Επισκόπηση Τύπου



Η διάψευση του εκπρόσωπου του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η Ε.Ε. είχε προτείνει μείωση των συντάξεων κατά 48% στη χώρα μας, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να επαναχωρήσει, και οι ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. χθες και προχθές αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερνού απογευματινού Τύπου.




ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κανείς δεν ζήτησε να κοπούν στο μισό οι συντάξεις. Ούτε από ΕΕ, ούτε από το ΔΝΤ".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σύνταξη στα 65 και για τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα. Η τρόικα απαιτεί, η κυβέρνηση (πάλι) παζαρεύει".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκτός ελέγχου τα σκάνδαλα πνίγουν τα δύο μεγάλα κόμματα και καταστρέφουν τον τόπο".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αντώνης Σαμαράς: Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Σφοδρή επίθεση του προέδρου της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης για το μνημόνιο".
ΕΘΝΟΣ: "Σκοτσέζικο ντους στο ασφαλιστικό. Πόκερ δι' αλληλογραφίας μεταξύ Κομισιόν - Υπ. Εργασίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βγάζουν τον σταυρό από την σημαία μας. Εμπνευστής και εισηγητής αυτής της ανίερης ιδέας φέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και γι' αυτό τον καλούμε ν' απαντήσει θετικά ή αρνητικά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ποιοι Έλληνες προσκλήθηκαν στις εργασίες της Μπιλντερμπεργκ. Η συνωμοτική Λέσχη συνεδρίασε στην Ισπανία με αντικείμενο το ευρώ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέλος στην κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ. Αρχίζει το δράμα των συνταξιούχων. Στο 48% του μισθού η αναλογική σύνταξη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόλπο- καρότο πριν το μαστίγιο. Συντάξεις: Ικανοποίηση Λοβέρδου γιατί...θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο".
ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις εκτάκτων συνθηκών για να αποτραπή ο κίνδυνος πτωχεύσεως".
City Press: "Σαμαράς για Μνημόνιο. Δεν ξέρουν τι υπέγραψαν".
ΤΑ ΝΕΑ: "Οι νέες συντάξεις: το ύψος και τα όρια ηλικίας. Τι θα ισχύσει μετά τις "διευκρινίσεις" της τρόικας".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 45άρι μαϊμού στη νομαρχία. Πληρώνουν έργο που δεν εκτελέστηκε ποτέ!


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιός ανασφάλειας στις αγορές. Διεθνής συναγερμός για τα ελλείμματα".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σαρωτικές αλλαγές στην παραγωγή δημόσιων έργων".


