Ανατροπή και στα ενεργειακά με....ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…

Καιρός να μιλήσουμε σοβαρά σε αυτήν την χώρα για την ενέργεια.
Θα μπορούσα να γράφω μέρες για θέματα ενέργειας και τα λάθη που έχουν γίνει από την χώρα μας στον τομέα αυτό. Δεν είναι όμως αυτός ο ρόλος μας σαν μπλογκ.

Θα γράψω άρθρο που το ξέρω ότι κάποιοι θα κατακρίνουν. Δεν με νοιάζει όμως!

Εισαγωγή:
Δυστυχώς ο σύγχρονος Έλληνας (ο νέο-Έλληνας δηλαδή), στην πλειοψηφία του δεν έχει μάθει να διαβάζει μεγάλα σοβαρά άρθρα και αναλύσεις. Δηλαδή αν έγραφα ένα βιβλίο για το θέμα, είμαι σίγουρος ότι θα το διαβάζανε ελάχιστοι και πάντως όχι αυτοί που πρέπει.
Ο σύγχρονος Έλληνας Προτιμά μικρά-σύντομα και πολλές φορές άδικα άρθρα.
Για παράδειγμα: Όλοι μιλάνε για τις επενδύσεις στην ενέργεια. Λίγοι έχουν καθίσει να διαβάσουν το νέο –απαράδεκτο κατά την γνώμη του γράφοντος- νόμο.
Όλοι μιλάνε για οικονομία σαν να είναι οικονομολόγοι. Λίγοι όμως έχουν διαβάσει τον νέο φορολογικό νόμο και ελάχιστοι το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Όλοι μιλάνε για τα πάντα…. Χωρίς μελέτη, χωρίς γνώση, χωρίς εξειδίκευση.

Εδώ στο taXalia προσπαθούμε να κρατήσουμε μία λεπτή ισορροπία. Θέλουμε να προβάλουμε απόψεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, χωρίς όμως να κινδυνεύουμε να γίνουμε δυσνόητοι. Θέλουμε τις απόψεις των πολιτών, χωρίς όμως να δίνουμε βήμα στην κάθε βλακεία που θέλει να πει ο καθένας άσχετος.
Αυτά όσον αφορά την εισαγωγή.

Πάμε λοιπόν στο κυρίως θέμα.

Η Ελλάδα σήμερα είναι σε δεινή οικονομική θέση και αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται ΟΛΟΙ. Ασχέτως που πρέπει να καταλογισθεί η ευθύνη (χρονολογικά, παραταξιακά ή ηθικά) ένα είναι το σίγουρο… ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ… ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΩΣ! Σήμερα λοιπόν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να σκεφτούμε με κέντρο εμάς και όχι με κέντρο τον πλανήτη και την Ευρωπαική Ένωση (εγωιστικό; Μπορεί, αν και στο τέλος του άρθρου μπορεί και να έχετε τις αμφιβολίες σας)

Με δεδομένο λοιπόν αυτό και συνυπολογίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «δύσκολα οικονομικά» αλλά επιπρόσθετα ότι δεν είμαστε σίγουροι πλέον ούτε για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ)… ένα είναι το σίγουρο…(διαβάστε την συνέχεια...)
… Οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι ένα πολύπλοκο θέμα με πολλές παραμέτρους που και μεταβλητές. Αυτό κάνει το θέμα δύσκολο, δυσνόητο και πολύπλοκο.

Τι εννοώ με το παραπάνω; Θα σας εξηγήσω αμέσως αφού αριθμήσω μερικούς παράγοντες (ή ερωτήματα αν θέλετε) που πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει (απαντήσει δηλαδή) πριν πάρουμε ως χώρα τις αποφάσεις μας στον τομέα της ενέργειας.

