότι μάλλον έχω ολοκληρώσει, θα μπορέσω να σας τα πω και στη συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ωραία, θα αρχίσουμε τις ερωτήσεις.
Κύριε Τζαβάρα, θα ρωτήσετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να προηγηθώ για μία ερώτηση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ορίστε, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Μάρτυς, εγώ μία ερώτηση θέλω να σας κάνω και θα φύγω. Παίρνω και την άδεια από τους συναδέλφους.
Εδώ μας είπατε επί τρεις ώρες αυτά που έχετε πει στις καταθέσεις σας. Εδώ προκύπτει ότι συναντιέστε με τον Χριστοφοράκο συνέχεια, βράδια, απογεύματα, μαζί με τον κ. Βερελή, σας προγράμματα της Siemens πάτε στο εξωτερικό, στη Ζυρίχη, την ίδια εποχή…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς. Καταθέτω, κυρία Πρόεδρε, αφού τα αμφισβητεί, τη δικογραφία 43295/70. Ο κ. Γιαννακός βρίσκεται στις 22 Οκτωβρίου του 2002, μαζί με κ. Χριστοφοράκο. Την ίδια μέρα γίνεται συζήτηση για τον ΟΣΕ. Ο κ. Γιαννακός συναντιέται στις 16 Οκτωβρίου του 2002 με τον κ. Χριστοφοράκο και παράλληλα γίνεται συζήτηση με τον κ. Γιουνγκ. Στις 9 Οκτωβρίου του 2002, εκεί που γινόντουσαν οι συζητήσεις, έχουμε πάλι συνάντηση ΟΣΕ-Γιαννακός στις έξι η ώρα. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2002, στις 2 η ώρα το μεσημέρι, μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο οι δυο τους. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2002 τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιαννακό ο κ. Χριστοφοράκος και είναι η επίμαχη περίοδος.
Εδώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά αντίγραφο των δικογραφιών και αν θέλετε να τα αναφέρω, τα αναφέρω: 247118.
Τηλέφωνο στις 3 Σεπτεμβρίου 2002. Τηλεφωνικό ραντεβού με Γιαννακό το απόγευμα, για να μιλήσουν. Παράλληλα έχει καλέσει όλους τους συνεργάτες του που αφορούν τον ΟΣΕ ο κ. Χριστοφοράκος. Στις 30 Αυγούστου του 2002, 242/123 δικογραφία…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι στο εξωτερικό που είπατε. Ήταν δύο συναντήσεις…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω για το εξωτερικό μετά.
Το τηλέφωνό σας είναι 5297865;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Νομίζω ότι αυτό ήταν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Με αυτό επικοινώνησε ο Χριστοφοράκος στις 30 Αυγούστου 2002. Και παράλληλα ειδοποιεί τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Γιουνγκ. Αντιλαμβάνονται οι συνάδελφοι για ποιο λόγο το λέω αυτό.
Στις 29 Αυγούστου του 2002, Γιαννακός-Βερελής, 241124. Στις 27 Αυγούστου 2002, Γιαννακός-Βερελής…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Στις 27 Αυγούστου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του 2002. Τηλεφωνικό ραντεβού, Βερελής-Γιαννακός, κείμενο δικογραφίας 239126.
Εν συνεχεία, από τα ραντεβού της Τσακάλου, στις 30/7/2002, γράφει: ραντεβού με Τσοχατζόπουλο, ραντεβού με Βερελή, ραντεβού με Γιαννακό και εν συνεχεία πάλι επιβεβαιωμένο ραντεβού με Γιαννακό στις επιβεβαιώσεις που είχε από κάτω. Στις 26 Μαρτίου 2002 πάλι έχουμε Γιαννακός, ραντεβού στις 10 η ώρα το πρωί. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2003, οι δυο τους πάλι, ραντεβού 9 η ώρα το πρωί, με τον κ. Χριστοφοράκο. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2003, πάλι έχουμε ραντεβού με Γιαννακό.
Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 – αυτό είναι πολύ σημαντικό – Γιαννακός στις 13.30΄ και στις 9.30 καλεί ο κ. Χριστοφοράκος τον κ. Μούργελα, που ήταν υπεύθυνος για να κάνει τις μαϊμού εταιρείες συμβούλων και γράφει: Μούργελας για ΟΣΕ. Έχουμε τις εταιρείες συμβούλων, οι οποίες έχουν γίνει, για να πληρωθούν μίζες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ποια ημερομηνία είναι αυτό;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το κείμενο δικογραφίας 339/26 στις 5 Δεκεμβρίου 2005.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Στις 14 Δεκεμβρίου μου έστειλε τη δωρεάν παράταση των τρένων. Στις 14 Δεκεμβρίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και κατά τύχη με τον κ. Μούργελα, ο οποίος κάνει…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ήταν ο νομικός του σύμβουλος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν εκείνος που μας κατέθεσε ο κύριος Αντιπρόεδρος, ο κ. Δενδρινός, ότι έφερε με τις εταιρείες και έχει φτιάξει την IBF, την εταιρεία συμβούλων και άλλες εταιρείες off-shore που πληρωνόντουσαν μίζες, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.
(ΡΜ)
(2TL)
Μένατε στη Ζαϊμη και Τοσίτσα 6;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι σας έχει στείλει ο κύριος; Βλέπω εδώ πέρα ότι σας στέλνει ένα καλάθι, αλλάζει τη διεύθυνσή σας από Καρόλου 1 και σας στέλνει Ζαϊμη και Τοσίτσα και μάλιστα έχει την ένδειξη «κουδούνι Τσουκαντάς».
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ο κ. Τσουκαντάς είναι ένας φίλος καθηγητής από το Πολυτεχνείο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σας στέλνει τι ο κ. Χριστοφοράκος στο όνομα του κ. Τσουκαντά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θα μου έστειλε κάποια μπουκάλια κρασί, ξέρω γω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τα μπουκάλια τα στέλνετε στους καθηγητές εσείς, δεν τα παίρνετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εν πάση περιπτώσει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε. Σας στέλνει κάποιος δώρο. Σας ρωτάω γιατί ψάχνουμε να βρούμε γιατί υπήρχε μία εκταμίευση τότε. Υπάρχει ένα δώρο το οποίο σας στέλνουν. Εσείς λέτε «μην το στείλετε σπίτι μου στην Καρόλου 1» που είναι το σπίτι σας, «στείλτε το Ζαϊμη και Τοσίτσα στο σπίτι του κ. Τσουκαντά»;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ημερομηνία μπορείτε να μου πείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 15/12/07.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ήμουν στον ΟΣΕ στις 15/12/07.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω ότι δεν ήσασταν στον ΟΣΕ.
Με την εταιρεία ΟΜΝΙΤΕΚ τι σχέση έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε υπογράψει συμβάσεις με την εταιρεία ΟΜΝΙΤΕΚ και τον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αν μπορείτε να μου πείτε τι είναι η εταιρεία ΟΜΝΙΤΕΚ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι μία εταιρεία συμβούλων με την οποία έχετε υπογράψει συμβάσεις και έχετε δώσει αρκετά χρήματα χωρίς λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ποια εταιρεία είναι αυτή;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εταιρεία συμβούλων ΟΜΝΙΤΕΚ. Εσείς ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν την ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον ΟΣΕ έχετε υπογράψει εσείς με την εταιρεία ΟΜΝΙΤΕΚ συμβάσεις όσο ήσασταν στον ΟΣΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αν μου πείτε το αντικείμενο, να σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο, γι’ αυτό σας λέω ότι είναι προς διερεύνηση το θέμα της ΟΜΝΙΤΕΚ και υπάρχει εκταμίευση από τον ΟΣΕ προς την ΟΜΝΙΤΕΚ ένα ποσό για παροχή συμβουλών.