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Δ.: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Με... μαστίγιο και καρότο αντιμετωπίζει πλέον τον Κώστα Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς, εν αναμονή μιας δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε χθες τον προκάτοχό του για τις επιλογές του στα εθνικά θέματα, αλλά αποδόμησε πλήρως την ιδεολογική του πλατφόρμα. Επιτελικά κομματικά στελέχη τόνιζαν χθες το βράδυ ότι το χθεσινό μήνυμα του κ. Σαμαρά είναι πως επιδιώκει να διαγράψει στο σύνολό της την περίοδο Καραμανλή, καθώς κρίνει ότι όχι μόνον οδήγησε σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση τη Ν.Δ., αλλά «την αποστέρησε από αρχές και ιδεολογία». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην τελευταία προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος, στήριξε τη διακυβέρνηση Καραμανλή αποκλειστικά και μόνον σε αποφάσεις που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα, κάνοντας ειδική αναφορά στην «αποενοχοποίηση του "όχι" στο σχέδιο Ανάν» και στο βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως προσπαθεί να βάλει τη λάσπη στον ανεμιστήρα, εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς αφού όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βγάλει τον εαυτό του καθαρό. Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν σαφής κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις Εξεταστικές Επιτροπές επιρρίπτοντας ευθύνες μόνο σε στελέχη της Ν.Δ. Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε σκληρός και με τα λίγα εξαπτέρυγα του κ. Παπανδρέου όπως είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και την Ν. Μπακογιάννη που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τη συμφωνία στήριξης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και τους οποίους κατηγόρησε πως πλέον έχουν περιέλθει σε απόλυτη σύγχυση κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για το μνημόνιο συνεργασίας, ενώ όπως τόνισε δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι ψήφιζαν στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να επανέλαβε πως η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή δεν εμφανίστηκε έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητούσε η κοινωνία, αλλά υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τέως πρωθυπουργού τόσο στο σχέδιο Ανάν όσο και στο Μακεδονικό».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Έμφαση στην ιδεολογία την πυξίδα με την οποία θα χαράσσει την πορεία της στο εξής η Ν.Δ. έδωσε ο Α. Σαμαράς με την ομιλία του στο ιδεολογικό προσυνέδριο εχθές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε έτσι πως η πολιτικής της Ν.Δ. δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο ως άθροισμα αντιδράσεων στην επικαιρότητα, αλλά από το στερεό και σαφή ιδεολογικό λόγο που η ίδια η γαλάζια παράταξη θα αρθρώνει στη γραμμή του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Με αυτή την έννοια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από τη διαχειριστική λογική των προηγούμενων ετών και έδωσε το μήνυμα της ιδεολογικής υπερηφάνειας».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ο Α. Σαμαράς με αιχμή του δόρατος τις Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή, αλλά και την Οικονομία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας χθες στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματος του στο Κάραβελ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να βάλει ‘’ τη λάσπη στον ανεμιστήρα και να λερώσει όλους τους άλλους, αφού δεν μπορεί να βγάλει τον εαυτό του καθαρό’’».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει: «Αποκήρυξε τον μεσαίο χώρο, που ήταν η στρατηγική του Κ. Καραμανλή, και ανέδειξε σε ιδεολογικό όχημα της Ν.Δ. τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στον οποίο προσδίδει τα χαρακτηριστικά μιας πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς ο Αντώνης Σαμαράς. ‘’Είμαστε λαϊκό κόμμα, όχι ταξικό’’, τόνισε. Έκανε μια επιλογή υψηλού ρίσκου σε μια πολιτική συγκυρία που η Ν.Δ. παρουσιάζει μια δημοσκοπική κατάρρευση της τάξης του 18,5% και το ζητούμενο είναι πως θα δημιουργήσει μια δυναμική. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ‘’το παραδοσιακό ιδεολογικό υπόστρωμά της δεν είναι πια συμβατό με την πολιτική της’’ και αυτό ‘’ανάβει όλο και μεγαλύτερες φωτιές μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ’’».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «ε θετικές αναφορές όχι μόνον για το έργο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και για τον ιδρυτή της ΝΔ, ο κ. Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες περί σύγκρουσής του με τον κ. Κ. Καραμανλή. Από το βήμα της πολυθεματικής συνδιάσκεψης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τις αναφορές αυτές στον προκάτοχό του και στον ιδρυτή της ΝΔ, περιέγραψε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματός του, που επικεντρώνεται στη φράση «κοινωνικός φιλελευθερισμός».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Βολές κατά ΠΑΣΟΚ για ‘’λασπολογία’’ και ‘’πολιτικό κανιβαλισμό’’ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς μιλώντας χθες κατά το κλείσιμο της προσυνεδριακής πολυθεματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου για το 8ο Τακτικό Συνέδριο στα τέλη του μήνα».

Ν.Δ.- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Για συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθούν οι Εξεταστικές Επιτροπές και για απόπειρα συμψηφισμού των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλει η κυβέρνηση τη Ρηγίλλης. Μια σειρά στοιχείων, αλλά και ενδείξεων που διαθέτει η κυβέρνηση, δείχνουν- σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης- ότι όλη η προσπάθεια τώρα της Νέας Δημοκρατίας στρέφεται στο πώς θα απαξιωθούν οι Εξεταστικές Επιτροπές, ώστε να ακυρωθούν οι Εξεταστικές που έρχονται, και ειδικότερα αυτή για την οικονομία που αγγίζει τον πυρήνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κατά το ίδιο στέλεχος στη στρατηγική της Ρηγίλλης συμπεριλαμβάνεται επίσης ο συμψηφισμός των υπαρκτών και αποδεδειγμένων ευθυνών κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. για τα διερευνώμενα σκάνδαλα της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου. Για τον λόγο αυτό, εξηγεί, τις τελευταίες ημέρες η Ρηγίλλης επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των σκανδάλων στελέχη που είτε δεν έχουν την παραμικρή συμμετοχή, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, είτε από χθες τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκρ. Ξυνίδη».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσίευσε το «Έθνος» το Σάββατο, σχετικά με την αλλαγή στάσης της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens έκανε ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι
επιχειρεί να «φορτώσει» τις ευθύνες για όλα τα σκάνδαλα στη ΝΔ. Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πλέον ο ίδιος βαθμός εμπιστοσύνης του κόμματός του προς την Εξεταστική Επιτροπή και την προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης».

