Επισκόπηση Τύπου


Η έναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με Ε.Ε., ΕΚΤ-ΔΝΤ, οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου δύο εβδομάδες, η χθεσινή νέα άνοδος των spreads, η διαπίστωση ότι δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας για τη χώρα, η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα αρθεί το καμποτάζ στα πλοία και θα απελευθερωθεί το επάγγελμα των μεταφορέων, η αποκάλυψη ότι στον ΟΑΕΔ υπάλληλοί του ιδιοποιήθηκαν 1,5 εκατομ. ευρώ, πλαστογραφώντας υπογραφές δικαιούχων επιδομάτων, η άρνηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να αποδεχθεί τη σύμβαση για το C4I και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις ημετέρων χωρίς έγκριση του ΑΣΕΠ σε όλες τις ΔΕΚΟ, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και κατ' εξαίρεση προσλήψεις! Κυβερνητικό όργιο στο Δημόσιο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αρένα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ! Πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του Σ. Ξυνίδη και συνδικαλιστών του Αθλητισμού".
Η ΑΥΓΗ: "Φραγμός τώρα στη χρεωκοπημένη πολιτική. Σήμερα 24ωρη απεργία στο Δημόσιο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταγγέλλει τη σύμβαση με το C4I και παρακρατεί τις εγγυητικές 18.877,376 ευρώ. Τόλμησε ο Χρυσοχοΐδης να σταματήσει το γιγαντιαίο σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει η "Αυριανή".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τυφώνας ΔΝΤ για μισθούς, συντάξεις, απολύσεις. "Μεταρρυθμίσεις παντού ή πτωχεύετε".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Άλλοθι για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της ΝΔ".
ΕΘΝΟΣ: "6 ενέσεις για ενίσχυση του Τουρισμού. Μέτρα και εξαγγελίες Γιώργου εν όψει δύσκολου καλοκαιριού".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπαμπέσικο αλβανικό χτύπημα. Η Ένωση Αλβανικών Βιομηχανιών καλεί τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις αλβανικές τράπεζες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρελή κομπίνα από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ. "Έκανε φτερά" περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκβιάζουν οι κερδοσκόποι. Παρέμβαση εισαγγελέα για την αποκάλυψη του "Ελεύθερου Τύπου".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρέσα για είσοδο με... ελεύθερη έξοδο. Άρχισε το παζάρι με την τρόικα για τον μηχανισμό στήριξης".
ΕΣΤΙΑ: "Πρωτεία στην διαφθορά. Συγκλονιστικά στοιχεία του Ιδρύματος Brookings".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέρες αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Σε κρίσιμο σημείο η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ-Απρόβλεπτη η Γερμανία-Ασφυξία στην αγορά".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Μεγάλο παζάρι" στην σκιά των spreads. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, με αβέβαιη κατάληξη".
ΤΑ ΝΕΑ: "Μάχη με τον χρόνο παζάρι με το ΔΝΤ. Στο τραπέζι οι όροι του δανεισμού".
Η ΝΙΚΗ: "Εδώ...παπάς, εκεί υπουργός. Σε ποια κυβερνητικά στελέχη ποντάρουν "πράσινοι" βουλευτές".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα στο Σύνταγμα χτυπά η καρδιά των εργατών με το ΠΑΜΕ. Τεράστια η απήχηση της 48ωρης απεργίας που συνεχίζεται σήμερα".
Metro: "Σκληρό παζάρι στο παρά πέντε...".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Ο κατήφορος της κτηματαγοράς".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ακίνητα: 20% κάτω οι τιμές. Έρευνα των μεσιτών για τη Θεσσαλονίκη".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ψηλά τα spreads, χαμηλά η Ελλάδα. "

