Εμείς τι κάνουμε;;


"Τρομερή υποψία" τιτλοφορείται σημερινό άρθρο στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ). «Παρότι υπάρχει το κρατικό πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα από την Ελλάδα. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως τις γαλλικές τράπεζες».

Το περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει αποφασιστεί προ πολλού, τα πρώτα χρήματα έχουν φτάσει μάλιστα ήδη στην Αθήνα. Πολλοί τραπεζίτες της Bundesbank αναρωτιούνται γιατί να αγοράζει καν η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό. Πιο λογική στην παρούσα φάση θα ήταν η σταθεροποίηση των τιμών στα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Ορισμένοι τραπεζίτες της Bundesbank λοιπόν έχουν μια τρομερή υποψία και κάνουν λόγο για γαλλική συνομωσία. Με το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων η κεντρική τράπεζα κρατά τις τιμές τους τεχνητά σε υψηλά επίπεδα. Από αυτό επωφελούνται κυρίως οι γαλλικές τράπεζες που πωλούν τα ελληνικά τους ομόλογα στη ΕΚΤ για να ‘καθαρίσουν’ έτσι τους ισολογισμούς τους από τα τοξικά χαρτιά. Οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές έχουν ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 80 δις. Οι γερμανικές τράπεζες αντίθετα, δεν μπορούν πουλήσουν γιατί δεσμεύθηκαν έναντι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε να μην πουλήσουν ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2013».

Το Spiegel υπενθυμίζει ότι ο «Γάλλος» Ζαν Κλοντ Τρισέ σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του έδωσε το έναυσμα για το πακέτο διάσωσης του ευρώ και ο ίδιος ήταν που υπέκυψε τελικά στις ισχυρότατες πιέσεις του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί να σπάσει ένα ταμπού της ΕΚΤ, να αγοράζει δηλαδή ομόλογα των κρατών -μελών. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 40 δις, τα 25 δις εξ αυτών επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα. 
Οι Γερμανοί κερδισμένοι της κρίσης;

«Οι Γερμανοί επωφελούνται από την ελληνική κρίση», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Πρόκειται για τα αποτελέσματα τακτικής μηνιαίας δημοσκόπησης της εφημερίδας μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων γερμανικών τραπεζών και ερευνητικών ινστιτούτων, που συμμετέχουν στο λεγόμενο ‘Σκιώδες συμβούλιο πραγματικής οικονομίας’.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Γερμανία κερδίζει από την ελληνική κρίση, ενώ κανείς δεν εκφράζει την άποψη ότι έχει ζημιωθεί. Ως βασικούς λόγους αναφέρουν το αδύναμο ευρώ και το χαμηλό κόστος δανεισμού για την εξυπηρέτηση του γερμανικού χρέους.
Deutsche Welle

Σχόλιο:
Οι Γάλλοι κερδίζουν από εμάς πουλώντας τα ομόλογα μας σε υψηλές τιμές στην ΕΚΤ...
Οι Γερμανοί είναι σίγουρα κερδισμένοι, εκμεταλλευόμενοι την Ελληνική κρίση.
Μπιλιάρδο στη πλάτη μας παίζουν και σπέκουλα στην Ελληνική οικονομία κάνουν.
Κε Παπανδρέου εμείς που είμαστε, τι κάνουμε, τι "βιολί" βαράμε;
Που είναι το πιστόλι κ. Παπανδρέου;
Μήπως δεν έχει σφαίρες, μήπως είναι "μουσαντένιο", ή μήπως δεν ξέρουμε να πυροβολάμε;
Εμείς τι κάνουμε;

Σχόλια