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Συμβουλών σε τι θέμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω, κύριε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ώρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εν πάση περιπτώσει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εν πάση περιπτώσει για να τελειώσω σας ερωτώ: Όσον αφορά το ταξίδι στη Ζυρίχη έχει κλειστεί ως εξής. Αναφέρομαι στην έρευνα της DEBEVOISE, στην κατάσχεση των e-mails. Τσακάλου Αικατερίνη, «αγαπητή κυρία Φριτζέριο, σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας παρακαλώ να μας διαθέσετε ένα δωμάτιο στο κτίριο επί της οδού τάδε στη Ζυρίχη για τους σκοπούς της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14/10/2002». Είναι ακριβώς εκεί που κάνατε τις συναντήσεις με το Χριστοφοράκο- από τις 19.00΄ έως τις 21.00΄. Στους ακόλουθους κυρίους Χριστοφοράκο, Γιαννακό, Λαμότ, ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος Μπαρδιέ που συναντήθηκαν μία φορά, ο κ. Μέλερ και ο Σμίτ της HDV. Παράλληλα υπάρχει τη μεθεπόμενη μέρα πάλι e-mail. «Καλημέρα, κυρία Τσακάλου, κράτησα για τους κυρίους το δωμάτιο 509 στον τρίτο όροφο του κτιρίου 139 της οδού τάδε. Η υποδοχή λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο θυρωρός θα δείξει το δρόμο στους κυρίους. Επισυνάπτω χάρτη της περιοχής. Νομίζω ότι ο κ. Χριστοφοράκος γνωρίζει τα κατατόπια. Δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένας άλλος συνάδελφος εκεί. Έξω από το δωμάτιο υπάρχει μία μηχανή αυτόματης πώλησης με παγωμένα αναψυκτικά καθώς και μία αυτόματη μηχανή καφέ. Θα αφήσουμε φλιτζάνια και ένα κλειδί uk στο δωμάτιο για την αγορά ποτών. Η θέση του δωματίου είναι τέτοια ώστε οι κύριοι θα το δουν μόλις βγουν από το ασανσέρ. Ελπίζω να είστε ικανοποιημένοι από τις διευθετήσεις».
Εδώ δηλαδή παράλληλα με το επίσημο ραντεβού που κάνατε στη SIEMENS, κάνατε και άλλο ραντεβού…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Να σας ρωτήσω; Μήπως είναι η διεύθυνση των κεντρικών της SIEMENS στη Ζυρίχη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, η διεύθυνση…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Γιατί ο θυρωρός ο οποίος θα μας οδηγήσει σε συγκεκριμένο… Τι είναι αυτό το κτίριο; Δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή το ήξερα ότι θα το κάνετε αυτό, γι’ αυτό το λόγο ζήτησα από την Ελβετίδα εισαγγελέα και μου απαντάει ότι τα κεντρικά της SIEMENS είναι στην οδό Φρέγκερστρασε 40 στη Ζυρίχη και το ραντεβού σας ήταν στην οδό Αρμπιστριντεστράσε 245 στον τρίτο όροφο στο δωμάτιο 509.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχετε υπόψη σας ότι δεν ήμουν μόνος μου στο ραντεβού. Μπορείτε να ρωτήσετε και τον κ. Ζαχόπουλο και τον κύριο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήγατε λοιπόν σε δύο ραντεβού, όχι σ’ ένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν πήγα. Ήμασταν συνεχώς μαζί. Δεν αλλάξαμε, δεν πήγα αλλού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, καταθέτω αυτά από τη δικογραφία.
Παράλληλα έχουμε παράνομη –ουσιαστικά- συζήτηση όπως προκύπτει από τον Παναγιωτίδη στο e-mail το οποίο έστειλε προς τον κ. Νάμερ στις 23 Σεπτεμβρίου του 2002, ώρα 5.57΄ όπου ο κ. Γιαννακός κάνει συνάντηση και συζητάει με το Χριστοφοράκο και μάλιστα στην επιστολή που έστειλε ο Παναγιωτίδης τότε προς τον κ. Νάμερ λέει 1, 2, 3. Στο 2 μένω εγώ: «Από νομική σκοπιά OSW και από πολιτική σκοπιά μία λύση χωρίς κάποιου είδους αποζημίωση είναι αδιανόητη». Εγώ παραμένω σ’ αυτό. Καταθέτω όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.
