Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα του επαγγέλματός τους έρχονται γι’ ακόμα μια χρονιά οι Έλληνες αγρότες. Οι αγρότες εργάζονται σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί και στον αγροτικό τομέα, που θα όφειλε να προσέξει περισσότερο, καθώς από τον τομέα αυτό μπορούμε να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα και προοπτική. Ο αγροτικός κόσμος είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αδράνειας και της αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν η παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟΥ και η χαμηλή τιμή σιτηρών.
Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Επίσης, πολλοί αγρότες υπέβαλαν δηλώσεις στη ΔΟΥ που υπάγονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 3842/2010, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες, η Κυβέρνηση δυσκολεύει την επιστροφή ΦΠΑ. Οι αρμόδιες ΔΟΥ προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με την επιστροφή ΦΠΑ παρά το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Ν. 3842/2010, οδηγώντας τους σε πλήρη απόγνωση. Οι συνεχείς ανατροπές των δεδομένων της οικονομικής κατάστασης προκαλούν σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους αγρότες αφού υπολόγιζαν με την επιστροφή ΦΠΑ να καλύψουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί αυτή την περίοδο στους κόλπους των παραγωγών σιτηρών λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής και της σημαντικής ανόδου στο κόστος παραγωγής του προϊόντος.
Υπάρχει άλλωστε η εμπειρία προηγούμενων χρόνων που επέφερε μεγάλες ζημιές σε αγρότες και συνεταιρισμούς. Πέρυσι υπήρξε πολύ μεγάλη δυσκολία στην διακίνηση των δημητριακών συν το γεγονός ότι έμειναν απούλητες μεγάλες ποσότητες. Το 2008 η τιμή του σιταριού ήταν 30 λεπτά το κιλό, το 2009 η τιμή έπεσε στα 18 λεπτά το κιλό και το 2010 η τιμή του διαμορφώνεται στα 12 λεπτά το κιλό. Το δε κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε 17 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές δεν είναι απλά χαμηλές αλλά εξευτελιστικές, προκαλώντας απογοήτευση στους σιτοπαραγωγούς που βλέπουν τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς να χάνονται. Ο φόβος είναι μεγάλος για τους αγρότες, που κρέμονται πλέον από τα χείλη των εμπόρων που κι αυτοί με τη σειρά τους εκμεταλλεύονται στο ακέραιο το φόβο των αγροτών. Φέτος, οι αγρότες έσπειραν σιτηρά με μισή καρδιά και όσοι έχουν τη δυνατότητα, αποφεύγουν να διαθέσουν τώρα το προϊόν τους, ελπίζοντας σε καλύτερη τιμή στο μέλλον. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, δεν έχουν άλλη επιλογή και αναγκάζονται να δώσουν το προϊόν τους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Έτσι, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι για άλλη μια χρονιά η καλλιέργεια σιταριού δεν ήταν συμφέρουσα για τους αγρότες. Οι καλλιεργητές σιτηρών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και αναζητούν εναγωνίως λύση από την Κυβέρνηση. Όμως, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για ενίσχυση των αγροτών που βάλλονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσεως. Την ίδια στιγμή που οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία, οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Καμία πρωτοβουλία για εξάλειψη των κερδοσκόπων. Καμία έμπρακτη προσπάθεια για προστασία των προϊόντων μας από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.
Αν η Κυβέρνηση έχει την παραμικρή βούληση να διασώσει τους αγρότες μας, οφείλει να στηρίξει το εισόδημά τους και να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην αγροτική οικονομία, να εξοφλήσει άμεσα όλες τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους αγρότες, να αναθεωρήσει τα μέτρα που επιβαρύνουν τους αγρότες, να εξετάσει και να επιλύσει τα αιτήματα των νέων αγροτών, να προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και την εφαρμογή πρόσθετων επενδυτικών μέτρων.
Τη στιγμή, που ο αγροτικός κόσμος της χώρας αναζητά διεξόδους, η ύπαιθρος αποδυναμώνεται από τους νέους που την εγκαταλείπουν και η αγροτική μας οικονομία στενάζει υπό το κράτος της παγκόσμιας κρίσης, είναι αναγκαίο η Κυβέρνηση ν’ αφουγκραστεί τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού και να πάρει άμεσα αποφάσεις για την επίλυσή τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
29/6/2010
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.