Ανεπιθύμητο το πάγωμα της σφύζουσας "μπλογκόσφαιρας" μέσω ακατάλληλων κανονισμών


Ανεπιθύμητο το πάγωμα της σφύζουσας "μπλογκόσφαιρας" μέσω ακατάλληλων κανονισμών"
απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου η αρμόδια Επίτροπος κα. Reding
Τα ιστολόγια ( blogs ) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα καίριας σημασίας, την ίδια στιγμή όμως εγκυμονούν κινδύνους, ιδίως σε σχέση με την εγκυρότητα των πληροφοριών που μεταδίδουν. Τη σπουδαιότητα του θέματος αυτού ανέδειξε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το ρόλο των ιστολογίων στην ενημέρωση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Τα ιστολόγια ενθαρρύνουν μεν τον ζωντανό δημόσιο διάλογο, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να αποτελέσουν ιδανικό βήμα για τη διάδοση λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρμόδια Επίτροπος κα. Viviane Reding τονίζει πως είναι ανεπιθύμητο να "παγώσουμε" τη σφύζουσα "μπλογκόσφαιρα" μέσω ακατάλληλων κανονισμών.
Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιστολογίων διαθέτει πολύ μικρό αναγνωστικό κοινό αλλά και αναγνωρισιμότητα, κυρίως μέχρι του σημείου κατά το οποίο ενισχύονται από άλλα ιστολόγια ή ενισχύονται μέσω της κάλυψης από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να ελέγξουν πρώτα οι δημοσιογράφοι την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών και να εφαρμόσουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Σε άλλες περιπτώσεις μάλιστα τα ιστολόγια μπορούν να αντισταθμίσουν την υφιστάμενη έλλειψη πόρων για ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες που οφείλεται σε συγκυριακές και διαρθρωτικές αλλαγές στα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή μια ορθή προσέγγιση του προβλήματος είναι να παρέχονται κατευθυντήριες αρχές για τα ιστολόγια από τα εθνικά συμβούλια στο πλαίσιο της παραδοσιακής εθελοντικής αυτορρύθμισης του Τύπου. Παράλληλα, όλοι οι ιστότοποι οφείλουν να τηρούν τις υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις ώστε να παρέχουν σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και να τηρούν τις διατάξεις του νόμου, χρησιμοποιώντας την εθνική τους νομοθεσία με στόχο την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη σπουδαιότητα της εξοικείωσης των νέων με τα μέσα επικοινωνίας, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που διατίθενται στα ιστολόγια.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου: "Η χρησιμότητα των ιστολογίων είναι αδιαμφισβήτητη καθώς δίνουν τη δυνατότητα ελευθερίας της έκφρασης και προάσπισης της δημοκρατίας, μέσω της διενέργειας ενός άμεσου διαλόγου για θέματα που αφορούν την κοινωνία, παράλληλα όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα δε όταν παραβαίνουν κανόνες δεοντολογίας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε υπόψη πως ο κυβερνοχώρος δεν είναι τομέας εκτός νόμου, αλλά υπόκειται στην έννομη τάξη και χρειάζεται η λήψη μιας σειράς εγγυήσεων για τη διασφάλιση της ορθολογικής λειτουργίας των ιστολογίων".

Σχόλια