Σταματάω να εξετάζω το μάρτυρα, κυρία Πρόεδρε. Θεωρώ ότι πρέπει να μας εξηγήσει πού πήγαν τα δύο εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν μίζα, όπως αναφέρεται από το Μπρούνο Φλαντ προς πολιτικό πρόσωπο –και αναφέρομαι στο 2%- για να συνεχιστεί η προγραμματική σύμβαση του ΟΣΕ. Θα μας πείτε, κύριε μάρτυς, αυτά που ξέρετε διότι τα υπόλοιπα θα τα κάνετε σε αντιπαράσταση κατάθεση με τα στελέχη του ΟΣΕ.
Υπάρχουν Υπουργοί που «τα πήραν», κύριε μάρτυς, και σας έδιναν εντολές να υπογράψετε παράνομες συμβάσεις, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν μου έδωσαν εντολή να κάνω παράνομη πράξη. Το αν υπάρχουν Υπουργοί που «τα παίρνουν» δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, θα το ξέρατε γιατί σαν διοικητής του ΟΣΕ που σας διατήρησαν δύο Υπουργοί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, πιστεύω για να πάρουν λεφτά σημαίνει ότι πρέπει να έκαναν κάτι το οποίο ήταν αντισυμβατικό. Το ότι έχετε κάνει αντισυμβατικά φαίνεται από τα βαγόνια τα οποία σαπίζουν την ώρα που εσείς προμηθευόσασταν βαγόνια για ηλεκτροκίνηση και δεν υπήρχε ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, την ώρα που παραγγέλνατε βαγόνια τα οποία ήταν για άλλες γραμμές κοκ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Καταρχάς δεν παρήγγειλα εγώ τα βαγόνια τα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος τα παρήγγειλε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η διοίκηση του 1995-97.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εν συνεχεία προχωρήσατε σε προμήθεια συρμών και σε προμήθεια ελκτικών μηχανών, όπως προκύπτει, για να δοθούν μίζες και αυτές έχουν μείνει…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Ελκτικών δεν έχω υπογράψει καμία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα DESIRO τα υπογράψατε ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Τα DESIRO να υπογράψω να τα παραλάβω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνατε διαπραγμάτευση για τα DESIRO;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποια σύμβαση υπογράψατε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν υπέγραψα. Υπέγραψα τροποποιήσεις υφισταμένων συμβάσεων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις τροποποιήσεις που υπογράφατε λοιπόν, απ’ αυτές τις τροποποιήσεις κάποιοι έπαιρναν λεφτά. Σας τις υπέδειξε ο κ. Βερελής, ο κ. Λιάπης, κάποιος Υπουργός, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σας έχω δώσει γράμμα των τριών Υπουργών. Δεν μου τις υπέδειξε άλλος. Υπάρχουν εντολές…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα εσείς είστε αποκλειστικά υπεύθυνος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και υπάρχει εντολή προς τη γενική συνέλευση στην οποία προσέφυγα για επικύρωση των τροποποιήσεων. Να η επιστολή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σταματάω. Όλα τα στοιχεία θα πάνε στον εισαγγελέα για να δούμε τι θα γίνει στο τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Στην ανακαίνιση του προαστιακού τη σύμβαση ποιος την υπέγραψε; Εσείς υπογράψατε την ανακαίνιση του προαστιακού.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Το «Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εσείς δεν το υπογράψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το οποίο έγινε έπειτα από έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το οποίο εντάχθηκε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θα δούμε τι έχει πει το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν μπαίνει επί της ουσίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ίδιο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει υπογράψει και τις υπόλοιπες μίζες. Όταν για το C4I το Ελεγκτικό Συνέδριο στην αρχή κάνει έκθεση και λέει ότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος και προς τιμήν του ο Χρυσοχοϊδης δεν το υπογράφει, γίνεται ΚΥΣΕΑ και το υπογράφουν άλλοι τέσσερις Υπουργοί. Επειδή εδώ κοιτάμε και για πολιτικές και για ποινικές ευθύνες, η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθείται και στην περίπτωσή σας. