Ο Τομεάρχης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, στην ομιλία του για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Βουλή, τόνισε τις παλινωδίες της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας καθώς επίσης τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που υπαγορεύουν την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο με όρους ανταγωνιστικότητας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
παρά τη δριμύτατη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος παραμένουν στο προσκήνιο -και καλώς- του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Οφείλουμε, λοιπόν, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, -η Πολιτεία, τα Κόμματα, η αγορά, η κοινωνία των πολιτών- στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για 20-20-20 το 2020, που αποτελεί και τη δέσμευσή μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα σε αυτήν την κατεύθυνση. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η συμβολή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σε αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη πενταετία έκανε σημαντικά βήματα. Μέσα σε πέντε χρόνια τριπλασιάσαμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, κάθε μορφής, στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας. Παράλληλα, με τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες, θέσαμε το πλαίσιο για ανάπτυξη των ΑΠΕ, διαμορφώσαμε το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο και βάλαμε τις βάσεις του νομοσχεδίου, που σήμερα συζητάμε. Είναι ένα νομοσχέδιο που εδώ και πάνω από ένα χρόνο η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί και ήταν στο τελικό του στάδιο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στη λήψη περισσότερο προωθημένων μέτρων, που θα εξασφαλίσουν την τήρηση των περιβαλλοντικών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σήμερα, οφείλουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα και να διαμορφώσουμε ένα νέο αξιόπιστο σχέδιο δράσεις για τις ΑΠΕ. Καλούμαστε, όμως, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο δράσης σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, όπου έχουν ανατραπεί όλα τα δεδομένα που είχαμε μέχρι πριν λίγους μήνες. Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση που μέχρι τώρα έχει γίνει δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Είναι μια σημαντική παρατήρηση, που νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Φοβάμαι, δε, πως εάν δεν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις μεγάλες ανατροπές, που ήδη γίνονται, στην οικονομία, τότε οι αποφάσεις της Πολιτείας θα παραμείνουν ρομαντικές και μη εφαρμόσιμες ή, τουλάχιστον, εξαιρετικά ακριβές. Αυτό που πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο προβληματισμού είναι ακριβώς το οικονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Θα έχουμε τη δυνατότητα στη συζήτηση κατ’ άρθρον να τοποθετηθούμε, ιδιαίτερα για την τιμολόγηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ είναι το σημαντικότερο, αλλά όχι το μοναδικό. Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξίσου ένα σημαντικό κομμάτι, που καλείται η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει, γιατί ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν τεράστια ελλείμματα. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τις συνέργιες μεταξύ των διαφόρων ΑΠΕ, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας μας για ενέργεια. Σήμερα, καλείται η Βουλή να ψηφίσει ένα νέο νομοσχέδιο για την προώθηση των ΑΠΕ, που θα πρέπει να τονίσουμε ότι έρχεται μετά από μεγάλη καθυστέρηση, με αιφνιδιασμούς και σύγχυση, που όλο αυτό το διάστημα της «διαβούλευσης» υπήρξε στην αγορά, νέες διατάξεις χωρίς καμμία διαβούλευση, ανατροπές στα υπεράκτια αιολικά, που υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτή την στιγμή που νομοθετούμε όμως για όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος. Αυτή τη στιγμή, στην πιο κρίσιμη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, δεν έχουμε το αναγκαίο επενδυτικό εργαλείο. Όπως επίσης, δεν έχουμε Εθνικού Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ. Παρ’ όλο που υπήρχε ένα έτοιμο και μετά από μακρά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς ώριμο νομοσχέδιο, καθυστερήσαμε επτά μήνες. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή πίεσε τη νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων δεν μπορεί να αποτελέσει επικοινωνιακή προμετωπίδα. Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, δεν αρκεί να είναι πράσινη, πρέπει να είναι και ανάπτυξη. Όπως δεν αρκεί να στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές, πρέπει και να πληροί και όρους ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί να παράγει ενέργεια, πρέπει να παράγει ταυτόχρονα και φτηνή ενέργεια. Αλλιώς δεν δημιουργούμε πράσινη ανάπτυξη, δημιουργούμε νέα γενιά προβληματικών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων, που δεν μπορεί να τις αντέξει υπό τις σημερινές συνθήκες η κοινωνία.
Εμείς μιλάμε για αειφορία, που αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια την επίσημη επιλογή μας. Μιλάμε για ανάπτυξη που είναι διατηρήσιμη και στηρίζεται σε τρία προτάγματα, την ανταγωνιστικότητα, την ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και την ισορροπία με το κοινωνικό περιβάλλον. Γιατί όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της ΝΔ, περιβαλλοντική πολιτική χωρίς ανταγωνιστικότητα είναι ακραία εμμονή και επιστροφή στον κρατισμό. Αλλά και ανταγωνιστικότητα χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον είναι λεηλασία φυσικών πόρων.
Η έννοια της αειφορίας είναι η σύγχρονη κοινωνικά φιλελεύθερη προσέγγιση που παντρεύει την ανταγωνιστικότητα με τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό χρυσωρυχείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να τις εντάξει από σήμερα στο ενεργειακό δυναμικό της και στο δίκτυο, ένα δίκτυο με κενά που θα πρέπει άμεσα, όπως προείπα, να εκσυγχρονιστεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δυστυχώς παρά τις καλές προθέσεις η νέα Κυβέρνηση μας καλεί να νομοθετήσουμε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ πριν την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο όφειλε να θέσει υπόψη των κομμάτων πριν τη συζήτηση του νομοσχέδιου. Είναι σαφές ότι καλούμαστε να νομοθετήσουμε πριν την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ΑΠΕ και πριν τον καθορισμό του ποσοστού διείσδυσης των διαφόρων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Είναι βέβαιο ότι το Υπουργείο σε ένα μήνα θα πρέπει σ’ αυτά τα ερωτήματα να απαντήσει και να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλήθεια, τι την εμπόδιζε, πριν ένα μήνα να το είχαμε, να είχαμε διαβουλευθεί, να είχαμε συναποφασίσει αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο που θα μας επέτρεπε πιο υπεύθυνα να τοποθετηθούμε και να νομοθετήσουμε σήμερα; Άλλωστε δεν έχουμε καμιά οικονομοτεχνική μελέτη οδηγώντας μας πιθανώς και σε λανθασμένες αποφάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σ’ αυτή τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σ’ αυτή την έντονη κοινωνική ανησυχία για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ο τομέας της ενέργειας αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον. Αποτελεί ίσως τον μοναδικό τομέα αυτή τη στιγμή όπου παρουσιάζεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε, λοιπόν, σαν πολιτεία με συνέπεια, ταχύτητα και ωριμότητα να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας χωρίς αιφνιδιασμούς στην αγορά, χωρίς καθυστερήσεις."
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.