Επισκόπηση Τύπου

 


Η αισχροκέρδεια στις τιμές της βενζίνης, οι εκτιμήσεις για λήψη νέων μέτρων, στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, οι κατασχέσεις ακινήτων από την εφορία για χρέη προς το Δημόσιο και η πώληση επίσης ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω οφειλών προς τις τράπεζες, ο εορτασμός του Πάσχα και οι νεκροί και τραυματίες από βεγγαλικά και τροχαία ατυχήματα και η αυριανή έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα για την πορεία της Οικονομίας, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερνού απογευματινού Τύπου.

 ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάσχα με αίμα!...Πάνω από ένα εκατομμύριο ΙΧ βγήκαν από την Αθήνα".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στην πρέσα για 40 ημέρες. Ο "Γολγοθάς" της ελληνικής Οικονομίας συνεχίζεται , η "Ανάσταση" αργεί..."
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σφυρί ακίνητα του Δημοσίου αξίας 280 δισ. ευρώ για να γλυτώσουμε από τους διεθνείς τοκογλύφους και να εκμηδενίσουμε το δημόσιο χρέος".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέα Ιερά Εξέταση για την ελληνική οικονομία. Νέος δανεισμός, άφιξη κλιμακίου ΔΝΤ και Σουηδού τοποτηρητή".
ΕΘΝΟΣ: "Κατασχέσεις ακινήτων από την Εφορία. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για 1.521 οφειλέτες του Δημοσίου".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μετά την βαρυσήμαντη δήλωση του Πατρός και Ποιμενάρχου του Λαού της Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε: Τω Πάρι η Ελλάς ευγνωμονούσα! "
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στο "σφυρί" 50.000 σπίτια για να μην τα πάρουν οι τράπεζες. Σε απόγνωση οι δανειολήπτες ιδιοκτήτες τους- Τα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χτίζουν" φορο 10% για τους ημιυπαίθριους. Στόχος η είσπραξη 2 δισ. ευρώ υπέρ ελλείμματος μέσω "πράσινου" ταμείου".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ημιυπαίθριοι: Νόμιμοι με 3 όρους. Με πράσινο ταμείο επιχειρούν να παρακάμψουν τον σκόπελο του ΣτΕ".
ΕΣΤΙΑ: "Επιβάλλεται αλλαγή ψυχολογίας. Έχει καταρρακωθεί το ηθικό των πολιτών".
ΤΑ ΝΕΑ: "Αισχροκέρδεια χωρίς...πλαφόν. Βενζίνη : σε νέα ύψη οι τιμές- πυροτέχνημα οι έλεγχοι".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Σκληρό παζάρι για τα διόδια. Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - εργολάβων για τα Μάλγαρα".






ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Eurostat διαπιστώνει διευρυμένα ελλείμματα".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΣΧΑ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα στο Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της συζύγου του Γεωργίας, γιόρτασε το πρώτο του Πάσχα ως πρόεδρος της Ν.Δ. ο Α. Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταξίδεψε στη γραφική πόλη της Αργολίδας από την Μ. Παρασκευή, ‘’ξεκλέβοντας’’ μόλις δύο ημέρες για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, ενόψει της έντονης κομματικής δραστηριότητας που ξεκινά μετά το Πάσχα και μέχρι το συνέδριο του Ν.Δ. στα τέλη Ιουνίου».

ΤΑΚΤΙΚΗ Ν.Δ.: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία Ν.Δ. – ΛΑΟΣ εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου αφήνουν όλο και περισσότερα στελέχη της Ρηγίλλης. Αν και ο κίνδυνος να θεωρηθεί ο Σαμαράς ουρά του Καρατζαφέρη είναι υπαρκτός, η νέα ηγετική ομάδα άρχισε να αναθεωρεί τη στρατηγική των αποστάσεων που ήθελε, στην αρχή τουλάχιστον, να κρατήσει από τον ΛΑΟΣ στο θέμα των υποψηφιοτήτων».

Ν.Δ. – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Το κυβερνητικό παρελθόν κρατά χαμηλά τα ‘’γαλάζια’’ ποσοστά δίνοντας ώθηση στα σενάρια περί διαγραφών. Νέα σελίδα μετά το συνέδριο, το μήνυμα της Ρηγίλλης. Στο συνέδριο του καλοκαιριού παραπέμπουν τα στελέχη της Ρηγίλλης βουλευτές της Ν.Δ., που εκφράζουν –όχι πάντα καλοπροαίρετα- την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος στη μετά-Καραμανλή εποχή. Αφορμή για έναν νέο γύρο σχολίων στάθηκαν οι νέες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας να παραμείνει στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, παρά τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση».

