Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Συναίνεση θα πει συναποφασίζουμε


Σας θυμίσαμε χθες την καταχρεωμένη Ελλάδα που παρέδωσαν στη ΝΔ το 2004. Και είναι τόσο ανεύθυνοι που έχουν το θράσος να απευθύνονται στον Σαμαρά και να λένε ότι έπρεπε να πει το ΝΑΙ για τη σωτηρία της χώρας και άλλα φαιδρά!!!


Διαβάστε λοιπόν πάλι από το χρυσωρυχείο της Ελευθεροτυπίας τι έκαναν τον Μάρτιο του 2004 λίγο πριν χάσουν τις εκλογές και αφού έβλεπαν την ήττα να έρχεται:


Ανακοίνωσαν το πρόγραμμα δανεισμού για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης Κυβέρνησης που ήξεραν ότι θα είναι η ΝΔ, δεσμεύοντας έτσι τους αναδόχους
(ξένες και ελληνικές τράπεζες που προγραμματίζουν τις εκδόσεις ομολόγων μόλις ανακοινωθεί το πρόγραμμα δανεισμού κάθε τρίμηνο)

και ανακοίνωσαν επίτηδες περιορισμένο δανεισμό που δεν κάλυπτε τις ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν!!!


Αφού αυτοί δανείστηκαν και σκόρπισαν το πρώτο δίμηνο 16 δις € φρόντισαν
η ΝΔ να μην μπορεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2004 να δανειστεί πάνω από 5,5 δις €!!!


Διαβάστε για να δείτε ποιοι έχουν σήμερα το θράσος να μας ζητάνε να είμαστε "υπεύθυνοι":

Ο υπερδανεισμός εξάντλησε τα αποθέματα


Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ


Χωρίς την «εφεδρεία των δανεικών» θα πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση, για να καλύψει τις ανάγκες της.


Ανεξάρτητα από το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι υποχρεωμένος τουλάχιστον για τις πρώτες 100 ημέρες να καλύψει τις ανάγκες του Προϋπολογισμού με περιορισμένα μέσα. Και τούτο διότι το υπό τον Νικ. Χριστοδουλάκη οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έσπευσε μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους να δανειστεί περισσότερα από 16 δισ. ευρώ.


Σε δύο μήνες μόνο


Η σπουδή της κυβέρνησης δεν περιορίστηκε μόνο στον υπερδανεισμό των δύο πρώτων μηνών, εντός των οποίων κάλυψε το 60% του συνολικού ετήσιου προγράμματος. Ετσι την Παρασκευή, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε το δανειακό πρόγραμμα των επόμενων τριών μηνών. Το πρόγραμμα αυτό δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, καθώς η τήρησή του παρακολουθείται στενά από τους μεγάλους δανειστές του Δημοσίου, δηλαδή τους ξένους θεσμικούς και τις τράπεζες, και τυχόν απόκλισή του τιμωρείται με υψηλότερα επιτόκια, δηλαδή με επιβάρυνση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο. Με τις τέσσερις μικρές εκδόσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζεται ότι το Δημόσιο μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα από 5 με 5,5 δισ. ευρώ.


Στο χρονικό διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει σημαντικές υποχρεώσεις για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, ενώ μέχρι το Πάσχα ο υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης δεσμεύτηκε ότι θα έχουν αποζημιωθεί οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Βέβαια το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις διογκωμένες δαπάνες του φετινού Προϋπολογισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» που κληροδότησε το 2003. Το υπουργείο Οικονομίας, παρά την έντονη φημολογία περί μεγάλων αποκλίσεων που εμφανίζει ο Προϋπολογισμός του 2003, αποφεύγει να ανακοινώσει στοιχεία για την εκτέλεσή του. Εντούτοις, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα του Προϋπολογισμού έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2002.


Λογιστικές μεταφορές


Η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται ότι αποτελεί το γρίφο που θα κληθεί να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι για να μπορέσουν στο Γενικό Λογιστήριο να κλείσουν τα βιβλία του 2003 μετέφεραν λογιστικώς τις εισπράξεις του ΦΠΑ από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2004 στο Δεκέμβριο του 2003. Με τον τρόπο αυτόν ενίσχυσαν εικονικώς τα έσοδα του 2003, ναρκοθετώντας όμως την πορεία εσόδων του τρέχοντος έτους. Ανάλογοι λογιστικοί χειρισμοί φαίνεται ότι εφαρμόστηκαν και στο Δημόσιο Χρέος, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- το 2003 διαμορφώθηκε τουλάχιστον κατά 3% υψηλότερα από τον προβλεπόμενο στόχο (ΣΣ. Κατά τ' αλλα θα κάνουν εξεταστική για την οικονομία και θα εγκαλέσουν τον Καραμανλή για την Οικονομία!!!!).


Αδηλη είναι η εικόνα που θα προκύψει από τη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, η τήρηση των λεγόμενων ειδικών Λογαριασμών που τηρούνται εκτός Προϋπολογισμού δίνει μία πρώτη αίσθηση του κυκεώνα που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά.


Ερώτηση ΣΥΝ


Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Λογιστήριο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΝ, είχε υπολογίσει ότι μόνο εντός του 2002 από τους 99 ειδικούς λογαριασμούς το Δημόσιο είχε πραγματοποιήσει δαπάνες περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει, τέλος, να συνεκτιμηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί στο ακέραιο τις επιφυλάξεις της για βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης το 2004, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέποντας διπλάσιο έλλειμμα (2,4%) απ' αυτό που προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2004

1 σχόλιο:

  1. http://www.infowars.com/alex-jones-on-rt-greek-crisis-will-come-to-america/


    Alex Jones On RT: Greek Crisis Will Come to America

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.