Kανένας δεν ξέρει πόσα θα δώσουν οι Γερμανικές τράπεζες....

Επιτυχείς θεωρούνται οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας για συμμετοχή των τελευταίων στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου. Ανάμεσά τους ήταν ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του χρηματοοικονομικού κλάδου Γιόχεν Ζάνιο.

Σε δηλώσεις του μετά την παραπάνω συνάντηση ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε θετική την συμμετοχή των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πακέτο στήριξης και τόνισε ότι «οι τράπεζες επιθυμούν να διατηρήσουν τα σημερινά πιστωτικά όρια έναντι των ελληνικών τραπεζών και την συμμετοχή τους στη διακίνηση ελληνικών ομολόγων».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο «αισθητή συμβολή» των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών στο πακέτο στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης. Γεγονός που ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση του μεριδίου της Γερμανίας στο πακέτο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχουν στο πακέτο και οι ασφαλιστικές Allianz και Munich Re. Ουδείς όμως αναφέρθηκε στο μέγεθος της συνεισφοράς.
Εάν το ποσόν της συνεισφοράς των τραπεζών δεν ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως φημολογείται, τότε, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ, «δεν πρόκειται για ουσιαστική βοήθεια, αλλά για συμβολική πράξη».
Τέλος ειδικοί αναλυτές (Γενς-Όλιβερ Νίκλας και Κορνέλιους Πουρπς) κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό τρικ», που επεβλήθη από τις κριτικές που δέχθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

 

Σχόλια