Πως ο Γιώργος έβαλε τον εαυτό του και την Ελλάδα στην γωνία


Χωρίς δυνατότητα διαφυγής
(Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης με τίτλο: Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να δηλώσει «αφερέγγυα»)
To άρθρο του Business Insider, λέει, απλά, την αλήθεια.   Απορώ πως κανένα από τα συμβατικά media δεν λέει κουβέντα.
Το πρόβλημα μας δεν είναι στιγμιαία κρίση ρευστότητας. Χρωστάω μεν αλλά σε ένα μήνα θα πληρωθώ και όλα θα είναι καλά… Ή χρωστάω, αλλά θα πουλήσω την γκαρσονιέρα και θα ξοφλήσω.  Χρωστάμε περισσότερα από όσα έχουμε ή θα έχουμε ή μπορούμε εύλογα να βρούμε (και η λέξη «εύλογα»  είναι σημαντική).
Το πρόβλημα δεν το έφτιαξε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε η Κυβέρνηση Καραμανλή.  Το έφτιαξε η ύφεση που ξεκίνησε, συμβολικά, με την χρηματιστηριακή κρίση του 2008, κρύφτηκε, προσωρινά από την τρομακτική ρευστότητα που μπήκε στο σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά είτε η ρευστότητα ήταν ανεπαρκής, είτε οι ανισορροπίες πολύ βαθύτερες για να διορθωθούν μόνο με ρευστότητα.  Η ύφεση, μείωσε την δυνατότητα του μειούμενου ΑΕΠ μας να εξυπηρετεί τα χρέη, και έφερε στο προσκήνιο τρία βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας:
1) Καταναλώσαμε επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια για καραμέλες, παιχνίδια και άνεση που δεν μπορούσε να στηριχτεί από παραγωγή.
2)  Υποκαταστήσαμε την ανεργία ή την αεργία με δουλειά στο Δημόσιο (και την Τοπική Αυτοδιοίκηση).
3) Μπερδέψαμε μη παραγωγικές, επιδοτούμενες, ψεύτικες, δουλειές, με πραγματικό ΑΕΠ.  Υπάρχει και