ΒΑΤΟΠΕΔΙ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Να στρέψει τους προβολείς σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενόψει της έκδοσης σήμερα πέντε διαφορετικών πορισμάτων από τα ισάριθμα κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, επιχειρεί η Ν.Δ. Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (‘’Καθημερινή’’), η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκ. Ξυνίδη, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον συσχετισμό της αγοράς της οικίας της συζύγου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το σκάνδαλο, προκειμένου να αιτιολογήσει την άφεση αμαρτιών, που διά του πορίσματός της δίνει στα δικά της στελέχη».

ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: «Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επτά μόλις μήνες μετά την καθαρή λαϊκή εντολή την οποία έλαβε, κάτι το οποίο συνομολογούν ακόμη και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.…Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση του τελευταίου άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου φέρεται να ζήτησε να διαμηνυθεί στους δανειστές μας ότι αν …επιμείνουν στην αξίωσή τους μείωση των συντάξεων στο 48%, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, και τότε εκείνοι μπορούν να διαβουλευτούν με τη Ν.Δ., η οποία οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάντια».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ-ΝΑΤΟ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Η πρόταση για την κατάργηση της κατάθεσης των σχεδίων πτήσεων στο Αιγαίο, δηλαδή της έγκρισης των ανεξέλεγκτων τουρκικών πτήσεων στο Αιγαίο, εγκρίθηκε τον Μάιο στον αρμόδιο διεθνή Οργανισμό ICAO, με βάση την ήδη κατατεθειμένη στον Οργανισμό πρόταση της Τουρκίας. Η Αθήνα μόνο εκ των υστέρων –και επομένως χωρίς αποτέλεσμα και αντίκρισμα- επιχείρησε να… ξαναλλάξει τη θέση της και να θέσει εκ νέου ‘’αντίρρηση’’ στην πρόταση για κατάργηση των σχεδίων πτήσεων στο Αιγαίο. Οι κινήσεις όμως έγιναν κατόπιν εορτής, και επομένως στην πράξη η Ελλάδα έχει εγκρίνει πλέον τις ανεξέλεγκτες τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο (σ.σ. αναλυτικά δημοσιεύματα στην ‘’Κυριακάτικη Ε’’)».

