Aποφάσεις της Ευρωζώνης για το Ευρώ

Ο περιορισμός της κρίσης στην ευρωζώνη και η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος στήριξης χωρών της που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού, όπως τώρα η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου του Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι να ληφθούν ειδικά μέτρα που θα είναι έτοιμα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αύριο, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης δήλωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, ο Μπαρόζο είπε πως δεν θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είπε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζωνης συμφώνησαν "να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής του ευρώ".
Η ζώνη του ευρώ θα απευθύνει ένα "πολύ σαφές μήνυμα" στους κερδοσκόπους στις αγορές δημιουργώντας έναν κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
"Η ζώνη του ευρώ περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τότε που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα", ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Γιουρογκρούπ. "Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για το ευρώ. Ή θα αφήναμε τους κερδοσκόπους να αποφασίζουν για εμάς, ή εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να αναλάβουμε δράση", δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.
ΑΠΕ

Σχόλια