Οι κερδοσκόποι δεν το βάζουν κάτω

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα Hedge Fonds και γενικότερα οι κερδοσκόποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση. Απλώς την επιδείνωσαν και τώρα τηρούν στάση αναμονής.

Πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ είναι ο μηχανισμός στήριξης που αποφάσισαν και είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να θωρακίσουν την ΟΝΕ από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Το ύψος του ταμείου των εγγυήσεων φτάνει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μόνο η ανακοίνωσή του έφτανε για να βελτιώσει αισθητά το κλίμα στις αγορές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι τα Hedge Fonds και γενικότερα οι κερδοσκόποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση. Απλώς την επιδείνωσαν.
«Το ευρώ είναι από πολλές πλευρές μια ελαττωματική κατασκευή»
 Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν προσωρινά να αποκρούσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του κοινού νομίσματος. Τα «τέρατα» έχουν επιστρέψει στην σπηλιά τους και γλείφουν τις πληγές τους μετά τη μάχη με τους καλούς Ευρωπαίους που υπερασπίστηκαν το ευρώ. Αλλά όσο και αν δεν το θέλει η φαντασία μας οι κερδοσκόποι δεν είναι τέρατα, είναι άνθρωποι της καθημερινότητας.
Ένας από αυτούς είναι ο Τζον Τέιλορ. Μαύρα γυαλιά, ανακατωμένα μαλλιά και χαμόγελο παιδιού που κάνει αταξίες. Ο Τζον Τέιλορ είναι ο μάνατζερ και ιδρυτής ενός Hedge Fonds, μιας χρηματοπιστωτικής υπηρεσίας υψηλού κινδύνου, η οποία μπορεί και σημειώνει τεράστια κέρδη. Κάποια από αυτά τα Hedge Fonds εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ελληνική κρίση και με στοιχήματα σε βάρος του ευρώ κατάφεραν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. Και όπως λέει ο ίδιος ο κερδοσκόπος: «Το ευρώ είναι από πολλές πλευρές μια ελαττωματική κατασκευή και δεν μπορεί να επιζήσει όπως είναι τώρα. Ένα αδύναμο ευρώ είναι μια σχετικά απλή πρόβλεψη», δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Τέιλορ.


Τα Hedge Fonds αναζητούν ευνοϊκές συνθήκες για να δράσουν
Συνήθως οι κερδοσκόποι δεν αναλύουν δημόσια τη στρατηγική τους. Και όταν οι δημοσιογράφοι τους αναζητούν για κάποια συνέντευξή δύσκολα τους πετυχαίνουν. Οι περισσότεροι έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. Όχι σπάνια τους εντοπίζει κανείς και στην Ελβετία. Ένας ζωντανός θρύλος μεταξύ των μεγαλομάνατζερ των Hedge Fonds είναι ο Τζορτζ Σόρος, που έμεινε στην ιστορία για την επιτυχή κερδοσκοπία του σε βάρος της στερλίνας το 1992. Ένας από τους κερδισμένους της επιχείρησης ήταν και ο Τζον Τέιλορ, που σήμερα θεωρείται υπαίτιος των επιθέσεων κατά του ευρώ. «Το κοινό νόμισμα είναι ένα αποκεφαλισμένο κοτόπουλο», είναι η αγαπημένη του ατάκα για να αποδείξει ότι το ευρώ δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης. Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν υπεραπλουστευτική την άποψη ότι οι κερδοσκόποι μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν την κατάρρευση νομισμάτων.
Ο Μίχαελ Λάιστερ, οικονομολόγος της τράπεζας West LB με έδρα το Ντίσελντορφ λέει σχετικά: «Ιδίως σε ένα περιβάλλον που προκαλεί πανικό στους επενδυτές και χαρακτηρίζεται από μείωση της ρευστότητας, μπορούν τα Hedge Fonds να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις νομισματικές ισοτιμίες. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι αυτές οι εξελίξεις οφείλονται αποκλειστικά στους κερδοσκόπους».

Αυτό σημαίνει ότι κατά του ευρώ στοιχηματίζουν και άλλοι υπεράνω υποψίας επενδυτές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το κοινό νόμισμα είναι αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα. Το κλίμα στις χρηματαγορές είναι αρνητικό για το ευρώ. Όλο και περισσότεροι επενδυτές το εγκαταλείπουν. Ο μηχανισμός στήριξης σταθεροποιεί τα πράγματα για κάποιο διάστημα, κανείς δεν ξέρει όμως για πόσο. Απλά οι κερδοσκόποι περιμένουν.

Από: dw-world

 

Σχόλια