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Οι αγορές...απαγορεύουν τον δανεισμό στην Ελλάδα".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο τραπέζι οι όροι του ΔΝΤ. Ψαλίδι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα". ΚΕΡΔΟΣ: "Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκταμίευση της βοήθειας, ενώ τα spreads των ομολόγων ξεπέρασαν χθες τις 500 μονάδες βάσης".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συζητήσεις για τα μέτρα με το spread στις 500 μ.β.".
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΝΤ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις που άρχισαν χθες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για τη βοήθεια που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας. Ωστόσο, οι αγορές πιέζουν για άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, καθώς εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί σύντομα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, το κείμενο της οποίας άρχισε να διαμορφώνεται ήδη».
Το ΒΗΜΑ γράφει: «Σε επιστράτευση κορυφαίων υπουργών για την επικοινωνιακή της οχύρωση εν όψει των τελικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προχωρεί η κυβέρνηση καθώς η πίεση από την άνοδο των διαφορικών επιτοκίων δανεισμού εντείνεται καθημερινώς επιβαρύνοντας το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κύριο επιχείρημα που θα επιστρατευθεί: “Δεν πρόκειται για προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά για ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης” και το πολιτικό του περιτύλιγμα: “Για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ”».
Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Εν αναμονή των τελευτάιων λεπτομερειών για τους όρους και το επιτόκιο του δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να διασφαλίζει τα νώτα τους. Με τα spreads πάνω από τις 500 μονάδες βάσης, είναι προφανές ότι η προσφυγή είναι μονόδρομος και το αίτημα μπορεί να υποβληθεί ανά πάσα στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι αλλαγές που προωθεί και τα μέτρα που λαμβάνει είναι προϊόν δικής της πρωτοβουλίας και ότι δεν δέχεται πιέσεις για επιπλέον περικοπές».
ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν: «Επιχείρηση αποσύνδεσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από μια πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα αυτή συνεπάγεται ως προς τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και της χώρας στο σύνολό της έχει θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση. Παράλληλα- μία ημέρα μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι η μέχρι τώρα υποτονική στάση της έδωσε την ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ψευδείς εικόνες στην κοινωνία για το «ποιος φταίει» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στον δρόμο που οδηγεί στο ΔΝΤ, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι, αν προσφύγει, θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όχι στο ΔΝΤ και δεν θα λάβει επώδυνα μέτρα κατ’ εντολήν του Ταμείου. Πρόκειται για μια νέα επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης που κρίθηκε αναγκαία λόγω των αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, αλλά κυρίως των αντιδράσεων στην κοινωνία, που βομβαρδίζεται κάθε μέρα με το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων που επιβάλλει το ΔΝΤ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Επίσημη πρώτη της αλλαγής επικοινωνιακής στρατηγικής του Μαξίμου, ενώπιον των τελικών ανακοινώσεων για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ, έγινε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού στο ΣΕΤΕ και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Με την πολιτική απόφαση ειλημμένη και την κοινή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε θέση άμυνας για δικά της λάθη και από αυτή τη θέση δεν θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη στη δημόσια ατζέντα και να πείσει την κοινή γνώμη, στο Μαξίμου ελήφθησαν αποφάσεις για σκλήρυνση της στάσης με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού και δύο βασικούς στόχους».

ΝΔ ΓΙΑ ΔΝΤ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Υπό τη σκιά της αμηχανίας της κοινής γνώμης για τις συνέπειες από την έλευση του ΔΝΤ και της διάστασης απόψεων που καταγράφεται μεταξύ βουλευτών και στελεχών, η Ρηγίλλης αναμένεται, όπως μεταδίδεται, να προχωρήσει σε ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μπορέσει η χώρα “να απεγκλωβιστεί από τη μέγκενη” του ΔΝΤ το ταχύτερο δυνατόν».
Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Χωρίς ενιαίο πολιτικό λόγο εμφανίστηκε χθες η ΝΔ στο ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος, που εκφράζει τον ίδιο τον πρόεδρο, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο, ασκώντας αμιγώς πολιτική κριτική στον κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Κεφαλογιάννης έθετε θέμα δημοψηφίσματος, αιφνιδιάζοντας τη Ρηγίλλης….Επίσης, την ώρα που ο κ. Παναγιωτόπουλος με ψυχραιμία ανέφερε ότι, εάν η χώρα προσφύγει στο ΔΝΤ, τότε η ΝΔ «και πάλι θα καταθέσει σοβαρές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για το πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σκληρή πραγματικότητα”, o κ. Γ. Μανώλης έλεγε (ρ/σ Κανάλι 1) πως, εάν η χώρα προσφύγει στο ΔΝΤ, “θα είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στα πεζοδρόμια”….Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, πάντως, εμφανιζόταν σαφέστατα πιο ήπιος, χαρακτηρίζοντας ως “μονόδρομο” για τη χώρα στην προσφυγή στο ΔΝΤ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ρηγίλλης καθιστώντας προσωπικά υπεύθυνο τον Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. Στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς ήταν αυτός που έβαλε το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι αφού πρώτα προσπάθησε, και από ό,τι φαίνεται κατάφερε, να δυσφημίσει την Ελλάδα στο εξωτερικό».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Μετά την Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος που είναι πολιτικός σύμμαχος του Α. Σαμαρά, εμμέσως αμφισβήτησε χθες τη σκληρή γραμμή κατά του ΔΝΤ την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε ‘’αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη Ν.Δ.’’. ‘’όπως εξελίσσονται τα πράγματα, απ’ ό,τι διαφαίνεται τουλάχιστον, είναι μονόδρομος’’, δήλωσε ο πρώην υπουργός (Flash). ‘’Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να πούμε ότι είναι ό,τι το καλύτερο από εκείνα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει’’, τόνισε».

ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «Σοβαρά επεισόδια μεταξύ εργαζομένων έγιναν χθες βράδυ στη συνεδρίαση συλλόγων των εργαζομένων στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, παρουσία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδη. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των οργάνων, τα μέλη της ΠΑΣΚΕ, χωρισμένα σε δύο φράξεις προγραμμάτισαν εκδήλώση με καλεσμένο τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο. Εκείνος, ενήμερος για την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, επέλεξε να μην παραβρεθεί, στέλνοντας τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη. Εκείνος φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του μόλις έγινε δέκτης έντονης κριτικής και φραστικών επιθέσεων λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και τα αίματα ‘’άναψαν’’. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βρισιές μέχρι και…καρεκλιές και τότε ο κ. Ξυνίδης αναγκάστηκε να αποχωρήσει».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Άγριες συγκρούσεις εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, ενώ κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ενότητα του κόμματος σε περίπτωση που ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα κατ’ απαίτησιν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: ‘’Είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα θα αντέξει τις συνταγές που ίσως θέλει να εφαρμόσει το ΔΝΤ, όπως κατάργηση ΣΣΕ, απολύσεις και λήψη μέτρων που θίγουν τους βασικούς αρμούς του κοινωνικού ιστού».
ΜΕΤΡΑ ΔΝΤ: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Όλα τα επώδυνα μέτρα- μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο “ευρω-ατλαντικό κλιμάκιο βοήθειας” ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που έπιασε δουλειά στην Αθήνα. Στην πρώτη μαραθώνια συνάντηση, οι ξένοι τεχνοκράτες έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το δίλημμα “μεταρρυθμίσεις παντού ή πτώχευση”».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Με ανάγνωση ποιημάτων του Αλ. Παναγούλη, επέλεξε να τιμήσει τον αγωνιστή κατά της δικτατορίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, στη χθεσινή εκδήλωση τιμής για τον άνθρωπο-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, κατά την 43η θλιβερή επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το έργο και η ζωή του Αλ. Παναγούλη, ενός πραγματικού αγωνιστή, αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους, και διάβασε ορισμένα από τα ποιήματα του αντιστασιακού, τα οποία επανεκδίδονται σήμερα και χαρακτηρίζονται πιο επίκαιρα από ποτέ».

ΕΛΕΓΚΤΕΣ- ΕΕ -ΔΝΤ: Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Το “πακέτο” των μέτρων για τη διετία 2011-2012, αλλά και το συνολικό ποσό δανεισμού της Ελλάδας σε βάθος τριετίας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιγράφονται επακριβώς στο κείμενο συμφωνίας που θα προκύψει από τις 15θήμερες διαβουλεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα. Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού και να λάβει βραχυπρόθεσμα δάνεια. Το κείμενο πρέπει να είναι οπωσδήποτε έτοιμο έως τις 15 Μαΐου προκειμένου να σταλεί στην Κομισιόν και να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ της 17ης Μαΐου».
ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Με «άγριες διαθέσεις» άρχισε χθες στο υπουργείο Οικονομικών τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας η αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο τραπέζι έπεσαν εξ αρχής τα καυτά θέματα, όπως οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το κλίμα αναμένεται να βαρύνει σήμερα με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του 2009. Και τα δύο θα είναι κατά πολύ υψηλότερα από ό,τι έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σχεδόν μία μονάδα πάνω από το 12,7% του ΑΕΠ».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων ανοίγει από φέτος η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που ξεκίνησε χθες τον κύκλο επαφών για τις πολιτικές και τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία διατηρεί το δικαίωμα εξόδου όποτε το κρίνει η ίδια. Στις τρεισήμισι ώρες, που διήρκεσε η πρώτη συνάντηση της πολυπληθούς ελεγκτικής ομάδας δανεισμού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έγινε μια ‘’πρώιμη συζήτηση των πολιτικών και των όρων χρηματοδότησης’’, ενώ καθορίστηκαν και τα ραντεβού με τα υπουργεία –κατ’ αρχήν- Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και με τους φορείς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ».