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν είστε διατεθειμένος να μιλήσετε και κακώς κάνετε, είναι όμως η δική σας γραμμή. Ακολουθήστε την. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ έχω να σας πω ότι δεν έχω… Επειδή είπατε ότι αυτά που λέω τα έχω πει και στις καταθέσεις μου ή στις απολογίες μου, δεν έχω κληθεί να καταθέσω ή να απολογηθώ για το συγκεκριμένο θέμα γιατί προφανώς…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Για τον προαστιακό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, δεν έχω κληθεί, δεν έχω καταθέσει. Έχω κληθεί στην 28η πταισματοδίκη να παρέχω εξηγήσεις -ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ- τι γίνεται με το έργο. Ο κ. Οικονόμου δύο φορές που, απ’ ό,τι έμαθα, έκανε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Για τη μήνυση Καραπάνου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Για τη μήνυση Καραπάνου δεν με κάλεσε να απολογηθώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν έχετε απολογηθεί στον κ. Οικονόμου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν έχω απολογηθεί. Δεν θεώρησα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν έχετε καταθέσει γενικώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ούτε καταθέσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν προστατευμένος όλων των κυβερνήσεων. Για τον κ. Βουρλούμη ήδη οι Γερμανοί ζήτησαν την παραμονή του. Διώκεται για κακούργημα και απιστία σε βάρος του Ο.Τ.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου και οι κύριοι της γερμανικής κυβέρνησης μέσω της εταιρείας ζήτησαν να παραμείνει ο Βουρλούμης. Αυτοί είναι όσοι παραμένουν επί όλων των κυβερνήσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ απλά να σας πω για τα δύο εκατομμύρια τα οποία είπατε. Έχω άρθρα των εφημερίδων…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είκοσι εκατομμύρια πήραν τα στελέχη του ΟΣΕ, απ’ ό,τι φαίνεται. Δύο εκατομμύρια πήρε μόνο σε μία φάση ένας Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εννοείτε αυτό που γράφει ο κ. Φλαντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δύο εκατομμύρια που είπατε εδώ, ο κ. Σίκατσεκ μίλαγε για δύο εκατομμύρια μάρκα που είπε ο κ. Φλαντ ότι ήρθαν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Το ξέρετε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχω τα άρθρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα μας λέτε τώρα ότι ξέρετε τη DEBEVOISE, την έρευνα και τα δύο εκατομμύρια μάρκα. Είναι άλλα τα δύο εκατομμύρια μάρκα και άλλα τα δύο εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε τσάντα στη Ζυρίχη. Στη Ζυρίχη δόθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν καταθέσεις κι εσείς κατά τύχη ήσασταν στη Ζυρίχη εκείνες τις μέρες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σας εξηγώ ότι οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα θα μου πείτε ότι αν παίρνατε λεφτά, θα τα βάζατε στο λογαριασμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και τα «πόθεν έσχες». Τι άλλο θέλετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, νομίζω ότι τελειώσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εν πάση περιπτώσει, τα δύο εκατομμύρια μάρκα -γιατί για τα δύο εκατομμύρια μάρκα έχω αρθρογραφία εφημερίδων- ξαφνικά έγιναν δύο εκατομμύρια ευρώ και από το 1999 πήγαν το 2002, όπως επίσης ότι οι συναντήσεις που είχα και με τον κ. Χριστοφοράκο και με τα υπόλοιπα μέλη των κοινοπραξιών ήταν για να πετύχουμε το ισοδύναμο τροχαίο υλικό το οποίο τελικά πήραμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.