Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Τα ελληνικά ομόλογα αγοράζονται πια μόνον από την ΕΚΤ και τις εθνικές τράπεζες

«Η ΕΚΤ κάνει τον πυροσβέστη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με θέμα την αναμενόμενη για αύριο αγορά ελληνικών ομολόγων: «Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας. Η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει ξανά την Ελλάδα αγοράζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ομόλογα. Αύριο αναμένεται να αποβληθούν τα υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα από τους σημαντικότερους διαχειριστές κεφαλαίων και τα ταμεία δεικτών που συνδέονται άμεσα με τις κλίμακες των οίκων αξιολόγησης.
Υπολογίζουμε τις πωλήσεις υπό πίεση ελληνικών ομολόγων από παθητικούς εντολοδόχους και διαχειριστές κεφαλαίων γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές. Εάν ευσταθούν όντως αυτοί  οι υπολογισμοί, η ΕΚΤ πρέπει να διευρύνει επιπλέον το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη διασφάλιση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Χθες Δευτέρα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αγόρασε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες ομόλογα αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες που έχουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες. Έτσι από τις 10 Μαΐου μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποκαλύπτει όμως πόσα από αυτά είναι ελληνικά.»
«‘Η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει την αγορά, υποστηρίζουν οι αναλυτές του χρηματιστηρίου, διότι μετά την υποβάθμισή της από τους οίκους Standard & Poor´s και Moody´s οι τίτλοι των ελληνικών ομολόγων δεν αξιολογούνται πια ως πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία και πρέπει να διαγραφούν από τις λίστες των ομολόγων της iBoxx, της Citibank και της Lehman. Ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά θεσμικών επενδυτών, πρόκειται δηλαδή για μια αδιαφανή αγορά.

Ωστόσο στην αυριανή αγορά ελληνικών ομολόγων, εάν παρέμβει όντως η ΕΚΤ, δεν αναμένονται μεγάλες απώλειες, διότι, όπως υποστηρίζουν αναλυτές του χρηματιστηρίου, οι μεγάλοι επενδυτές στα ταμεία δεικτών είτε θα διοχετεύσουν αμέσως τα ομόλογα προς την ΕΕ, είτε μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Έτσι η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες είναι οι μοναδικοί αγοραστές ελληνικών ομολόγων.»
«Η εξάρτηση από την ΕΚΤ έχει ασφαλώς και συνέπειες: οι διαχειριστές μεγάλων ή μικρών κεφαλαίων δεν πιστεύουν πια πως η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον θα σταθεί στα πόδια της. Διότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, συρρικνώνεται γενικά η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές. Αιτία είναι η αύξηση του χρέους της Ελλάδας μετά το τέλος του πακέτου στήριξης το 2013, η οποία αναμένεται τότε να αγγίξει το 150% του ΑΕΠ.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5741095,00.html

1 σχόλιο:

  1. Τι έγινε με την σημερινή απεργία και κινητοποίηση; Είναι ευχαριστημένες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες; Πιστεύουν ότι με μία διαδήλωση και μία πορεία το μήνα θα ιδρώσει το αυτί του Γιωργάκη και της κυβέρνησης; Μήπως έχουν εκτιμήσει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες κινητοποιήσεις πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς πρακτικά αντίσταση; Μήπως τελικά η πλειοψηφία των εργαζόμενων για διάφορους λόγους, (αίσθημα συνενοχής, πλύση εγκεφάλου από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έλειψη εναλλακτικής πρότασης, απογοήτευση από την αναξιοπιστία όλου του πολιτικού κόσμου, συνδικαλιστική ηγεσία με "υπαλλήλους" της κυβέρνησης, βόλεμα μέσα από τις αμαρτίες του παρελθόντος) δεν είναι διατεθιμένη να αγωνιστεί για να μην περάσουν τα μέτρα; Μήπως τελικά τα μέτρα μας αξίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.