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ- ΚΟΣΤΟΣ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Μαύρη τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες του ΕΣΥ, με τα ορθοπεδικά υλικά να αποτελούν το φιλέτο. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μόλις μία τετραετία αυξήθηκαν κατά 71,5% οι δαπάνες για την προμήθεια των συγκεκριμένων υλικών, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου των ασθενών. Και το παράδοξο είναι πως οι τσουχτερές τιμές έχουν τη σφραγίδα του νόμου... Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», μόνο 12 νοσοκομεία της Αττικής- από τα συνολικά 132 σε όλη τη χώρα- δαπάνησαν το 2008 για ορθοπεδικά υλικά 86,5 εκατομμύρια ευρώ. Τρία χρόνια πριν, οι αντίστοιχες δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τα 50,5 εκατομμύρια ευρώ».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- Ε.Ε.: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Τη μάχη της... μισής σύνταξης φέρεται να κέρδισε το υπουργείο Εργασίας όπως προκύπτει και από την αλληλογραφία του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου με την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει η βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%. Κατά το υπουργείο Εργασίας, με τη νέα αυτή εξέλιξη η απώλεια στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 7%, ποσοστό που αμφισβητείται από τη ΓΣΕΕ που δίνει μείωση σύνταξης κοντά στο 25%. Σε παρεξήγηση αποδίδεται από την Κομισιόν το μέτρο της μισής σύνταξης! Το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «ορθή» τη δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται πως οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο μισό».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Έπρεπε να περάσει ένας μήνας από την ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή για την έκτακτη δανειοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα (6 Μαΐου 2010) για να προβεί η Κομισιόν στην ορθή επαλήθευση των όρων τους οποίους εμπεριέχει σε σχέση με το ασφαλιστικό βάζοντας τέλος στα επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνοντας τον Ε.Τ. ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι η ‘’οροφή’’ του ανώτατου ποσοστού αναπλήρωσης των μισθών από τις νέες αναλογικές συντάξεις θα φτάνει το 48% ενώ σε όσους θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα θα δίδεται και το προνομιακό βοήθημα των 360 ευρώ (ολόκληρο ή ένα μέρος αυτού, ανάλογα με τις προϋποθέσεις)».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Κόκκινο χτύπησε χθες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Η αναφορά του Α. Αλταφάζ εκπροσώπου του Ολι Ρεν, σε κυριακάτικη εφημερίδα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία πουθενά στον Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό, στάθηκε αφορμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο για επικοινωνιακά τεχνάσματα και παιχνίδια στην πλάτη εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Στο μνημόνιο επιστρέφει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του καυτού ζητήματος των συντάξεων και τα πολλά ‘’ήξεις αφήξεις’’ των κοινοτικών, αλλά και των Ελλήνων επισήμων. Έτσι ώστε το Μνημόνιο να προβάλλει τώρα κάτι …σαν επιτυχία. Ύστερα από αλλεπάλληλες επιστολές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και σωρεία απαντήσεων και ανταπαντήσεων, καθώς και πολλές δηλώσεις στον γραπτό και, κυρίως, ηλεκτρονικό Τύπο, επιβεβαιώθηκε ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα αθροίζεται πάνω στην ανταποδοτική (που καταβάλλει το Ταμείο). Κατά τα λοιπά παραμένουν οι δρακόντειες διατάξεις του Μνημονίου».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΑΛΛΑΓΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Σε 29 (εκτός από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων) ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα - με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις- οδηγεί το υπό κατάθεση στη Βουλή (τέλη Ιουνίου) ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η τελική έγκριση του νομοσχεδίου θα γίνει από την τρόικα στις 16 Ιουνίου και αφού ξεπεραστούν κυρίως ερμηνευτικά ζητήματα σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ –ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οικονομίας και την κάθαρση αναζητεί η κυβέρνηση, που είδε με ανησυχία τα πρωτοσέλιδα του Τύπου να κυριαρχούν από αρνητικές ειδήσεις και στα δύο μέτωπο: απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα σταθερότητας και υποθέσεις πράσινων ‘’σκανδάλων’’. Η ‘’χημική σύνθεση’’ και η διασπορά των δημοσιευμάτων θορύβησε τους επιτελείς του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν κρύβουν τους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά στο οικονομικό κλίμα και το πολιτικό σύστημα… Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητεί πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν ατμόσφαιρα ευφορίας στην οικονομία και θα αποδείξουν ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει τα πορίσματα των εξεταστικών για το Βατοπέδι και τη Siemens προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη συγκρότηση εξεταστικής για την οικονομία».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Τα “πολιτικά καλλιστεία” κατά της διαφθοράς δεν οδηγούν πουθενά» λέει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και τονίζει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί «μέσα από την οξύτητα, την ένταση και την κομματική μισαλλοδοξία». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. διαμηνύει ότι αυτή την ώρα απαιτείται «εθνική ομοψυχία», ενώ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μόνιμοι θεσμοί κάθαρσης και διαφάνειας. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαμηνύει ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη ακόμη και για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα μιλήσει το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο του και «να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε ό,τι τον αφορά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει».

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΣΟΚ: H ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Η ανάδειξη της εμπλοκής του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη στην υπόθεση Μονής Βατοπεδίου επισκιάζει τον έλεγχο που διεξάγεται από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αναφορικά με την περιουσιακή κατάσταση του Α. Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην προσέλθει σήμερα στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος για να δώσει εξηγήσεις για την οικία της συζύγου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, γεγονός που συνδέεται με το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το όνομα του κ. Ξυνίδη, ο οποίος εκ του θεσμικού του ρόλου θα κρίνει για το εάν υφίσταται ζήτημα διαγραφής ή όχι του Α.. Τσοχατζόπουλου».

