Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Εξαπλασίασαν τα κέρδη τους ποντάροντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας!

Εξι φορές τα λεφτά τους κέρδισαν οι κερδοσκόποι που έβαλαν στο στόχαστρο τη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του 2009 η αξία ενός συμβολαίου CDS έφτανε τα 125.000 δολάρια και 8 μήνες αργότερα "άγγιξε" τα 900.000 δολάρια (κέρδη 573%)!

Τα πονταρίσματα υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδος τούς έκαναν πλούσιους.

Σχεδόν έξι φορές τα λεφτά τους πήραν οι κερδοσκόποι που έβαλαν στο στόχαστρο τη χώρας μας, ενώ οι επενδυτές που παρέμειναν προσηλωμένοι στην παράδοση, δηλαδή έκαναν τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές, έγραψαν ζημιές στους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αναλυτική παρουσία που έκανε το Economist και αναφέρονται οι κερδισμένοι και χαμένοι λίγο πριν πέσει η αυλαία του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Λεφτά με το τσουβάλι έβγαλε η "αγέλη" των κερδοσκοπικών hedge funds, που μέχρι πρότινος δεν ήξερε πού έπεφτε....
στον χάρτη η Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2009 η αξία ενός συμβολαίου Credit Default Swaps έφθανε μόλις τα 125.000 δολάρια και οκτώ μήνες αργότερα "άγγιξε" τα 900.000 για την πενταετία. Την Παρασκευή το CDS ήταν στις 842,41 μονάδες και η αξία του συμβολαίου έφθανε στις 842.000 δολάρια.
Η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των CDS του Οκτωβρίου και του Ιουνίου ανέρχεται στο 573%. Οσοι κερδοσκόποι αγόρασαν στα χαμηλά και πούλησαν στα ψηλά τις προσδοκίες για πτώχευση της Ελλάδος πέτυχαν διάνα, αφού μέχρι τώρα είναι η μόνη επένδυση που έδωσε κέρδη. Λιγότερα αλλά σημαντικά ήταν τα κέρδη για τους κερδοσκόπους που "έπαιξαν" το ενδεχόμενο της πτώχευσης και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ποσοστιαία κέρδη ανήλθαν στο 64%, σύμφωνα με τον δείκτη CDSs, Eur (iTraxx).
Αντίθετα όσα επενδυτικά Funds απέφυγαν τα CDS και προτίμησαν μετοχές της Γουόλ Στριτ ή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών είχαν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους που έφθαναν μέχρι το 27%.

Οι ζημιές "κυνήγησαν" κι όσους επενδυτές απέφυγαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αναζήτησαν την τύχη τους σε κάποια άλλη αγορά του κόσμου. Σύμφωνα με το Economist σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφτηκαν ζημιές ύψους 10% με βάση τον δείκτη World all (MSCI).

Τα ομόλογα

Μικρότερες ζημιές, ύψους 3,3%, είχαν και οι επενδύσεις από ομόλογα. Οι συντάκτες του Economist έβαλαν στη λίστα τους τον δείκτη World bonds (Citigroup). Στην παγίδα των ζημιών έπεσαν και τα hedge funds που εμφάνισαν οριακές απώλειες ύψους 0,8%.
Οι Αμερικανοί επενδυτές κατέγραψαν υψηλότερες απώλειες εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους. Οσοι τοποθετήθηκαν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η επένδυση αν γίνει με βάση το δολάριο είναι μειωμένη κατά 15%, ενώ με το ευρώ είχε οριακή άνοδο κατά 0,5%.
Αναλυτές που παρατήρησαν τα στοιχεία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό που δεν έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 να συμβεί στο δεύτερο, ενώ όσοι έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ελπίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουνίου να σημειωθεί μια μικρή βελτίωση των αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών.

Ημερησία 

citypress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.