Ξεκινάω λοιπόν.
1. Ποιο θα είναι το μέλλον της νομισματικής ένωσης; Θα υπάρχει π.χ. ενιαίο νόμισμα μετά από 10-15 χρόνια;
2। Αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη; (θέλω να του ακούσω ΟΜΟΦΩΝΑ από Ελληνικά πανεπιστήμια και σχετικά ιδρύματαόχι από ICCP Το International Climate Change Partnership)
3. Αν ναι στο 2. Το CO2 είναι ο κύριος λόγος αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη;
4. Αν ναι στο 3. Είναι ανθρωπογεννής αυτή η αύξηση;
5। Είναι λόγος αυτός να αυξάνονται κάθε τόσο Τέλη κυκλοφορίας, τα καύσιμα κλπ εν ονόματι της μείωσης εκπομπών CO2; Αυτό δεν φέρνει τελικά υποανάπτυξη;
6. Πόσο αυξημένο λογαριασμό ρεύματος μπορεί αυτά τα δύσκολα χρόνια να πληρώσει η Ελληνική οικογένεια μέσα από την αύξηση του τέλους ΔΕΗ;
7. Πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ δεν θα περάσει (αν δεν έχει ήδη περάσει) σε λίγες εταιρίες που κρύβουν από πίσω τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα; (είναι τα ίδια που κατηγορούμε ότι θέλουν την πτώχευση της Ελλάδας!)
8. Μήπως αν δεν προστατεύσουμε και διαχειριστούμε σωστά το θέμα βρεθούμε ως χώρα να χάσουμε την δημόσια ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ;
9. Μήπως έτσι υπονομεύουμε την εθνική ανεξαρτησία (την ήδη χαμένη δηλαδή… αλλά να μην την αποχάσουμε…)
10. Γιατί δεν δίνεται έμφαση σε προτάσεις έργων ΑΠΕ που έχει κάνει το ίδιο δημόσιο (από νερό κυρίως) και που σε κάθε περίπτωση θα είναι Ελληνική επένδυση;
11. Μήπως οι επενδύσεις με ΦΒ οδηγήσουν σε υπερχρέωση των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών (που με νόμο περιμένουν να «ανακουφιστούν»!);
12. Μήπως ο λογαριασμός ΔΕΗ φτάσει σε ύψος που τελικά οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν;
13. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από την ΔΕΗ (τον παραγωγών, όπως π.χ. κάνετε με τον ιατρικό τομέας) πως θα προστατεύσετε τους πολίτες που θα έχουν πάρει δάνεια για να φτιάξουν τα φωτοβολταικά πάρκα;
14. Μήπως με απλή καύση φυσικού αερίου ή άλλες μορφές ενέργειας όπως π.χ. η πυρηνική, μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση του 20%;
15. Ποιος ο λόγος να μην έχουμε εμείς πυρηνικό αντιδραστήρα αλλά να έχει η Αλβανία και η Βουλγαρία;
Ειλικρινά θα μπορούσα να κάνω ερωτήματα για ώρες! Αλλά δεν θέλω να σας πονοκεφαλιάσω άλλο…

Μετά από όλα αυτά… θα αναρωτιέστε που το πάω;
Θα το πω ξεκάθαρα। Θα ήμουν τρελός να μπορέσω να βγάλω έστω ένα συμπέρασμα… έχοντας τόσους αγνώστους παραμέτρους και ερωτήματα! Απορώ πως το κάνει η κυβέρνηση, ειλικρινά το λέω!

Το μόνο που θα τολμήσω να ψελλίσω –γιατί όχι φωνάξω- είναι ότι με τόσα μελανά σημεία το να έχουμε υποταχθεί σε ένα νούμερο που λέει ότι το είκοσι τοις εκατό της ενέργειας μας θα πρέπει να το παράγουμε από ΑΠΕ είναι τρέλα! Σκέτη τρέλα μάλιστα.

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επικαλεσθεί την άσχημη (παραδεκτή από ΟΛΟΥΣ δεινή) οικονομική κατάστασή της και να ζητήσει ΑΜΕΣΑ από την ευρωπαϊκή ένωση και να χορηγήσει παράταση στην υποχρέωση της να παράγει το είκοσι τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εστιάσει σε πραγματικές οικολογικές πολιτικές που σαν γνώμονα θα έχουν την διάσωση των δασών, την προστασία της δημόσιας γης (χάσαμε την μισή χώρα από τις χρησικτησίες φίλοι μας!), την προστασία και καθαρισμό ρεμάτων, παραλιών, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, την μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια (νοσοκομεία, κτηνοτροφία κλπ).

Κατά την γνώμη μου (του γράφοντος δηλαδή), το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να επενδύσουμε –με άτσαλο και πρόχειρο τρόπο- στην λεγόμενη ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (όρος και αυτος!), η οποία είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ επένδυση που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία (μιας και μας αναγκάζει σε επιπλέον δανεισμό και όλοι ξέρουμε ότι δανεισμός σημαίνει ΥΠΟΘΗΚΕΣ).

Επίλογος:
Δεν ζητάμε ανατροπή της οικολογικής λογικής। Ζητάμε ορθολογισμό της χρήσης του όρου «πράσινο» και «οικολογία», παράταση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, αμφισβητώντας ταυτόχρονα την βάση της (αυτό το δεύτερο ξέρω ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει κανένας!) και εστιάζουμε στο τι συμφέρει τον πολίτη και την χώρα।
Τον πολίτη τον συμφέρει ένα καθαρό, βιώσιμο περιβάλλον, ένας λογικός λογαριασμός της ΔΕΗ (και όχι ένας απαράδεκτος φουσκωμένος λόγο τελών ΑΠΕ…), μία παιδεία γύρω από τις ΑΠΕ και την πραγματική οικολογία (όχι αυτή που γίνεται εργαλείο σκοτεινών κέντρων και υποανάπτυξης – βλέπε αγωγός μπουργκας Αλεξανδρούπολη και Βουλγαρική κυβέρνηση).
Ανεξάρτητη δηλαδή οικολογία … ή αλλιώς…
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…
και όποιος κατάλαβε κατάλαβε
(συγνώμη για το μέγεθος δεν μπορούσα να το κάνω πιο σύντομο)!

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_2049.html#ixzz0qiu2Nslf

Σχόλια