Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Το πρόβλημα της απόδοσης δικαιοσύνης.

Οι πολίτες ζητάνε δικαιοσύνη. Το απαιτούν. Όμως γίνεται να αποδοθεί δικαιοσύνη στο σύνολό της ή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδειγματίσουμε;

Δυστυχώς κανένα από τα δύο δεν μπορεί να γίνει. Γιατί; Γιατί ένας μεγάλος αριθμός των πολιτών που ζητάει δικαιοσύνη είναι συνένοχος στο έγκλημα. Εξαγοράστηκε για 30 αργύρια και τώρα ανάμεσα στα άλλα ζητάει πίσω και αυτά που έφαγε ο ίδιος!!! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Η εξουσία τώρα που έχει μεν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, έχει και αυτή φάει, αλλά για να φάει 10 με λίγους έδωσε 100 στους πολλούς. Μπορεί να τους τιμωρήσει όλους τους δικούς της; Και να το κάνει, γνωρίζει ότι τα 100 δεν θα επιστραφούν. Οπότε η δικαιοσύνη δεν θα έχει αποδοθεί έτσι κι αλλιώς.

Οπότε τι μένει;...

Να τιμωρηθούν παραδειγματικά (στο μέτρο του εφικτού πάντα) λίγα πρόσωπα. Η τιμωρία αυτή μην νομίζετε ότι θα είναι ισόβια ή κάτι τέτοιο. Το πολύ πολύ να είναι μερικοί μήνες φυλακή για κάποιους, άντε καμιά δήμευση μέρους περιουσίας, ή η πολιτική απαξίωσή τους. Τίποτα περισσότερο γιατί το επίπεδο του πολιτισμού μας δεν το επιτρέπει.

Να το ξέρετε. Δεν θα μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια γιατί δεν θέλουμε να την μάθουμε. Όχι γιατί δεν γίνεται να την μάθουμε. Είμαι σίγουρος ότι και κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο λέτε ότι οι πολίτες δεν έχουν ευθύνη. Μα εκτός αν είστε μικρά παιδάκια, άβουλα και χωρίς διαμορφωμένο χαρακτήρα, τότε έχετε σίγουρα ευθύνη. Όλοι έχουμε. Όλοι γιατί βολευτήκαμε 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι με τα 30 αργύρια ο καθένας και κάναμε τα στραβά μάτια για τις λίγες δεκάδες διαπλεκόμενων που έκλεβαν από 30000000 αργύρια ο καθένας.

Τώρα λοιπόν ζητάμε δικαιοσύνη αλλά αρνούμαστε να πληρώσουμε και τις συνέπειες των πράξεών μας; Αν θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον (το δικό μας ξεχάστε το) πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τέρμα και τελείωσε. Δεν είναι φιλοσοφικό το ζήτημα είναι θέμα επιβίωσης και αλληλεγγύης προς αυτούς που δεν μας φταίνε, δηλαδή τα παιδιά μας.

Μην μπερδέψετε αυτό το άρθρο για συμφωνία με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Καμία σχέση. Τα μέτρα που προωθεί αυτή η κυβέρνηση είναι άδικα γιατί χτυπάνε τις μελλοντικές γενεές μεταθέτοντας τη λύση για το σημερινό και χθεσινό πρόβλημα στο μέλλον. Δηλαδή κάνει το αντίθετο από αυτό που λέω εγώ. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα είναι η πηγή του προβλήματος. Και όμως, αυτά είναι που παραμένουν αλώβητα.

Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Γυναίκα συνταξιούχος, γνωστή μου, πήρε σύνταξη στα... 40 της!!! Ναι στα 40 της. Γιατί; Γιατί είχε ήδη 22 έτη δουλειάς και είχε 2 ανήλικα παιδιά. Έτσι έφυγε με αποδοχές σύνταξης 1300 ευρώ το μήνα. Από αυτήν λοιπόν την γυναίκα τα μέτρα έκοψαν μόνο μέρος του δώρου της. ΚΑΚΩΣ. Εγώ μέχρι τα 65 της θα της έκοβα το 80% της σύνταξης. Μάλιστα επειδή ήδη έχει πάρει χρήματα 10 ετών σύνταξης, μπορεί μέχρι τα 65 να της τα έκοβα και τελείως. Άδικο; Γιατί είναι δίκαιο αυτό που κάνει ή έκανε εκείνη; Σκληρό είναι. Όχι άδικο. Φυσικά και θα ήμουν σκληρός, αλλά θα ήμουν και δίκαιος προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους που δεν θα δουλεύουν πλέον για την δική της σύνταξη, αλλά για την δική τους.

Μην περιμένετε όμως από κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο. Γιατί; Γιατί η αδικία είναι ευκολότερη από την δικαιοσύνη... ειδικά όταν μετριέται σε ψήφους.

Vasper 

citypress-gr

2 σχόλια:

 1. Είναι προφανές που πάει η δουλειά και γι' αυτό προσπαθώ, αυτές τις ημέρες, να βλέπω τα πράγματα σχετικά αποστασιοποιημένα από την λυπηρή επικαιρότητα.
  Στο μυαλό μου, μία σκέψη στριφογυρνάει συνεχώς.
  ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;
  Θα έχουμε τουλάχιστον το κέρδος της καλύτερης αυτογνωσίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς κύριέ μου έχεις πέσει θύμα και εσύ στο "τρυπάκι" που μας έχουν βάλει οι περισσότεροι των πολιτικών. Η μία τάξη Ελλήνων να πολεμά ή να σχολιάζει αρνητικά τα γενόμενα της άλλης τάξης. Δεν φταίει ο κόσμος όπως βολεύει πολλούς να διαδίδουν. Μέχρι τώρα και με βάση τον εκλογικό νόμο, ψηφίζει "τον μη χείρωνα βέλτιστο" και όχι “τον άριστο”, και οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας έχουν χειραγωγήσει ή εκπαιδεύσει έτσι ώστε να κάνουν αυτοί την δουλειά τους ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας και ένα ξεροκόμματο στο πιάτο μας.
  Τι φταίει η κυρία που ανέφερες αν έκανε χρήση του νόμου που αυτοί ψήφισαν και συνταξιοδοτήθηκε νόμιμα; Και γιατί η έμμεση τιμωρία που προτείνεις όπως εσύ αναφέρεις με μεγάλη σκληρότητα, είναι δικαιότερη; Άν το ποσό που λαμβάνει είναι σύμφωνο με τις εισφορές που αυτή έχει πληρώσει, και οι οποίες σε βεβαιώ πως είναι περισσότερες αλλά τις έχουν φάει οι επιτήδειοι με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, γιατί να της φερθούμε με τόση σκληρότητα;
  Η λύση δεν είναι η μία τάξη Ελλήνων να κατηγορεί μια άλλη.
  Η λύση είναι να σοβαρευτούν οι πολιτικοί μας και να πείσουν τους Ευρωπαίους με όλα τα μέσα που διαθέτουν, να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας, με ηπιότερους όρους. Έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης.
  Αν δεν γίνει αυτό, μας περιμένει τέτοια οικονομική εξαθλίωση που σε λίγο καιρό ο ένας Έλληνα; “θα τρώει” τον άλλον για να επιβιώσει, πιστεύοντας ότι η άποψή του είναι δικαιότερη του άλλου.
  Εύχομαι να βάλουμε μυαλό και να πείσουμε τους πολιτικούς να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα προσαρμογής. Υπάρχουν τέτοιες φωνές από επιφανείς ανθρώπους και πολιτικούς του εξωτερικού. Ας τους ακούσουμε και ας παραδειγματιστούμε από αυτούς, και εμείς ως πολίτες και οι πολιτικοί μας.
  Από Πειραιώτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.