ΑΝΟΔΟΣ SPREADS: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και χθες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε νέα ιστορικά υψηλά στην εποχή του ευρώ. Οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τους εγχώριους κρατικούς τίτλους ούτε με μία ετήσια ανταμοιβή άνω του 8% ακόμη και για διάρκεια της τάξης των 2 και 3 ετών, με αποτέλεσμα τα spreads να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Εξώκειλαν χθες επιτόκια και περιθώρια στην εγχώρια αγορά ομολόγων, επιταχύνοντας έτσι τον βηματισμό της χώρας προς τον μηχανισμό βοήθειας. Η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων της τρόικας των ελεγκτών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) με την ελληνική κυβέρνηση δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τις αγορές. Αντιθέτως μάλιστα, συνδυάστηκε με μία πρωτοφανή εκτίναξη του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο σε επίπεδα άνω του 8%, προκαλώντας έτσι έμφραγμα σε ολόκληρη την οικονομία. Με περιορισμένο τζίρο (μόλις 175 εκατ. ευρώ), η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκλεισε χθες στο 8,21% και το περιθώριο (spread) ξεπέρασε το 5,21%».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Νέα κόντρα χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την έλευση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Οι σκληρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση ‘’να πετάξει έξω από το υπουργείο το ΔΝΤ’’, λέγοντας μάλιστα ότι ‘’τη γιάφκα που ψάχνετε πάτε να τη φτιάξετε εσείς οι ίδιοι μέσα στο υπουργείο Οικονομικών’’. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης σε παρέμβασή του είπε πως ‘’αναμένουμε από την κυβέρνηση να βρει το θάρρος και να μην κάνει τις βουτιές του παρελθόντος, γιατί δεν συμφέρουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο γιατί δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Εμείς αναλάβαμε το μερίδιο ευθυνών που μας αναλογεί’’, υπογραμμίζοντας πως ‘’η Ν.Δ. είναι αντίθετη στην προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, αυτές είναι ‘’προκρούστειες πολιτικές’’».
Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Σε γραμμή... ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η επίσημη ΝΔ, εισηγούμενη διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στη μετά ΔΝΤ εποχή! Ο κ. Κεφαλογιάννης αιφνιδίασε τη Ρηγίλλης, αλλά και τους συναδέλφους του, που μιλούσαν χθες στη Βουλή για “βαθιά ιδεολογική σύγχυση στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης” , προτείνοντας δημοψήφισμα, υιοθετώντας επί της ουσίας πρόταση που είχε διατυπώσει μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας. Όπως διευκρίνιζαν χθες συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφραζε προφανώς προσωπικές απόψεις”.

ΑΡΣΗ ΚΑΜΠΟΤΑΖ—ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Σε διαρθρωτικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς σε δύο καίριους τομείς προχωρεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων με χρονικό όριο τον Μάιο, που θα καταλήξει στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα….Παράλληλα, ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε το νομοσχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Την απελευθέρωση των μεταφορών με φορτηγά αλλά και την κατάργηση ανώτερου και κατώτερου κομίστρου ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκ θεμελίων κατάργηση του παλιότερου νόμου, που ίσχυε από το 1976 και τη δημιουργία νέου πλαισίου, που θα ρυθμίζει μια αγορά νευραλγική, που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση και παράγει το 7% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή έχει τζίρο ετησίως 17,5 δισ. ευρώ».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Ένα “κρυφό” βιολογικό αρχείο τεσσάρων δειγμάτων DΝΑ από επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» ενεργοποιεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να ταυτοποιήσει πρόσωπα και επιθέσεις της νέας γενιάς τρομοκρατών. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χαρτογραφήσουν τη δράση της οργάνωσης και ότι θα μάθουν με απόλυτη βεβαιότητα ποιος από τους υπόπτους συμμετείχε σε κάθε επίθεση. Σήμερα λοιπόν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια υπάρχει δείγμα DΝΑ από κλεμμένη μοτοσικλέτα που βρέθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2005 στο υπουργείο Απασχόλησης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο “Επαναστατικός Αγώνας”».
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Στον εντοπισμό των υπόπτων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, παράλληλα με την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια των περίπου 4.000 πειστηρίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εφόδους σε σπίτια και γιάφκες της οργάνωσης, δίνει πλέον προτεραιότητα η Αντιτρομοκρατική. Μετά τον εντοπισμό της γιάφκας στην οδό Αιγίνης 8 στην Κυψέλη, που έκρυβε το βαρύ οπλοστάσιο των τρομοκρατών, ο φόβος της ΕΛ.ΑΣ. για πιθανό χτύπημα αντιπερισπασμού από μέλη της οργάνωσης που δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο στόχαστρο των αρχών έχει δώσει τη θέση του στην προσπάθεια να ταυτοποιηθούν όλα τα όπλα που έχουν βρεθεί με άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ ζήτημα χρόνου είναι πλέον η έκδοση τουλάχιστον πέντε ενταλμάτων εις βάρος προσώπων για τα οποία η Αστυνομία φαίνεται πως έχει στοιχεία».