ΟΝΝΕΔ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Με την κάλπη για την εκλογή νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ να απέχει πλέον μόλις δύο εβδομάδες, η νεολαία της Ν.Δ. κινείται για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογικού πυρετού, με τους υποψήφιους Β. Αξιώτη, Α. Παπαμιμίκο και Κ. Χατζή να εντείνουν τις περιοδείες αλλά και τη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Την αντίδραση του κ. Αξιώτη προκάλεσε το γεγονός ότι ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Χατζή».

Ν.Δ. – ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Ανυποχώρητος δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς στην προώθηση των καταστατικών αλλαγών για ένα «ανοικτό κόμμα», προσπερνώντας τις όποιες αντιδράσεις καταγράφονται στο εσωτερικό της Ν.Δ. και προβάλλονται κυρίως από την πλευρά των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη. Στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται για ακόμη ένα εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» την προσεχή Κυριακή στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κεντρικής Επιτροπής. Και απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, όπως εισηγείται η κ. Μπακογιάννη και άλλα προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ θεωρούν «εκ του πονηρού» την κριτική απέναντι στην πρόταση να επιλέγονται τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (στο εξής Εκτελεστική Γραμματεία) από την κομματική ηγεσία».

C4IΕΡΕΥΝΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «’’Σουβλίζουν’’ μετά το Πάσχα, τόσο η Εξεταστική Επιτροπή όσο και η τακτική ανάκριση, το κατηγορητήριο Ζαγοριανού ως προς την απάτη σε βάρος του Δημοσίου πίσω από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I). Το άρον άρον κατηγορητήριο της απάτης, που είχε συνταχθεί από τον 4ο ειδικό ανακριτή τον περασμένο Ιούλιο σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και το οποίο αποδομήθηκε εύκολα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα την απόρριψη του αιτήματος παράδοσης του ‘’mister Siemens’’ στην Ελλάδα, έχει ήδη ‘’γειωθεί’’».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει: «Αιφνιδιαστική ‘’προσπέραση’’ τις ημέρες των πασχαλινών αργιών επιχείρησε ο Β. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει από τη Ν.Δ. κάθε δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης του οικονομικού σκανδάλου που διερευνά η γερμανική δικαιοσύνη για χορήγηση ‘’τεράστιων ποσών’’ ως μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους την περίοδο 2000-2002 κατά τη σύναψη των συμβάσεων για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων. Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης ο Β. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επικοινωνήσει επισήμως με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να ζητηθεί, το ταχύτερο δυνατόν, δικαστική συνδρομή προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία από τη Γερμανία και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, όπως έγινε με την περίπτωση της Siemens».

ΒΕΝΖΙΝΗ- ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Παρωδία με το πλαφόν στα καύσιμα, αφού η επιβολή του σε οκτώ νομούς δεν εμπόδισε τους κερδοσκόπους να ανεβάσουν τις τιμές της αμόλυβδης στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι εκδρομείς να πληρώσουν ακριβά την έξοδο του Πάσχα. Αποκαλυπτικά για την έκρηξη της κερδοσκοπίας είναι τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που καταγράφει τις τιμές πώλησης των καυσίμων σε κάθε νομό της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, οι ανώτατες τιμές πώλησης της αμόλυβδης σε εννέα νομούς ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου ακόμη και το πλαφόν που επιβλήθηκε και συνεχίζει να ισχύει στους οκτώ «ύποπτους» για κερδοσκοπία νομούς της χώρας».

ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ: Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «’’Γκρίζα’’ ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας παραμονές του Πάσχα. Οι σύγχρονοι εφιάλτες άνοιξαν την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Άγκυρα στρώνοντας για αυτήν κόκκινο χαλί… Συγκεκριμένα των ώρα που τουρκικές κορβέτες έκαναν βόλτες έως και το Σούνιο, στο Πεντάγωνο κατέφτανε η επιστολή από τον Διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που εδρεύει στη Σμύρνη, βάσει της οποίας αφαιρούνταν στον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου και το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC-4) που εδρεύει στη Λάρισα».

