Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Έχουμε Ολιγαρχία ή Δημοκρατία;;


Σύμφωνα με την επιστήμη της Πολιτειολογίας:
Ολιγαρχία ονομάζεται το πολίτευμα εκείνο κατά το οποίο το ανώτατον όργανο του κράτους είναι μία προνομιούχος μειοψηφία πολιτών. Δηλαδή το πολίτευμα στο οποίο φορέας της κρατικής εξουσίας είναι μια προνομιούχος λαϊκή μειοψηφία.
Δημοκρατία ονομάζεται το πολίτευμα εκείνο κατά το οποίον το ανώτατο όργανο του κράτους είναι ολόκληρος ο λαός. Δηλαδή το πολίτευμα στο οποίο φορέας της κρατικής εξουσίας είναι το σύνολο του λαού.
 Ατοί οι ορισμοί όμως είναι τυπικοί. Πολλές φορές....
μπορεί τυπικά να έχουμε δημοκρατία, π.χ. εκλογές κάθε 4 χρόνια, αλλά στην ουσία την κρατική εξουσία, για πολλούς λόγους μπορεί να την ασκεί, έστω και έμμεσα, μια προνομιούχος διαπλεκόμενη κάστα πολιτών (επιχειρηματίες και πολιτικοί) που νέμονται την κρατική εξουσία στο όνομα της δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή έχουμε στην πράξη Ολιγαρχία με ένδυμα δημοκρατίας και όχι πραγματική Δημοκρατία.
Εσείς τι λέτε ότι ισχύει στη χώρα μας;;

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.