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ-C4I: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Την πρόθεσή του να μην εγκρίνει την οριστική παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C4Ι και να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας SΑΙC εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε απόφαση του υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια αναφέρεται ότι εκτός από τις ελλείψεις/ αποκλίσεις που καταγράφονται στο πρωτόκολλο ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής “δεν προκύπτει ότι η εταιρεία απέδειξε ότι η Επιτροπή Παραλαβής επιβεβαίωσε πως το σύστημα είναι, σύμφωνα με τη σύμβαση και τον νόμο, ενιαίο και διαλειτουργικό και ότι παραδόθηκε “με το κλειδί στο χέρι”, δηλαδή πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση».
ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν: «Στην απόφασή του να μην εγκρίνει την οριστική παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ποτέ δεν πέρασε τα τεστ της επιτροπής ελέγχου και παραλαβής, αλλά και να καταγγείλει τη σύμβαση δίνοντας διορία 15 ημερών στη SΑΙC να λειτουργήσει το σύστημα, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διαφορετικά, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας, η Ελλάδα θα προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Σε έκτακτη υποχώρηση τρέπεται η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Ε.Τ. πριν από λίγες ημέρες, ότι τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τους χειρισμούς της ως κυβέρνησης συνεχίζει και πληρώνει ανελλιπώς την αμερικανογερμανική κοινοπραξία (Saic-Siemens) για το ηλεκτρικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), τώρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Βούγιας, έρχεται να ανακοινώσει ότι δεν εγκρίνει την οριστική παραλαβή του συστήματος».

Ν.Δ.- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Αμηχανία σε σειρά “γαλάζιων” στελεχών που επιθυμούν να εμπλακούν στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση προκαλεί η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους, από την πλευρά της Ρηγίλλης. Απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα όσα συνέβησαν αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν μία απλή παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά στο Δημαρχιακό Μέγαρο (για την εκδήλωση στη μνήμη του Α. Παναγούλη) ερμηνεύτηκε από ορισμένους (ΜΜΕ και πολιτικούς) ως στήριξη της υποψηφιότητας Κακλαμάνη, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος».
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Ανοικτό εξακολουθεί να αφήνει η Ν.Δ. το θέμα του γαλάζιου υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων, παρά τις κινήσεις προσέγγισης του Αντώνη Σαμαρά προς τον Νικήτα Κακλαμάνη. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου για τον Πειραιά, ενώ προβάδισμα έχει πάρει η υποψηφιότητα του Κων. Γκιουλέκα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε χθες στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, σε εκδήλωση για την επανέκδοση ποιητικής συλλογής του Αλέκου Παναγούλη, αλλά απέφυγε να συνδέσει την παρουσία του δίπλα στον κ. Κακλαμάνη με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές».