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει: «Με το ‘’πράσινο ταμείο’’ φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές και υπόγεια, που πιθανότατα να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα. Τα πρόστιμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται από 8 έως και 14% της αντικειμενικής αξίας των παράνομων τετραγωνικών, θα διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, κατά προτεραιότητα στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο, και δεν θα καταλήξουν στα άδεια δημόσια ταμεία».

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Στη μέθοδο της ‘’καταιγίδας’’ κατάθεσης πολυνομοσχεδίων στη Βουλή μετά το Πάσχα καταφεύγει η κυβέρνηση, με στόχο να περάσει όλα τα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα με τις ελάχιστες αντιδράσεις. Ο Γ. Παπανδρέου και Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχουν επιλέξει για το επόμενο διάστημα να καταφύγουν στην ιατρική μέθοδο των απανωτών ηλεκτροσόκ απέναντι στο κοινωνικό σώμα, ποντάροντας τόσο στη γρήγορη κόπωση, όσο και στους κοινωνικούς αυτοματισμούς, που μπορούν εύκολα χειρουργήσιμους επικοινωνιακούς αγωγούς».
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπει ξανά σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, ώστε να προωθήσει γρήγορα τα απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή και να αρχίσουν να φαίνονται κάποιες από τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί. Βασικότερος στόχος αυτών των αλλαγών είναι να στείλει γρήγορα στις διεθνείς αγορές το κατάλληλο ‘’σήμα’’, ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, παράλληλα με κάποιες από αυτές τις αλλαγές (π.χ. στο φορολογικό) θα επιχειρήσει να πείσει τους περισσότερο πληττόμενους από τα πρόσφατα μέτρα ότι θα πληρώσουν και οι ‘’έχοντες και κατέχοντες’’ και ότι θα τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Από μηδενική βάση εξετάζονται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι δυνατότητες εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να εισρεύσει ‘’ζεστό’’ χρήμα στα ταμεία για να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες. Ζεστό χρήμα για να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες αναζητεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται από μηδενική βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι δυνατότητες εσωτερικού δανεισμού».  

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ:  Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Κάλεσμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, από τη Σκύρο, όπου και επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης. Οι προκλήσεις δεν μας πτοούν είπε ευχόμενος για την Ανάσταση στους μαχητές του Αγαίου, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τους πιλότους των μαχητικών και το προσωπικό της νευραλγικής για την άμυνα της χώρας μονάδας της Π.Α.».

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-ΣτΕ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Το πάγιο και μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και υποδομών, αλλά κυρίως χωρίς την συγκατάθεση των αρμόδιων αιρετών έφερε το Συμβούλιο Επικρατείας όταν έκρινε την αντιδικία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας με το Δήμο Ναυπάκτου για την άσκηση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων. Η απόφαση του ΣτΕ ενδεχομένως να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων αν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός στην θεσμοθέτηση του Καλλικράτη».

ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Μετά από την 3ήμεη απόδραση –για τον πρωθυπουργό στην Ύδρα- αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα της ελληνικής Οικονομίας, που θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τις 15 Μαΐου, με πρώτο σταθμό την έλευση των ελεγκτών του ΔΝΤ αύριο στην Αθήνα για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας. Προετοιμάζεται λοιπόν, να διαχειριστεί μία αρνητική αξιολόγηση από Ε.Ε. ΕΚΤ και ΔΝΤ με …εργασιοθεραπεία και κατά το δυνατόν αλλαγή της δημόσιας ατζέντας και με άλλες δράσεις πλην της Οικονομίας. Παράλληλα, με την σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του οικονομικού Επιτελείου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα υπάρξει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Γκάζι πατάει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους. Ο Πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρούς όρους στην επιτήρηση των υπουργείων γνωρίζοντας ότι από τις επιδόσεις τους εξαρτάται εν πολλοίς η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Ως εκ τούτου τα υπουργεία μπαίνουν μετά τις γιορτές του Πάσχα σε σύστημα διπλής παρακολούθησης. Πέραν του συστηματικού ελέγχου που θα ασκεί η αντιπροεδρία δύο φορές τον μήνα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα αξιολογεί εκ παραλλήλου και τον βαθμό συμμόρφωσης του κάθε υπουργείου με την κοινοτική νομοθεσία».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει: «Κύκλο εσωστρέφειας προκαλεί εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, η δημοσιοποίηση απολογισμού του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό μορφή λίστας αξιολόγησης του έργου υπουργών της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο. Η λίστα ‘’έβγαλε’’ καλούς, μέτριους ή και μετεξεταστέους υπουργούς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, προκαλώντας αντιδράσεις από πολλούς κορυφαίους υπουργούς».

