Για γέλια ή για κλάματα ;;

Διαβάστε τον απολογισμό από την Λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής για τους εξοπλισμούς, το 2004.
Ο απολογισμός αυτός έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του υπουργού κ.  Λοβέρδου και του κ.  Τσοχατζόπουλου .


Διαβάστε προσεκτικά την παράγραφο που αναφέρεται στα ΤOR. 
Τι μας λένε εδώ.. Ότι ένα σύστημα όταν δεν διασυνδέεται με τίποτα και με κανένα άλλο σύστημα είναι καλό και αποτελεσματικό...
Αυτά που γράφονται τόσο για τα TOR, όσο και για τα TPQ 37, δεν ξέρω άν είναι για γέλια ή για κλάματα.....

"Απολογισμός από τη λειτουργία της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τους Εξοπλισμούς"

"ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (16 – 18/11/2004)




1. Το βασικό πολιτικό θέμα που προέκυψε από τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα, είναι η αποδεδειγμένη, πλέον, επιλογή της Ν.Δ, να καθυστερήσουν οι εργασίες της Επιτροπής και να μην τηρηθεί η προθεσμία που μας έθεσε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων (δηλαδή η 14η Δεκεμβρίου 2004). Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συντομεύσαμε το χρόνο εξέτασης των μαρτύρων, παραιτηθήκαμε από την εξέταση ορισμένων από τους μάρτυρες αυτούς, αποφύγαμε τις επικαλύψεις στα ερωτήματά μας, προτείναμε να αναβληθεί η εξέταση των περισσοτέρων εκ των στρατιωτικών-μαρτύρων που έχουν απομείνει, καθώς και να επανεξεταστεί η ανάγκη πρόσκλησής τους μετά την εξέταση των πολιτικών προσώπων. Τέλος, προτείναμε να αυξηθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, προσθέτοντας συνεδριάσεις την Παρασκευή και την Δευτέρα. Οι Βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού συμφώνησαν με την επιλογή αυτή, προτείνοντας να συντομεύσει ο χρόνος πρόσκλησης των πολιτικών προσώπων (Γενικοί Γραμματείς ΥΕΘΑ, Υπουργοί Εθνικής Άμυνας). Αντιθέτως, οι Βουλευτές της Ν.Δ. αρνήθηκαν και απέρριψαν αυτές τις προτάσεις, επιμηκύνοντας ταυτοχρόνως το χρόνο της εκ μέρους τους εξέτασης των μαρτύρων. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο, πως η Ν.Δ. επιδιώκει την επιβράδυνση του χρόνου λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, επιθυμώντας την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών της σκοπιμοτήτων και αδιαφορώντας για τη συνέχιση μιας διαδικασίας η οποία α) ρίχνει σκιές στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) σπιλώνει πολιτικά πρόσωπα και στρατιωτικούς και γ) δημιουργεί αδικαιολόγητη ένταση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.


2. Σε ό,τι αφορά την εξέταση των μαρτύρων, είναι άξιο μνείας το γεγονός της απόκρυψης πως ένας εκ των προσκληθέντων, με επιμονή της Ν.Δ., μάρτυρας, απόστρατος αξιωματικός, είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, μετακλητός υπάλληλος Α´, δηλαδή αμιγώς πολιτικό πρόσωπο, που υπηρετεί υπό τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Ζορμπά. Ως προς την ουσία της υπόθεσης οι χαρακτηριστικότερες διαπιστώσεις έχουν ως εξής:
α. Σχετικώς με την προμήθεια των ραντάρ TPQ 37, μετά από ερωτήσεις των Βουλευτών Ελ. Βενιζέλου, Α. Ακριβάκη, Σ. Κοσμίδη, Γρ. Νιώτη, προέκυψαν τα εξής: αα) Το Φύλλο Εισήγησης Ενημέρωσης (ΦΕΕ) αποτελεί έναν απλό τρόπο ενδο-υπηρεσιακής επικοινωνίας. Συνεπώς, η επιλογή της προμήθειας των ραντάρ αυτών έγινε μετά από πολυετείς διαδικασίες και με απόλυτη τήρηση των νομοθετικώς θεσμοθετημένων διαδικασιών (αποφάσεις ανωτάτων στρατιωτικών συμβουλίων). Η δια μέσου ενός απλού ΦΕΕ σκέψη για διακοπή των διαπραγματεύσεων λίγες εβδομάδες πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης δεν συνιστά νομικώς έγκυρη πρόταση κι αν γινόταν δεκτή, μεταξύ άλλων, θα σήμαινε καθυστερήσεις έως και δύο ετών για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. ββ) Εξάλλου, όπως κατατέθηκε από τον πλέον αρμόδιο για τη σύναψη του συγκεκριμένου ΦΕΕ μάρτυρα, με το ΦΕΕ αυτό επιδιώχθηκε και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δυνατότητας για μείωση του κόστους της συγκεκριμένης προμήθειας.


β. Σε ό,τι αφορά τα TOR M1: Από ερωτήσεις των Βουλευτών Κ. Κουλούρη, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Καρχιμάκη, Σ. Κοσμίδη προέκυψε,αα) πως η έλλειψη άμεσης διασύνδεσης του όπλου αυτού με το αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας δεν το καθιστά μη επιχειρησιακό. Αντιθέτως, το οπλικό αυτό σύστημα, και χωρίς τη διασύνδεσή του, είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, μεταξύ άλλων και γιατί συνοδεύει, προστατεύοντας, χερσαίες δυνάμεις και άρματα μάχης. ββ) Τα TOR M1 αποτελούν κατάλληλο οπλικό σύστημα σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού αμυντικού σχεδιασμού της χώρας μας. γγ) Κρίσιμα για τα πλεονεκτήματα του TOR M1 έγγραφα, όπως το επιτυχές αποτέλεσμα δοκιμών που συντελέστηκαν στην Ανδραβίδα, όχι μόνο δεν μας εστάλησαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ούτε καν ενημερώθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διενέργειά τους. δδ) Η τελική επιλογή της προμήθειας των οπλικών συστημάτων έγινε βάσει του κριτηρίου της ύπαρξης και της χρήσης τους από τις Ε.Δ. άλλων χωρών, αποκλειομένων έτσι των συστημάτων τα οποία ευρίσκονταν σε στάδιο σχεδιασμού. Συνεπώς, τα TOR M1 του Στρατού και τα Crotale της Αεροπορίας και του Ναυτικού αντιστοίχως, αγοράστηκαν διότι, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων (π.χ. φθηνότερο κόστος, κατά πολύ συντομότερη παράδοση, έλλειψη προβλημάτων για μεταφορά τους στην Κύπρο κ.λπ.) ήταν και τα μόνα υπαρκτά οπλικά συστήματα."


Ανδρέας Λοβέρδος
Συντονιστής του ΠΑ.ΣΟ.Κ
Στην Εξεταστική Επιτροπή



Σχόλια