Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Οι δανειστές ζητούν μέτρα και για 2011-2014 (Να δεις τι σουχω για μετά!)


Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα, όπως απορρέουν από τους όρους του μνημονίου που υπογράψαμε με την τρόικα των δανειστών, δεν φαίνεται να εξαντλούνται μόνο με την εργασιακή και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Απαιτείται και ένα προσθετό πακέτο μέτρων 10,8 δισ. ευρώ που πρέπει να σχεδιαστεί από φέτος και να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του επόμενου χρόνου και έως το 2014.
Όπως προκύπτει από το Μνημόνιο (πέρα από το "πακέτο" της αύξησης ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κλπ) που ανακοινώθηκαν, αναφέρεται σαφώς πως δρομολογούνται και νέα μέτρα, όπως:
- Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2011, και το 2012 και το 2013, για έσοδα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε δύο δόσεις (φέτος και το 2011) κατά 20%-30%, με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα έσοδα. Η αύξηση αναμένεται να πλήξει κυρίως τα λαϊκά προάστια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες.
- Αυστηρότερα τεκμήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, για έσοδα 1,5 δισ. ως το 2013.
- Είσπραξη των προστίμων αυθαιρέτων (συν το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους) που θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα από το 2011 ως το 2013, και συγκεκριμένα 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.
- Εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2011.
- Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα.
- Επιπλέον, ως το 2012 θα αυξηθούν και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά).
Το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα για την τελική αξιολόγησή του στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, και να αποκτήσει μια συνολική εικόνα.
Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.
Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Αυγούστου. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ ανέφεραν τα στελέχη.
Το κλιμάκιο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα πραγματοποιεί τριμηνιαίους ελέγχους προόδου, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.
(tου Στέλιου Κράλογλου - capital.gr)
Οnline-press: Αφιερωμένο το παρακάτω στους αναγνώστες του blog μας:

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.