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΝΤ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Κρίσιμες επαφές με πολυμελή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει από αύριο η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σ΄ αυτές θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, ενόψει της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί τελικά ο κοινός μηχανισμός στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Το Ταμείο ασχολήθηκε ήδη, όπως είναι γνωστό, με την πιθανότητα αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του εδώ, όπως αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα του επιτρέψει να διερευνήσει καλύτερα τις πιθανότητες που υπάρχουν να χρειασθεί τελικά η παρέμβασή του».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: Στην ‘’πρέσα’’ του ΔΝΤ και ελέγχων από τις Βρυξέλλες βρίσκεται για τις επόμενες 40 ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού αν δεν καταφέρει να πείσει τους ελεγκτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον τη δύναμη να επιβάλει μόνη της τα μέτρα που θέλει, χωρίς να υπολογίζει την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 104 της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, σε περίπτωση που το Μάιο η κυβέρνηση δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς την έγκριση της ελληνικής πλευράς, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο αλλαγή εργασιακών σχέσεων, επιπλέον μειώσεις μισθών και ελεύθερες απολύσεις».

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Χτυπάει η ‘’καμπάνα’’ της κατάσχεσης ακινήτων για 1.521 φορολογούμενους απλό την εφορία, από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 10.000 έως και πάνω από 1 εκατ. ευρώ, έχουν στην κατοχή τους ο καθένας εξ αυτών τουλάχιστον τρία ακίνητα».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Στο σφυρί βγάζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες τα σπίτια τους για να μην τους τα πάρουν οι τράπεζες, την ώρα που πάνω από σαράντα χιλιάδες νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν στα αζήτητα και ο κατασκευαστικός τομέας έχει υποστεί καθίζηση αγγίζοντας το 40%».

ΑΡΘΡΑ
«ΤΑ ΝΕΑ»: «Φιάσκο».  «Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή- στους υπό έλεγχο νομούς- ήταν 1,567 ευρώ το λίτρο. Αλλά την ίδια στιγμή σε γειτονικούς νομούς οι καταναλωτές αγόραζαν τη βενζίνη πάνω από 1,6 ευρώ το λίτρο. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: οι καταναλωτές έμειναν απροστάτευτοι. Δοκίμασαν δυσάρεστες εκπλήξεις, παρ΄ ότι πολύ πριν από την πασχαλινή έξοδο υπήρξαν φωνές που προειδοποιούσαν για τις διαθέσεις των κερδοσκόπων».
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: «Πράσινα άλογα». «Πολύ κακό για το τίποτα…Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λαμβάνει η ‘’πράσινη΄΄ υπουργός ήταν για τους ημιυπαίθριους χώρους. Με ζωντάνια και σφρίγος., τζιν και σακίδιο στη πλάτη, μας έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα σταλούν στην πυρά όσοι παρανόμησαν. Και τι δεν γραφόταν τον Νοέμβριο για τις απαράδεκτες καταστάσεις και τις ‘’επαίσχυντες’’ τακτοποιήσεις που πρότεινε ο Σουφλιάς. Και Ω του θαύματος η πράσινη αυτή εφεύρεση θα δίνει συγχωροχάρτι στους κλεισμένους ημιυπαίθριους ώστε να μην κατεδαφιστούν. Μα καλά προτίθεται αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι από όλα εκείνα που έχει πει κατά καιρούς».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Υπαίθρια ημινομιμότητα». «Πέραν του καθαρά νομικού ζητήματος, το οποίο παραμένει ανοιχτό και αναζητεί τη λύση του, υπάρχει και πρακτικό ζήτημα, που αφορά τη δικαιοσύνη του ρόλου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η δημιουργία ενός ‘’πράσινου ταμείου’’ φαίνεται μια καλή ιδέα προς αξιοποίηση. Μπορεί αυτό το ταμείο να χρηματοδοτεί αναπλάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, απαλλοτριώσεις οικοδομών για άνοιγμα πλατειών, δημιουργία πάρκων και άλλων ελεύθερων χώρων. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό, ότι ειδικά στην πρωτεύουσα, της αθλιότητας και της πολεοδομικής παρανομίας, δεν πρέπει να χτίζουμε, αλλά να κατεδαφίζουμε, για να πάρει ανάσα η πόλη και να σωθεί από την καταστροφή».


Σχόλια