4)  Σε αντίθεση με την δεκαετία του 60 που λίγοι έφτιαξαν κεφάλαιο που για να το προστατέψουν από φόρους και υποτιμήσεις το έστειλαν στην …Ελβετία, στην 10ετία του 90, το βλαχο-νεοπλουτο-σοσιαλιστικό μοντέλο ενθάρρυνε μεζονέτες, και σκάφη, και αυτοκίνητα, πράγματα που χάνουν 10% της αξίας τους την πρώτη ώρα, και 50% σε 3 χρόνια.   Σίγουρα υπάρχουν λεφτά σε κρυφά σεντούκια, αλλά αυτά δεν θα σώσουν το σύστημα, όπως με την απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών επί Μητσοτάκη και του συναλλάγματος πριν την ένταξη.
Το πρόβλημα της αυξανόμενης αδυναμίας εξυπηρέτησης χρέους, το πήρε ο ΓΑΠ και με τα ψέματα του προσέθεσε και  πρόβλημα ρευστότητας.  Αντί να πιάσει το θέμα από την αρχή (εξακολουθώ και αναρωτιέμαι αν καταλάβαινε, ή αν έλεγε ψέματα), το άφησε να σέρνεται.  Όποιος έχει χρηματοδοτηθεί από τοκογλύφους ή από πιστωτικές κάρτες, τον καταλαβαίνει τον φαύλο κύκλο.
Ο Παπαναστασίου θα ήταν ευκολότερο να διαπραγματευτεί με τράπεζες τον Ιούνιο του 2009, από ότι ο Παπακωνσταντίνου σήμερα. Για την «δεξιά» ΝΔ θα ήταν αδύνατο να ξεστομίσει λιτότητες και ασφαλιστικές …μεταρρυθμίσεις, ή έκτατες εισφορές.  Για το σοσιαλιστικό Πασόκ πολύ πιο εύκολο  Ο ΓΑΠ ωστόσο παγιδεύτηκε στο προεκλογικό  ψέμα του, και όσα ψέματα και αν πει, απλά βάζει εαυτόν και την πατρίδα μας στην γωνία, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, παρά με ανεξέλεγκτη και αναγκαστική ρύθμιση, όπως αυτή που προκύπτει από στάση πληρωμών.   Ήδη είμαστε σε φιλολογία   για το post mortem.  Με χαμένους τους πρώτους επτά μήνες. Επτά μήνες που κάποια εύρυθμη αναδιάρθρωση, θα επέτρεπε να μην πάνε χαμένες οι όποιες αυξήσεις σε φόρους, που όμως πήγαν χαμένες. Ο ΓΑΠ σύρθηκε να παραδεχτεί, με μισόλογα αυτό που η αγορά (που προφανώς δεν εκτιμά) του έλεγε:  Φαλιρίζεις!  Εκτός εάν ο ΓΑΠ πιστεύει ότι κάποιος Παγκόσμιος Πόλεμος θα συμβεί οσονούπω, και όλα τα χρέη θα παραγραφούν…  οπότε τι να πω; «Πανέξυπνος»
Αυτά όλα τα έχουμε πει και ξαναπεί σε αυτήν την ιστοσελίδα. Οι σχολιαστές επεσήμαναν και το παρασκήνιο πίεσης των Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών, και το πλέγμα των διακρατικών δανείων που θα δημιουργούσε το ντόμινο πιθανής πανευρωπαϊκής κατάρρευσης.  Και πιστεύω ότι και η Κυβέρνηση το ήξερε αυτό. Αλλά αντί να επιβάλουν όρους, και να διαπραγματευτούν, γνωρίζοντας, ότι όταν χρωστάς λίγα έχεις πρόβλημα και όταν χρωστάς πολλά η τράπεζα έχει το πρόβλημα, απλά θεώρησαν ότι είμαστε σκουληκάκια, και θα κάνουμε ότι μας πούνε, χάνοντας κάθε διαπραγματευτικό ατού, χάνοντας την στήριξη από τον λαό που τους ψήφισε και παραδίδοντας γη και ύδωρ, κυριολεκτικά, χωρία καμία προοπτική, κι ας λέει παχιά λόγια ο Πρωθυπουργός και οι συγγραφείς των ομιλιών του.
Όταν ο ΚΚ ο Β’ ψέλλισε ότι χρειάζεται λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, ο ΓΑΠ απάντησε με την δικιά του καταδίκη:  Κόβοντας μισθούς, συντάξεις, απασχόληση και φορολογώντας, μπαίνεις σε φαύλο κύκλο, και πολύ φοβάμαι ότι κανένας στο επιτελείο του δεν έχει ιδέα, πόσο βαθύς και πόσο φαύλος θα είναι ο κύκλος.
Έχει αρχίσει και διαρρέει ότι το ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένο. Και επομένως η καθυστέρηση ήταν ένα θεόρατο  insider trading ομολόγων, και η Κυβέρνηση, ένα συλλογικό ψέμα.  Οι συνέπειες, προσεχώς. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομιλία του ΚΚ του β’ στην ΔΕΘ, ούτε το «όχι» του Σαμαρά στην Βουλή, αλλά τι πρακτική σημασία θα έχουν δεν το ξέρω.  Μπαίνουμε ωστόσο σε φάσεις που οι πρακτικές σημασίες ίσως δεν ενδιαφέρουν.
Archaeopteryx

