«Πόθεν έσχες» πριν και μετά


Από Factorx
Απο την “Ελευθεροτυπία”, των ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
«Οι πολιτικοί δεν βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική». Η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση των δηλώσεων που είχαν υποβάλει τέσσερις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και άλλοι πέντε του ΠΑΣΟΚ, το 1996 και το 2007, αφού προκύπτει ότι οι περισσότεροι αύξησαν, ορισμένοι εντυπωσιακά, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που έμειναν στα ίδια.
Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που είχαν αρμοδιότητα σε έργα και προμήθειες της Siemens θα ελεγχθεί, σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σε βάθος 20 ετών.
Η «Κ.Ε.» συνέκρινε τα «πόθεν έσχες» του 1997 και του 2008 εννέα πολιτικών που θήτευσαν σε κρίσιμα πόστα ή το όνομά τους έχει εμπλακεί σε κάποιες από τις υποθέσεις που διερευνώνται. Από τις δηλώσεις προκύπτουν τα εξής:
*Τα εισοδήματα της οικογένειας Αλογοσκούφη αυξήθηκαν κατακόρυφα στη 10ετία. Από 66.149 ευρώ το 1996 έφτασαν τα 805.427 ευρώ (αύξηση άνω του 1.200%)! Ουσιαστικά οφείλονται στον τζίρο της συζύγου του πρώην «τσάρου», Δίκας Αλογοσκούφη, που από τα 25.479 ευρώ πήγε στα 698.427. Ασχολείται με real estate. Νέα αποκτήματα της οικογένειας, ένα οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία και σπίτι (177 τ.μ.) στην Πάρο.

*Το 2008 ήταν η χρονιά που ο Γ. Βουλγαράκης αποχωρούσε από την κυβέρνηση, εν μέσω του θορύβου περί «νομίμου και ηθικού». Ηταν τότε που αγόρασε σπίτι με τη σύζυγό του 150 τ.μ. στον Καημένο Σταυρό στην Αράχοβα. Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη εμφανίζει εισόδημα 522.988 ευρώ το 2007.
*Μέσω δανείου, το 2006, ο Μιχ. Λιάπης αγόρασε διαμέρισμα 136 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας και γραφείο 140 τ.μ. στην ίδια διεύθυνση. Εντός του ίδιου έτους και αγροτεμάχιο 5,1 στρ. στη Μύκονο.
Υψηλό «κασέ»
*Το «κασέ» της Μάρας Ζαχαρέα ανέβηκε με την άνοδο του συζύγου της, Θ. Ρουσόπουλου, στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Από 54.849 ευρώ το 1997, έφτασε σε 815.600 ευρώ το 2007 (αύξηση 1.500%)! Τη διετία 2006-2007 προσέθεσαν δύο διαμερίσματα στο Ψυχικό και άλλο ένα στην Πάρο.
*Ο Α. Τσοχατζόπουλος, που βρέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ λόγω του σπιτιού απέναντι από την Ακρόπολη που απέκτησε από off shore, από το 1996 μέχρι το 2007 αύξησε την ακίνητη περιουσία του αγοράζοντας δύο διαμερίσματα το 2004 στην Αθήνα. Οι καταθέσεις του αυτό το διάστημα ήταν σχεδόν αμετάβλητες.
*Ο Τ. Μαντέλης διαχρονικά φαίνεται να επενδύει σε ακίνητα, αγροκτήματα και οικόπεδα στην Κεφαλονιά και στην Αττική. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 15.000 ευρώ μέσα στο διάστημα 1997-2008.
*Ο Γ. Παπαντωνίου αύξησε την ακίνητη περιουσία του από γονικές παροχές, εισοδήματα και δάνεια, ενώ οι μεταβολές στο εισόδημα και στις καταθέσεις του ίδιου και της οικογένειάς του είναι ανεπαίσθητες.
*Ο Χρ. Βερελής απέκτησε την περίοδο αυτή καινούριο διαμέρισμα στην Αθήνα, πούλησε ωστόσο οκτώ από τα ακίνητα που είχε, οικόπεδα και αγροτεμάχια, στην Κεφαλονιά. Το 2007 δήλωσε καταθέσεις 478.717 ευρώ.
*Ο Κ. Γείτονας έχει την ίδια οικία και απέκτησε από κληρονομιά και από κοινού με τη σύζυγό του αγροκτήματα και οικόπεδα στην Αρκαδία. Σε μετοχές είχε επενδύσει 220.000 ευρώ και οι καταθέσεις που έχει μαζί με τη σύζυγό του ήταν το 2007 91.000 ευρώ.
Η Εξεταστική
Εκτός της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής που καλείται να ελέγξει τις δηλώσεις βουλευτών και υπουργών σε βάθος 20ετίας, η εξεταστική επιτροπή ζητάει από τον Αρειο Πάγο να ελεγχθούν αντίστοιχες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των γενικών γραμματέων.
Η απόψη που επικρατεί μεταξύ των μελών της εξεταστικής είναι ότι σε αυτή τη φάση συγκεντρώνονται στοιχεία, αλλά τα συμπεράσματα σε σχέση με την ταυτοποίηση επίμαχων λογαριασμών μαύρων ταμείων με πολιτικά πρόσωπα έχει μακρύ δρόμο. Θεωρούν ότι η έρευνα, που ξεκινάει τώρα θα συνεχίζεται και κατά την επόμενη φάση της κοινοβουλευτικής έρευνας. Δηλαδή, όταν συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η εξεταστική δεν χρειάζεται παρά μόνον ενδείξεις και δεν παραπέμπει πρόσωπα.
Ας σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, που επεξεργάζεται τα στοιχεία λογαριασμών που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη και την εξεταστική, αναβάλλει κάθε τόσο την παράδοση της έκθεσής της, επικαλούμενη το ότι προσκρούει σε εμπόδια που ανακύπτουν κατά το άνοιγμα των λογαριασμών.

Σχόλια