Η Κομισιόν αντεπιτίθεται

 
Ο πρόεδρος 
τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσίασαν χθες τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνης. Στόχος η θωράκιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Περισσότερος έλεγχος, περισσότερη συνέπεια, περισσότερη συνεργασία. Αυτά είναι που επιθυμεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι προτάσεις της Κομισιόν: ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, εξισορρόπηση του ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη και ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κράτη, τα οποία απειλούνται από πτώχευση.

O Επίτροπος 
Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, θα πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέτουν υπόψη των Βρυξελλών τα σχέδια των προϋπολογισμών τους πριν αυτά κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια. «Η βασική αρχή μιας βελτιωμένης οικονομικής διαχείρισης είναι ο συντονισμός να γίνεται έγκαιρα, ούτως ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί συνάδουν με τα ευρωπαϊκά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ρεν.

Χωρίς κυρώσεις δεν υπάρχει αξιοπιστία


Η πρόταση αυτή της Κομισιόν αναμένεται όμως να βρει σθεναρή αντίσταση από πολλές χώρες. Οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση που μια χώρα παραβιάζει συστηματικά τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας είναι πολύ αυστηρές και προβλέπουν ακόμα και την μερική περικοπή ή και κατάργηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Για το λόγο αυτόν επιβάλλεται μεγαλύτερη πειθαρχία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Επιτρέψτε μας να το πούμε καθαρά. Χωρίς κυρώσεις δεν υπάρχει επαρκής αξιοπιστία. Και είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη να υπάρχουν αυτές οι κυρώσεις ώστε να σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους και μετά να επιβάλουν τις κυρώσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο εξής οι κυρώσεις θα επιβάλλονται αυτόματα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η παραγωγικότητα. Η διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία, σε όσα παράγει και εξάγει, είναι τεράστια σε σύγκριση με την Πορτογαλία. Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και σε αυτό το επίπεδο, ενώ η Κομισιόν αναμένει προγράμματα μεγαλύτερων περικοπών από χώρες οι οποίες είναι υπερχρεωμένες.
Τέλος, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως αν δεν ήταν η οικονομική κρίση το καλωσόρισμα της Εσθονίας στην Ευρωζώνη θα γινόταν πανηγυρικά. Η Εσθονία πληροί τα κριτήρια και θα γίνει μέλος της Ευρωζώνης από 1η Ιανουαρίου 2011. 

Σχόλια