EXPO-ΣΑΓΚΑΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Με μια ανακοίνωση-μνημείο του γραφείου Τύπου, που διανθίζεται από ειρωνικά σχόλια εις βάρος του «Έθνους», η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη παραδέχεται ευθέως τον διορισμό του υπόδικου Αγ. Κολιάτσου στη θέση του γενικού επιτρόπου της ΕΧΡΟ 2010, ισχυρίζεται όμως ότι τον... έπαυσε διά παραιτήσεως, μόλις έμαθε τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη! Ο ισχυρισμός της κ. Κατσέλη δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική, αφού το πανελλήνιο γνώριζε την εμπλοκή του υποψήφιου επιτρόπου με τον επιχειρηματία Θωμά Λαναρά στην υπόθεση της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού (σήμερα, άλλωστε, διεξάγεται και η σχετική δίκη!)».

ΣΥΝ-ΔΙΑΣΠΑΣΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Σ’ ένα νέο τοπίο, διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα, οδηγείται ο ΣΥΝ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δραματικές –όπως τις χαρακτηρίζουν πολλοί- εξελίξεις στο 6ο Συνέδριο του κόμματος της Αριστεράς. Η απόφαση των μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας να μη λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς και να μην εκπροσωπηθούν στα όργανα του κόμματος, οδηγεί σε μια ‘’βελούδινη’’ διάσπαση του ΣΥΝ, αλλάζοντας ως ένα βαθμό τη φυσιογνωμία του κόμματος. Από την άλλη, όσα ανακοίνωσε την ύστατη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας για ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στον ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας ευρέως κατά του Αλέκου Αλαβάνου, τον οποίο περιέγραψε ως αρχηγό του νέου σχήματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφουν τον νέο στόχο του, να ξεκαθαρίσει δηλαδή το παιχνίδι ‘’αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών’’ εντός της πολιτικής συμμαχίας».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Δραματικές πλέον είναι οι εξελίξεις στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά τη διάσπαση του ΣΥΝ και με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήξη και στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας νέος κύκλος ανοίγει στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς η Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ κάνοντας το πρώτο βήμα για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα».

ΑΡΘΡΑ
  
ΤΑ ΝΕΑ: «Στο σκαμνί». «Οι παροικούντες τη νοσοκοµειακή Ιερουσαλήµ κάνουν λόγο για «µίζες», «προµήθειες» και άλλες «αµοιβές» για προνοµιακές προτιµήσεις υλικών και για υπερκατανάλωσή τους. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγει κανείς στις φήµες και στις εκτιµήσεις. Τα αρµόδια υπουργεία έχουν στα χέρια τους αυτή την αποκαλυπτική έρευνα. Δεν αποµένει παρά να ζητήσουν έρευνα και από τη Δικαιοσύνη. Και κυρίως να εξυγιάνουν το αµαρτωλό καθεστώς το οποίο επιτρέπει τις νοµότυπες σπατάλες που αποπνέουν οργανωµένες κοµπίνες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μη συμπαρασύρετε τη χώρα στο γκρεμό». «Οι εποχές που οι λαικισμοί και τα ψεματάκια περνούσαν πέρασαν ανεπιτρεπτί. Και καλό θα είναι να το καταλάβει το Μαξίμου όσο είναι καιρός. Δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να βγαίνει ένας διεθνής παράγων και να σας διαψεύδει παταγωδώς. Δεν είναι δυνατόν να έχουν περάσει τόσοι μήνες και να μην έχετε βρει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος από τη μείωση μισθών και συντάξεων ή της αποκρατικοποίηση οργανισμών του Δημοσίου, για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται. Φοβάστε ότι θα χάσετε τη πελατεία σας; Το να βυθιστεί η κυβέρνηση στον γκρεμό λίγο απασχολεί πλέον την κοινωνία, το θέμα είναι να μη συμπαρασύρει και τη χώρα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Το μνημόσυνο του Ασφαλιστικού». «Γενικά, με τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι οποίες δεν παζαρεύονται ούτε και μπορεί να παρερμηνευτούν, όλοι οι όροι για τη συνταξιοδότηση γίνονται δυσμενέστεροι. Ουσιαστικά δηλαδή το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων κατεδαφίζεται και δεν σώζεται με επικοινωνιακά παιχνίδια και κόλπα. Δικαιούνται, λοιπόν, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να γνωρίζουν την καθαρή αλήθεια, όπως περιλαμβάνεται στο διαβόητο Μνημόνιο της αναλγησίας και την έχει δημοσιεύσει κατ’ επανάληψη η ‘’Ε’’ στα αναλυτικά της ρεπορτάζ. Η αλήθεια είναι οδυνηρή και βεβαίως οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν».


Σχόλια