ΔΑΠ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Με βασική και απόλυτη προτεραιότητα την πορεία της ΔΑΠ προς της φοιτητικές εκλογές της 19ης Μαΐου σε κλίμα ενότητας προχωρεί ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος στην ανασυγκρότηση της νεολαίας της Ν.Δ., η οποία μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή μετά το άνοιγμα στη βάση. Σε δεύτερο χρόνο ο κ. Παπαμιμίκος θα προχωρήσει και σε αλλαγές προσώπων, κυρίως στο εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ, σε αυτή τη φάση όμως το μόνο που απασχολεί το νέο πρόεδρος της νεολαίας είναι να κατακτήσει η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. για μία ακόμη χρονιά την πρωτιά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «Εν κρυπτώ γίνονται οι διαβουλεύσεις για την είσοδο των Τούρκων στον ελληνο-ιταλικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστεί το θέμα ως ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στον ενεργειακό τομέα στη ΝΑ Ευρώπη, αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί επί του θέματος. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία έχει γίνει για τον αγωγό έχει γίνει σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ-SIEMENS-Ι. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Η ώρα των πολιτικών για το σκάνδαλο Siemens πλησιάζει, ενώ –επιτέλους- η εξεταστική επιτροπή απευθύνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος να τη συνδράμει για να αποκρυπτογραφήσει τους λογαριασμούς που ήδη έχουν έλθει στη Βουλή. Σήμερα οριστικοποιείται ο κατάλογος των πρώτων πολιτικών-μαρτύρων που θα αρχίσουν να παρελαύνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με πρώτο τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη».
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Σε παιχνίδι εντυπώσεων για τα πολιτικά πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens επιδόθηκαν, χθες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις προτάσεις τους, οι μεν για στελέχη των δε και αντίστροφα, ενώ ο τελικός κατάλογος αναμένεται να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση…Στην κατάθεσή του με την ιδιότητα του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών επί οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξ. Ζολώτα, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι η υπόθεση Siemens ξεκινά από το 1989, όταν παρά την απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την προμήθεια 470.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, αυτό δεν έγινε με παρέμβαση “κύκλων του Οργανισμού και εξωθεσμικών πολιτικών παραγόντων”».
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας παράτασης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστες πτυχές της πολυπλόκαμης υπόθεσης έχουν φωτιστεί. Όπως δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, έπειτα από τόσα χρόνια απραξίας κυρίαρχο είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του έργου της επιτροπής και όχι ο χρόνος. Εξάλλου παραδέχθηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς η Siemens δωροδοκούσε μέσω ενός τεράστιου δικτύου offshore εταιρειών, ενώ το “μαύρο χρήμα” έφθανε στους αποδέκτες του μέσω δαιδαλωδών διαδρομών.
Είναι ενδεικτικό του δυσχερούς έργου της επιτροπής το γεγονός ότι ακόμη και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ι. Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε χθες ανοίγοντας τον κύκλο των πολιτικών προσώπων. Παρ΄ ότι μίλησε για “διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και πρέπει να ξεκαθαριστεί”, προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης ως “διευκόλυνση” που παρέσχε ο έμπειρος πολιτικός στην ηγεσία της ΝΔ, αποφεύγοντας να αναμοχλεύσει τις παλαιές αντιπαλότητες με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενδέχεται να προσέλθει να καταθέσει και αυτός».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Σε ‘’θολά νερά’’ ως προς την ‘’αποκρυπτογράφηση’’ των τραπεζικών λογαριασμών κινείται η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν οι εννέα κούτες με τους λογαριασμούς από τράπεζες της Ελβετίας που έχουν φτάσει στη Βουλή οδηγήσουν τελικά σε δωροκηθέντες πολιτικούς. Και αυτό παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης, αλλά και τους υπαινιγμούς των προηγούμενων ημερών, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τον εντοπισμό ‘’ιχνών’’ που οδηγούν σε πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με τις διαδρομές του ‘’μαύρου χρήματος’’».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Διαχρονικό και οικουμενικό χαρακτήρισε το σκάνδαλο Siemens, καταθέτοντας στην αρμόδια για το θέμα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλή, ο πρώην υπουργός Μεταφορών στη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ‘’ η απαρχή του σκανδάλου έγινε το 1990 και διατηρείται 20 χρόνια’’, ενώ πρόκειται ‘’για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία’’».

