Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις Βουλγαρικές ενστάσεις και καθυστερεί τη λήψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας υπέρ του αγωγού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2010

Πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη


Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό για την αδράνειά της
Με αφορμή τις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού σχετικά με την ακύρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, δήλωσε σχετικά:
«Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια, γενικότερα. Για εμάς είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση του έργου είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των δύο λαών και θα αποτελέσει πλήγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης και ασφάλειας των Βαλκανίων. Οι περιβαλλοντικές προφάσεις που προβάλλονται για την ακύρωση του έργου δεν πείθουν. Μόλις στις 9 Απριλίου, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger, απαντώντας σε ερώτηση που καταθέσαμε από κοινού με την κα Γιαννάκου, μας πληροφόρησε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Είναι σαφές λοιπόν ότι η απόφαση αυτή δεν λαμβάνεται με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για άλλους λόγους, οι οποίοι και θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες των δύο χωρών. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα αποτελούσε τη συντομότερη, οικονομικότερη και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη οδό μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς την παγκόσμια αγορά, καθώς τα πετρελαιοφόρα τάνκερ θα παρέκαμπταν τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, όπου επικρατεί συμφόρηση. Φαίνεται όμως ότι αντί να παρακάμπτονται τα τουρκικά στενά παρακάμπτονται τα συμφέροντα του Βουλγαρικού και του Ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, η Ευρ. Επιτροπή έχει λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου από πολίτες που κατοικούν στην περιοχή. Ωστόσο, θεωρεί ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, αλλά και τη Σύμβαση Espoo των Ηνωμένων Εθνών για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Ο Επίτροπος Ενέργειας είχε δεσμευτεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα επιβάλει την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, ειδικώς όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με έργα ενεργειακής υποδομής.
Σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου και ο κ. Τσουκαλάς, ανέφεραν τα εξής: «Η Ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ θα αναλάβει το προσεχές διάστημα πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους Βούλγαρους και Έλληνες Ευρωβουλευτές, όπως τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, μηχανικών, περιβαλλοντολόγων και κινήσεων πολιτών και από τις δύο χώρες. Είναι σημαντικό να φωτίσουμε τις στρατηγικές,
οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου και να ενημερώσουμε τους πολίτες των δύο χωρών για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με στρατηγική στόχευση και επιμονή έβαλε την Ελλάδα στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Η στρατηγική αυτή ακυρώνεται από τη σημερινή Κυβέρνηση που μοιάζει απλώς να παρατηρεί τις εξελίξεις, επιμελώς αδιάφορη για την περιθωριοποίηση της Ελλάδας και στον ενεργειακό τομέα. Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις βουλγαρικές ενστάσεις και καθυστερεί συστηματικά τη λήψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας υπέρ του αγωγού. Τι επιθυμεί να επιτύχει; Οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στον Ελληνικό λαό. Πολύ φοβούμαστε ότι τίθενται σε κίνδυνο και τα σχέδια για τον εξαιρετικά σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream . Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αλλά και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες συνεργασίας με τη Βουλγαρική κυβέρνηση διασφαλίζοντας την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού έργου, με αυτονόητη τήρηση των πλέον αυστηρών περιβαλλοντικών όρων».

Σχόλια