Ντόρα Μπακογιάννη: Τηλεφώνησα στον Καραμανλή, απέφυγε να τοποθετηθεί

 

Της Χριστίνας Κοραή


Το μυστικό τηλεφώνημα που είχε με τον Κώστα Καραμανλή πριν την ψηφοφορία των μέτρων που οδήγησε στη διαγραφή της, αποκάλυψε η Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξη της στο «Αλτερ». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός την προειδοποίησε ότι αν ψηφίσει αντίθετα από τη γραμμή Σαμαρά υπήρχε το ενδεχόμενο να διαγραφεί. 

"Τηλεφώνησα στον πρώην πρωθυπουργό για να του μεταφέρω την αγωνία μου" είπε. "Ο κ. Καραμανλής γνώριζε καλύτερα απ΄ όλους με ποιούς ξένους ηγέτες από τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα μιλούσα. Του είπα ότι δεν γίνεται τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να συγκαλούνται για να εγκρίνουν την οικονομική στήριξη της Ελλάδας και η ΝΔ να ψηφίζει κατά της συμφωνίας. Εγώ δεν μπορούσα να κερδοσκοπήσω πάνω στην χρεοκοπία της χώρας. Ηταν θέμα αρχής."
Οπως συνηθίζει ο Κώστας Καραμανλής όλο αυτό το διάστημα απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα και να εκφράσει την άποψη του. "Απλώς με άκουγε" είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Την ενημέρωσε πάντως ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία. "Μου είπε ότι αν ψηφίσω υπέρ μπορεί να διαγραφώ" τόνισε η πρώην υπουργός. "Ναι το ξέρω, του απάντησα, μου το έχουν πει." Αναρωτήθηκε τι θα κάνουν οι νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές όταν θα κληθούν στην ευρωβουλή να ψηφίσουν για τη συμφωνία. "Θα ψηφίσουν κατά όπως εδώ;" αναρωτήθηκε. "Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά."

 Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε αποφασισμένη να μην παραδώσει...
την βουλευτική της έδρα στη ΝΔ όπως της ζητούν στελέχη (Γιάννης Μανώλης κ.α). "Θα παραμείνω ανεξάρτητη βουλευτής" είπε. "Οι άνθρωποι που με ψηφίζουν από το 1989 είναι γιατί ασπάζονται τις δικές μου απόψεις και με θέλουν στη βουλή."

Αφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δικό της κόμμα αν και είπε ότι είναι "πρόωρο". "Τίποτα δεν ετοιμάζω" είπε. "Τα κόμματα δεν δημιουργούνται από προσωπικές στρατηγικές ή πίκες. Το ερώτημα είναι θα υπάρχει ένας πολιτικός χώρος για ανθρώπους που θα θέλουν να εκφραστούν μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο;"

Στην ερώτηση τι θα συμβούλευε στους βουλευτές της ΝΔ που την στηρίζουν και κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως θα την έλεγαν ότι σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν και αυτοί από την Κ.Ο της ΝΔ, απάντησε: "Το θέμα δεν είναι αν θα ανεξαρτητοποιηθούν. Ο στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι να αποδυναμωθεί ούτε να μειωθεί η ΝΔ. Σύμφωνα με την MRB έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 20%, είναι στο 18,8%... Εγώ δεν θέλω να βλάψω κανένα. Το θέμα είναι πως η χώρα θα αντιμετωπίσει την κρίση. Ο βουλευτής δεν είναι πιόνι. Αυτός που επιβίωσε στην τελευταία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, είναι γιατί τον έστειλαν εκεί οι ψηφοφόροι του. Δεν είναι "κουκιά" οι βουλευτές."

Αφησε και νέες αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά. Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ στα "Νέα" ότι "η κυβέρνηση Καραμανλή έπρεπε να πάρει μέτρα το Καλοκαίρι και ας έπεφτε" είπε "θα περίμενα να πει την άποψη του στο υπουργικό συμβούλιο".
Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο επί των ημερών του Κ.Καραμανλή συνεδρίαζε μόνο για τυπικούς λόγους (έγκριση προϋπολογισμού κλπ) και δεν δινόταν ο λόγος στους υπουργούς. Ο πρώην πρωθυπουργός συγκαλούσε κάθε εβδομάδα την Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία συμμετείχε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη και όχι ο Α.Σαμαράς. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλα βήματα για να χτυπήσει το καμπανάκι ο Α.Σαμαράς.

Μετανοιωμένη εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη που και η ίδια  δεν αντέδρασε δημοσίως στους κυβερνητικούς χειρισμούς. "Σήμερα δεν θα το ξανάκανα, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" είπε. 

Aπό:citypress-gr

Σχόλια