Και τώρα το σενάριο της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»

Τι θα συμβεί αν το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης αποτύχει; Τι θα γίνει αν τον Οκτώβριο το ΔΝΤ δει ότι η ελληνική οικονομία είναι τόσο χάλια που δε σώζεται με τίποτε; Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη όταν θα αντιληφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να συμμαζέψει το κράτος και την οικονομία;
Μπορεί μια χώρα να βγει από την Ευρωζώνη αυτόματα; Η απάντηση είναι όχι αφού η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Δεν επιτρέπει ουσιαστικά σε μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσει, να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους και να ξεχάσει το κοινό νόμισμα για αρκετό καιρό.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα γλιτώνει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι, αφού όπως όλα δείχνουν ο δρόμος της χρεοκοπίας δεν έχει διέξοδο με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αναζητά ένα μοντέλο διάσωσης που δεν θα αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες αλλά και δεν θα αφήνει ανοχύρωτη όλη την Ευρώπη η οποία κινδυνεύει να «μολυνθεί» από τον ελληνικό ιό.
Έτσι, τις τελευταίες ημέρες ακούγονται όλο και περισσότερο στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τα σενάρια περί «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Πρόκειται για ένα κοστούμι που ράβεται στα μέτρα της Ελλάδας και το οποίο προβλέπει τα εξής:
Όταν δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, όταν τα δανεικά στερεύσουν, το χρέος και το έλλειμμα εκτιναχθούν τότε θα δηλώσει στην Κομισιόν ότι αδυνατεί να πληρώσει τους πιστωτές της.
Επειδή όμως η Κομισιόν δεν θα μπορεί να «πετάξει με τις κλωτσιές» την κακή Ελλάδα, θα τις επιβάλλει σκληρές ποινές: Αποκλεισμό από τις αγορές για δανεισμό και το βασικότερο, θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του κοινοτικού χρήματος. ΕΣΠΑ δηλαδή τέλος…
Τι θα κάνει τότε η Ελλάδα; Θα ζητήσει μόνη της να κηρύξει πτώχευση και να βγει από την Ευρωζώνη με τη θέλησή της. Τότε θα μπορεί να επιστρέψει στη δραχμή και να κάνει υποτίμηση, η οποία σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη θα είναι της τάξης του 30%. Θα γίνουμε δηλαδή 30% φτωχότερη μέσα σε μια νύχτα και θα μεταμορφωθούμε σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν αυτό το σενάριο φουντώσει τις επόμενες ημέρες και κορυφωθεί εκεί γύρω στον Οκτώβριο. Δεν θα πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για πραγματικότητα.
Να δούμε, όμως, όταν θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί, ή θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Σχόλια

  1. ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ... ΤΑ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ

    Σε αυτή την ανάρτηση δημοσιεύω ένα email που έστειλε κάποιος φοιτητής στον Κ. Χαρδαβέλα. Αυτά που γράφει αντικατροπτίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και είναι πράγματι τόσο αληθινό που ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας. Την ημέρα που τρεις συνάνθρωποί μας (για την ακρίβεια τέσσερις) άφηναν τη τελευταία τους πνοή στο υποκατάστημα της Marfin, κάποιοι άλλοι τρώγανε γαρδουμπάκια σε μεζεδοπωλείο της Γλυφάδας ...

    http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/marfin_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.