Μείωση των εξοπλισμών; Δηλαδή θα μας πουν «ξέρετε, εμείς από την ακτή μας κι εσείς από τα νησιά σας»;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ & M. ΚΟΠΠΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ ΣΤΗ «ΝΕΤ TV» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ και ΡΙΤΣΑ ΜΠΙΖΟΓΛΗ
Ακολουθεί απόσπασμα


Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα σας πω αμέσως: Ένας πολύ σοβαρός παράγοντας ισχύος των κρατών είναι η οικονομία. Είναι προφανές αυτό. Όταν αυτός ο παράγοντας ισχύος βρίσκεται σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή στη θέση που βρίσκεται, όταν η Διπλωματική Υπηρεσία, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης βρίσκεται σ’ ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ηθικού και το λέω μετά λόγου γνώσεως, ηθικού εννοώ δουλειάς διότι έχουν υποστεί φοβερές περικοπές, δηλαδή στο εξωτερικό οι Πρεσβείες υπολειτουργούν και το λέω μετά λόγω γνώσεως, όταν πριν 15 μέρες έχεις την Πολεμική σου Αεροπορία να κάνει ουσιαστικά λευκή απεργία, αυτά δεν είναι στοιχεία που μπορείς εύκολα ν’ αγνοήσεις και να προχωρήσεις με τη χώρα με την οποία έχεις κυρίως προβλήματα ασφαλείας που αφορούν έδαφος, κυριαρχικά δικαιώματα, να προχωρήσεις σε τέτοια μεγάλα άλματα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Βλέπετε δηλαδή παραχωρήσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών;.
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Βλέπω το Μικτό Υπουργικό Συμβούλιο. Η ιδέα είναι ωραία και πρέπει να σας πω ότι υπήρχε και σε σκέψεις της Νέας Δημοκρατίας από το 2004. Αλλά σε κατάλληλο χρόνο. Λοιπόν, βλέπω αυτό το Μικτό Συμβούλιο Συνεργασίας, Υπουργικό Συμβούλιο. Και αναρωτιέμαι: Με πολύ φιλικές χώρες. Η Ελλάδα είχε ξανακάνει τέτοιο; Με τη Γαλλία έχουμε κάνει Μικτό Υπουργικό Συμβούλιο; Με τις ΗΠΑ; Με τη Ρωσία; Με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κάνει; Τι είναι αυτό που στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δημιουργεί αυτή την ανάγκη τέτοιων επιταχύνσεων; 
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Επίδειξη ισχύος ή καλής θέλησης;
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ πιστεύω ισχύος. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού, και ξέρετε, οι συμβολισμοί είναι πολύ ισχυροί στην πολιτική, δε θα ήθελα να το δω. Δε μου άρεσε προσωπικά, δεν ήμουν χαρούμενος χθες το βράδυ που άκουγα τον κ. Ερντογάν να υποδεικνύει στους Έλληνες συνταξιούχους, στους Έλληνες ανέργους, στους Έλληνες που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται αυτή τη στιγμή, να λέει τι πρέπει να κάνουν και αν πρέπει να κάνουν υπομονή.
Μπορεί να είναι μια δική μου υπερβολή προσωπική αλλά πρέπει να σας πω ότι δε μου άρεσε.
Από κει και πέρα, ποιος είναι ο κίνδυνος της επίσκεψης. Τώρα ευχόμαστε να πάει καλά. Ποιος είναι ο κίνδυνος: Οι Τούρκοι έρχονται εδώ μ’ έναν συγκεκριμένο στόχο: Να παρουσιάσουν ότι όλα πάνε καλά. Έχει ένα μεγάλο επικοινωνιακό κομμάτι αυτή η επίσκεψη επικοινωνίας. Ο κ. Νταβούτογλου θέλει να δείξει μ’ αυτή την επίσκεψη ότι η πολιτική του των μηδενικών προβλημάτων αποδίδει, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Την ίδια ώρα ξέρουμε πολύ καλά, η κα Κοππά ξέρει, ο κ. Χρυσοχοϊδης ξέρει, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι τίποτε δεν έχει λυθεί, ότι όλα τα μεγάλα προβλήματα, προβλήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι άλυτα. Λοιπόν, αυτό για το οποίο εγώ θα ήθελα να κρούσω έναν κώδωνα κινδύνου αλλά σοβαρότητος, και μια έκκληση προς την κυβέρνηση, να μην παρασυρθεί από το κλίμα υπεραισιοδοξίας που είμαι βέβαιος και από προηγούμενη εμπειρία ότι θα θελήσουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι.
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να το υιοθετούμε ότι υπάρχουν δυο Τουρκίες και ουσιαστικά να δίνουμε μια συγχώρεση και μια λευκή επιταγή στην πολιτική ηγεσία που δε μπορεί να επιβληθεί στο στρατό..
Μ. ΚΟΠΠΑ: Δε νομίζω ότι το κάνει κανείς αυτό…
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Προς θεού..
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα ότι είναι ένα δεδομένο αλλά δε θα πρέπει να το φτάσουμε στο σημείο για να δικαιολογούμε και την αδυναμία μιας πολιτικής ηγεσίας.. Ήταν πολύ ρεαλιστική η τοποθέτηση της κας Κοππά και πρέπει να το πω αυτό όσον αφορά το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Αυτή είναι μια δύσκολη ιστορία.
Οι Τούρκοι επίσης την προβάλλουν, ξέρετε ότι είναι μια ολόκληρη ιστορία τι εξοπλισμούς θα μειώσεις, αν φτάσουμε ποτέ σ’ αυτό το επίπεδο, όταν φτάσουμε. Θα είναι υπάρχοντες εξοπλισμοί; Περιοχική η μείωση των εξοπλισμών; Δηλαδή θα μας πουν «ξέρετε, εμείς από την ακτή μας κι εσείς από τα νησιά σας»; Μα αν είναι από την ακτή τους μπορεί να ξανάρθουν σε 10 ώρες. Για να ξαναφέρεις στρατό στα νησιά είναι άλλη ιστορία. Είναι περιοχική; Είναι συλλογική; Ποιος είναι ο μηχανισμός επαλήθευσης;
Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα και απλώς εγώ τα λέω όχι για ν’ αποτρέψω τη λογική ότι πρέπει να φτάσουμε στη μείωση, αλλά να ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια πολύ σοβαρή, σύνθεση και πολύπλοκη διαδικασία και δε θα πρέπει να καλλιεργούμε ένα κλίμα, ξέρετε, το βούτυρο και τα κανόνια.. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ότι θα έχουμε λιγότερα κανόνια και περισσότερο βούτυρο.. Θέλει λίγο σκέψη.

Σχόλια