Το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα ...σφυρίξει στις 28 Μαΐου

Υπάρχουν τρένα επιβατικά, μεταφορικά, ταχείες αλλά και καρβουνιάρηδες, που διακινούν ανθρώπους κι εμπορεύματα, ενώνουν λαούς και πολιτισμούς. Υπάρχει, όμως, κι ένα τρένο διαφορετικό από τα άλλα, ένα τρένο που μαζί με τους ανθρώπους μεταφέρει κι ένα μήνυμα: το μήνυμα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, να διαφυλάξουμε την "κληρονομιά" των επόμενων γενεών.
Ο λόγος για το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής", μια δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Challenge Europe" του British Council, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα β¦σφυρίξει στις 28 Μαΐου, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, την έναρξη ενός ταξιδιού με προορισμό την Κωνσταντινούπολη κι επιβάτες- μεταξύ άλλων- μια ομάδα Ελλήνων Συνηγόρων του Κλίματος.
Από τον Ιούλιο του 2005, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη ενώνει το τρένο "Φιλία" και σ' αυτό ακριβώς θα επιβιβαστούν οι Έλληνες Συνήγοροι του Κλίματος, πέντε νεαρά παιδιά με οικολογικές ανησυχίες και ενεργή δράση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιήσουν μια σειρά δράσεων, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και στους κυριότερους σταθμούς, με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα οφέλη της μετακίνησης με το τρένο.

"Πέντε Συνήγοροι Κλίματος, τέσσερις αμαξοστοιχίες, τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντινούπολη), δύο χώρες (Ελλάδα, Τουρκία), ένας στόχος: η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα". Μ' αυτόν τον τρόπο, η 29χρονη Χριστίνα Κονταξή, από τη Θεσσαλονίκη, μία εκ των Συνηγόρων του Κλίματος που θα επιβιβαστεί στο "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής", περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το διαφορετικό αυτό ταξίδι.
Απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου "Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων" του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η Χριστίνα, η οποία εργάζεται, σήμερα, στη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, μας μιλά για το συγκεκριμένο project, που με όχημα το τρένο κι εταίρους τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέλει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες να συμβάλλουν- ο καθένας μέσα από την καθημερινότητά του- στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. 

ΑΠΕ

Σχόλια