ΒΑΤΟΠΕΔΙ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκαλεί το θέμα της κλήτευσης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, με τον κ. Γ. Δένδια να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί. “Θα σταθμίσουμε πάρα πολύ σοβαρά αν θα παραμείνουμε στις εργασίες της επιτροπής” τόνισε ο κ. Δένδιας”.
Το ΒΗΜΑ γράφει: «”Ασπίδα” προστασίας στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή υψώνει η Ρηγίλλης στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και απειλεί με αποχώρηση από τις συνεδριάσεις, θέτοντας ως μοχλό πίεσης τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μη θέλοντας να δημιουργήσει προβλήματα στον πρώην πρωθυπουργό και να τον φέρει στο επίκεντρο της κριτικής και για αυτή την υπόθεση, αποφεύγει να δεσμευθεί στην ανάγκη κατάθεσης των άλλοτε στενών του συνεργατών, ειδικά του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου, αλλά και του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου».
Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Νέα “ασπίδα προστασίας” στον πρώην πρωθυπουργό επιχειρεί να υψώσει και πάλι η ΝΔ που απειλεί με αποχώρηση από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προκειμένου να αποφύγει το “πικρό ποτήρι” των αποκαλύψεων που αγγίζουν το σύστημα Καραμανλή. Χρησιμοποιεί, μάλιστα, ως πρόσχημα την άρνηση – μέχρι στιγμής τουλάχιστον- της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών».

ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ψυχραιμία»: «Ο διπλός μηχανισμός χρηματοδοτικής στήριξης Ευρώπης- ΔΝΤ είναι έτοιμος προς ενεργοποίηση. Οι διαπραγματεύσεις για τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011 και του 2012 εξελίσσονται και είναι ζήτημα ημερών η οριστικοποίησή τους. Ο ελληνικός λαός δείχνει απίστευτη ανοχή και η ανάγκη για αλλαγή αντιμετωπίζεται πια ως αδήριτη ανάγκη. Με άλλα λόγια η Ελλάδα και να θέλει δεν πτωχεύει. Άρα λόγος πανικού δεν υφίσταται. Η επικράτησή του ευνοεί μόνο τους κερδοσκόπους και τα παίγνιά τους».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αυτοκαταστροφή»: «Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να στερεί μεροκάματα από απλούς εργαζομένους σε ώρες κρίσης, να δυσφημεί τη χώρα στους ξένους επισκέπτες της και να κάνει ό, τι μπορεί για να την οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή. Και όμως αυτό έκαναν χθες λιγοστά μέλη κάποιων οργανώσεων που αποφάσισαν να κλείσουν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και ορισμένα μεγάλα μαγαζιά. Τι θέλουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι; Να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό και τη μιζέρια ετών; Να βεβαιωθούν ότι η χώρα θα περάσει μεγαλύτερη κρίση διασφαλίζοντας πως οι ξένοι που θέλουν να έλθουν εδώ θα αλλάξουν σχέδια; Εν πάση περιπτώσει, καιρός είναι η ελληνική κοινωνία και το κράτος να απαντήσουν σε αυτά τα άρρωστα και ακραία φαινόμενα, τα οποία δεν συνιστούν θεμιτό τρόπο διαμαρτυρίας. Δεν πάει άλλο!».
ΤΑ ΝΕΑ: «Ναι μεν, αλλά…». «Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την πληρωμή με ειδικές επιταγές, υπηρεσιών για τις οποίες σήμερα, κατά κανόνα, δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές ασφαλώς δείχνει καλές προθέσεις. Με μια προϋπόθεση: να οργανωθεί σωστά, ώστε να αποδώσει και να μην εξελιχθεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό ταλαιπωρίας εργαζομένων και εργοδοτών, που θα οδηγήσει και πάλι στη συναλλαγή ή σε ‘’νόμιμη’’ εισφοροδιαφυγή. Για παράδειγμα: πως διασφαλίζεται ότι ο εργοδότης θα δίνει στον εργαζόμενο την επιταγή με το ακριβές ποσό και όχι λιγότερα, ώστε ο πρώτος να κλέβει τον ασφαλιστικό φορέα και ο δεύτερος την εφορία;».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Οι φόροι και οι δορυφόροι…». «Δεν μάθαμε, δυστυχώς, τίποτε καινούργιο, προπαντός για τα μεγάλα ψάρια, για τους άρχοντες της παραοικονομίας και τους πρωταθλητές της διαφθοράς. Οι πάντες, εκτός από τις Εφορίες, γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι γιατροί, ειδικά οι μεγαλογιατροί, δεν δίνουν αποδείξεις, αλλά και στα νοσοκομεία παίρνουν και φακελάκια. Και όλοι γνωρίζουν και αν δεν το γνωρίζουν, μπορούν να το μάθουν από το Διαδίκτυο, ποιοι έχουν πισίνες. Καιρός να σοβαρευτούν και να λειτουργήσουν όπως ο κοινός νους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για να σταματήσει ο εμπαιγμός των θυμάτων του φορολογικού συστήματος, τα οποία και χλευάζουν οι έξυπνοι φοροφυγάδες».


Σχόλια