Οι πρόωρες εκλογές στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ

Παρά τις διαψεύσεις, υπάρχουν εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών στον πρωθυπουργό

Από σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο συνοδεύεται εσχάτως η συνεχώς διαψευδόμενη, αλλά επίμονη φημολογία περί αδυναμίας της χώρας να υλοποιήσει το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των υστερήσεων που καταγράφονται στο σκέλος των εσόδων.


Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, στα ανωτέρω σενάρια έχουν προστεθεί, κατά πληροφορίες, και συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου από κορυφαίους υπουργούς για πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα με την αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις αρχές Νοεμβρίου ή τους πρώτους μήνες του 2011, ακόμη και εάν έχει διακριβωθεί ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της για τη μείωση του ελλείμματος.


Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών βρίσκεται πλέον στο «τραπέζι» για τον κ. Γ. Παπανδρέου, είτε εξ ανάγκης, σε περίπτωση πιθανού δημοσιονομικού αδιεξόδου, είτε εξ επιλογής. Το πρώτο, ως είναι φυσικό, είναι κάτι που «ξορκίζει» το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα, λοιπόν, με ορισμένες εκτιμήσεις, η χώρα δύσκολα θα επιτύχει, λόγω της συνεχώς ογκούμενης ύφεσης, τους στόχους που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμη και εάν τούτο καταστεί δυνατόν το τρέχον έτος, το 2011 θα είναι ακόμη χειρότερο, και αργά ή γρήγορα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε νέα επώδυνα μέτρα ή να οδηγηθεί στη λύση της αναδιάρθωσης του χρέους.
Οπως λέγεται, η συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή η προοπτική ουσιαστικά της πτώχευσης της χώρας, θα είναι καταστροφική για την υστεροφημία του πρωθυπουργού, αλλά και θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα το ΠΑΣΟΚ, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει το «άλλοθι» των σφαλμάτων και παραλείψεων της διακυβέρνησης Καραμανλή. Οσοι εκτιμούν πως εκεί οδεύουν οι εξελίξεις, θεωρούν επιβεβλημένο ο κ. Παπανδρέου να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό για όλα τα ενδεχόμενα και να τον καλέσει διά της ψήφου του να επιλέξει ποιο κόμμα και ποιος ηγέτης επιθυμεί να τα διαχειριστεί.


Η οικονομία


Ομως, υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ορισμένοι που θεωρούν πως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να «παίξει» το χαρτί των πρόωρων εκλογών ακόμη και εάν η ελληνική οικονομία διασωθεί. Οπως αναφέρουν, με βάση τους όρους του μνημονίου, την Ελλάδα αναμένουν άλλα τρία -τουλάχιστον- πολύ δύσκολα χρόνια. Με δεδομένο ότι εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία οι προσεχείς εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο το φθινόπωρο του 2013, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα κληθεί να διεκδικήσει μια νέα θητεία με την ελληνική κοινωνία «καταπονημένη» από πολυετή λιτότητα. Ως εκ τούτου, θα είναι πολιτικά επωφελές για τον ίδιο να «μηδενίσει» το κοντέρ ή τον Νοέμβριο, επιλέγοντας τις «διδυμες» κάλπες, ή στις αρχές του 2011, όταν θα έχει συμπληρώσει περίπου ενάμιση χρόνο στην εξουσία. Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών «εξ επιλογής» προσθέτουν ως επιχείρημα ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευθεί τη ρευστότητα που επικρατεί την τρέχουσα περίοδο στο πολιτικό σκηνικό. Η Ν. Δ. εκτιμάται πως θα συνεχίσει να δοκιμάζεται τους επόμενους μήνες, καθώς με βάση τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα κληθεί να υπηρετήσει δύσκολες ισορροπίες έναντι των πεπραγμένων του κ. Κ. Καραμανλή. Επίσης, η κεντροδεξιά παράταξη θα είναι πλέον τριχοτομημένη, αφού πέραν της Ν. Δ. και του ΛΑΟΣ την ψήφο των πολιτών είναι πλέον βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και ο πολιτικός φορέας που προετοιμάζει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, ευνοϊκή εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ συνιστά και η διάσπαση του ΣΥΝ, που αποτελεί εκ των πραγμάτων δεξαμενή άντλησης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.


Κλειδί είναι ο ανασχηματισμός


Οσοι επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρούν κλειδί το εάν τελικώς ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιλέξει να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τα εκλογικά σενάρια εκ των πραγμάτων απομακρύνονται. Εάν αντιθέτως η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου παραμείνει ως έχει, τούτο θα συνιστά μήνυμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο των «δίδυμων» εκλογών τον Νοέμβριο.


Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός έχει πλέον πλήρη γνώση των αδυναμιών του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος και των αλλαγών που επιβάλλονται προκειμένου να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι «αδύναμοι κρίκοι».


Ομως, διστάζει να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, καθώς το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο για την επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας, και δεν θέλει να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί. Πάντως, η «κίτρινη κάρτα» που έδειξε την περασμένη Πέμπτη το Μέγαρο Μαξίμου στην κ. Λούκα Κατσέλη για τις αιχμές που εξαπέλυσε η τελευταία κατά των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Τίνας Μπιρμπίλη ερμηνεύθηκε από ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ως ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού στις αρχές Ιουλίου.


Εξάλλου συνεργάτες του αναφέρουν πως πλέον έχει πλήρη εικόνα για το ποιοι τομείς του κυβερνητικού έργου πάσχουν και ποια μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/06/2010_404432ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ

Σχόλια

 1. Γιώργο κλέφτη,
  μας κλέψατε την ψήφο μας,
  μας κλέψατε τα όνειρά μας,
  μας κλέψατε τις συντάξεις μας,
  μας κλέψατε τους μισθούς μας,
  μας κλέψατε τη βενζίνη μας,
  μας κλέψατε τα δώρα μας,
  μας κλέψατε τις διακοπές μας,
  μας κλέψατε την ηρεμία μας.
  Μας πρήξατε στα ψέμματα και στα παραμύθια, αλλά εμείς δεν ξεχάσουμε αυτή τη φορά.
  ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ.
  Όσοι βουλευτές τολμήσουν να μας ξαναπλησιάσουν θα βλαστημήσουν την ώρα και τη στιγμή.
  Κλέφτεεεεες !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.