Σχόλια

  1. Ποτε προλαβε ? Πως ειναι δυνατον να γραφονται τετοια πραγματα όταν ολοι γνωριζουμε πως και ποιοι μας εφτασαν σε αυτο το χαλι. Μηπως ξεχνατε τι εγινε μετα το 2004 ? Και αν παλι δεχτουμε ότι ο Σημιτης παρεδωσε χαος, που ως ενα σημειο είναι αποδεκτο, πεντεμισυ χρονια τι εκανε η κυβερνηση Καραμανλη ? Μηπως τα μονα που ερχονται στη μνημη ειναι : Υποκλοπες, Κουμπαροι, υποθεση Ζαχοπουλου, υποθεση Γερμανος, Βατοπεδι, Φωτιες Πελοπονησου (85 καμμενοι αναθρωποι), Ατυχημα πατριαρχη στον Αθω, δωρακια SIEMENS σε υπουργους, εξαπατηση ΕΕ με στατιστικά στοιχεία μαιμουδες, δομημενα ομολογα, πακιστανοι του υπουργου εργασιας, κλπ.
    Μηπως η επανιδρυση του κρατους εγινε σεμνα και ταπεινα και με ηθοκοτητα στο πλαισιο της νομιμοτητας. Μετα από όλα αυτά ο αποκλειστικα υπευθυνος ειναι ο Παπανδρεου ? Αφηστε λοιπον γαλαζιοι κυριοι να δουμε πρωτα το εργο αυτής της κυβερνησης και μετα ας κανουμε τη κριτικη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε ΒΛΑΚΑ ανώνυμε... για πες μου τι θα κέρδιζες από τον Προϋπολογισμό αν δεν γινόταν το σκάνδαλο... Ζαχόπουλου ή αν δεν έβαζαν φωτιά οι εμπρηστές σε όλη την Πελοπόννησο ή οι υποκλοπές (που ήταν θύμα η κυβέρνηση Καραμανλή, όχι θύτης); Είσαι και ΗΛΙΘΙΟΣ εκτός από ΠΑΣΟΚος; Τι ρωτάω όμως... υπάρχει ΠΑΣΟΚος που να μην είναι ηλίθιος;

    Ο Σημίτης ρε αστοιχείωτε παρέδωσε 220 ΔΙΣ χρέος και 80 ΔΙΣ επιπλέον χρωστούμενα για την επόμενη τετραετία. Ακόμα και αν κατάφερνε ο Καραμανλής να μηδενίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από την πρώτη μέρα μέσα σε 2 κρίσεις (με ποια μέτρα άραγε που δεν δεχόσασταν τίποτα; ) το χρέος πάλι θα ήταν 300 ΔΙΣ αντί για 320 που είναι σήμερα.

    Άφησε λοιπόν κύριε ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΕ την μαλακία. Σε πειράζει στον εγκέφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Βασίλη τα γραφομενα σου δειχνουν το χαμηλό διανοητικό σου επιπεδο και τον τυφλωμενο φανατισμό που δεν σου επιτρεπει να αποδεχθεις οποιαδηποτε αλλη γνωμη εκτος απο αυτή που σε έχουν πεισει οτι ειναι σωστή. Πρωτον, η καταστροφή της Πελοπονησου (από τον στρατηγο άνεμο...) έχει αποτιμηθεί περί τα 10 ΔΙΣ ευρω ενω το υψος της οικολογικής καταστρογής δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Δευτερον η περίπτωση Ζαχόπουλου έχει αμεση σχεση με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ γαλάζιων συμφερόντων (ανάμεσα της και η της Κας Ναταάσς). Τριτον η αναφορά μου στα συγκεκριμενα περιστατικά έξινε για να να θυμησω το εργο της ΝΔ και οχι να δικαιολογήσω τον Παπανδρεου. Τέταρτον, το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρεος σε απόλυτα νούμερα αλλά το ΕΛΛΕΙΜΑ σε ποσοστό του ΑΕΠ. Πέμπτον, μηπως θυμασαι την εικονικη αύξηση του ΑΕΠ από τον Αλογοσκούφη συμπεριλαμβανοντας ακόμα και τις πουτάνες; Εκτον, το εργο της κυβερνησης της ΝΔ κρίθηκε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαο με 10 μοναδες διαφορά. Μετα από όλα αυτά τη μαλακια πρέπει να την κόψεις εσυ και οι ομοιοι σου που με τις ιδεες σας και τα προτυπά σας σε στυλ υιου Ζαγορίτη καταντησατε τη χώρα να εχει γίνει ανάκδοτο σε όλη την ΕΕ (greek statistics). Αντε λοιπον ασχολήσου με κανενα PLAYSTATION σαν τον τεως πρωθυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο οτι βλεπω Βασιλη στο προφιλ σου, το ζωδιακο σου ετος σε χαρακτηριζει ΑΠΟΛΥΤΑ. Να χαιρεσε και τα κοληταρια σου και τις δημοκρατικές σου ιδεες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.