Επισκόπηση Τύπου

Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με την κατάργηση της βάσης του 10, οι προτροπές του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προς τους υπουργούς να μην ενισχύουν τη φημολογία που επηρεάζεται δυσμενώς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα υψηλά επιτόκια που προέκυψαν κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης και 12μηνης διάρκειας, η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο και η απειλή της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, η άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης υπό προϋποθέσεις, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό το απόγευμα, και η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ και κοινό ψηφοδέλτιο με τη Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές, η οποία απερρίφθη, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερνού πρωινού και απογευματινού Τύπου.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοινή κάθοδο ΝΔ-ΛΑΟΣ στις δημοτικές προτείνει ο Γ. Καρατζαφέρης. Οραματίζεται ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλλαγές στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και κατάργηση της βάσης του 10. Σημαντικές ανατροπές φέρνει από φέτος στην εκπαίδευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας".
Η ΑΥΓΗ: "Κόβουν το σχολείο στα μέτρα της κρίσης. Δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών, μειώνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα των εξετάσεων".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "3 χρόνια σκληρής λιτότητας απαιτεί το ΔΝΤ γα να μας δώσει την βοήθεια".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αστε τον ήσυχο" με εντολή υπουργού! Ρουκέτα κατά Παυλόπουλου από την κυβέρνηση". Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κατάσταση πολιορκίας. Το... πιστόλι του Μηχανισμού Στήριξης δεν "φόβισε" τις αγορές".
ΕΘΝΟΣ: "Ελπίδες για άλλους 15.000 υποψήφιους. Καταργείται από εφέτος η βάση "10" στις εισαγωγικές ΑΕΙ - ΤΕΙ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Διαμαντοπούλου κάνει "μνημόσυνο" με ξένα κόλλυβα. Η Υπουργός του "Διά Βίου Μάθησης και Παιδείας" μοίρασε αναδρομικά εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ σε 55 κολλητούς Υπαλλήλους του Υπουργείου της".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αναψαν τα αίματα στη Βουλή από βαριές καταγγελίες. Με Εξεταστική για την Οικονομία απάντησε ο Παπουτσής στον Μ. Κεφαλογιάννη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγρότες: Φόροι και "ψαλίδι" στις επιδοτήσεις. Πώς διαμορφώνονται τα τεκμαρτά ποσά καθαρού εισοδήματος που θα δηλωθούν στην εφορία".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπές με αναταράξεις. Παιδεία: Καταργείται η βάση του 10, αλλαγές σε προσλήψεις - αξιολογήσεις".
ΕΣΤΙΑ: "Το μεγάλο λάθος της δεκαετίας. Η απόκλισις του πληθωρισμού από την Ευρωζώνη".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Παρελθόν η βάση του 10...για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δοκιμή για τους εκπαιδευτικούς πριν διοριστούν στο Δημόσιο".
ΤΑ ΝΕΑ: "Κάμερες παντού! Η Αρχή δίνει πράσινο φως. Με ποιες προϋποθέσεις η άδεια".
Η ΝΙΚΗ: "Είναι γνωστός...ο ένοχος και είναι γνωστή...η αιτία. "Ρουκέτες" Πάγκαλου κατά Βγενόπουλου με πολλές ερμηνείες".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ακόμη πιο ταξικό σχολείο σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία".
City Press: "Τέλος από φέτος η βάση του "10". Αλλαγές στην Παιδεία".
Metro: "Έπεσε ο ..φράχτης του "10".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "20 ανατροπές στην εκπαίδευση. Μεγάλες αλλαγές σε σχολεία - πανεπιστήμια".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ο ανδριάντας στο υπουργικό. Οι διάλογοι των τεσσάρων υπουργών για το μνημείο του Κ. Καραμανλή".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επιμένουν...οι αγορές στον ακριβό δανεισμό".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δίνουν "πράσινο φως" για ΙΧ με πετρέλαιο. Προς άρση της απαγόρευσης που ισχύει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη".
ΚΕΡΔΟΣ: "Θετικό το τεστ των εντόκων. Με υπερπροσφορά χρημάτων και με επιτόκιο συμβατό με τη συγκυρία".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έκρηξη" επιτοκίων στην έκδοση έντοκων γραμματίων".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Τη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν το απόγευμα ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Αντ. Σαμαράς, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Μετά τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης που υιοθέτησε το Σαββατοκύριακο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται, στις 5:30 το απόγευμα, στο Μαξίμου μάλλον με διάθεση συμβολής και λιγότερο αντιπαράθεσης. Αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και άμεσες διορθωτικές αλλαγές με επίκεντρο την ανάπτυξη και τη φορολογία αναμένεται να προτείνει ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας πάντως στην ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών της τελευταίας περιόδου. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στα διεθνή μέτωπα της χώρας, πλην οικονομίας, με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το ζήτημα των Σκοπίων».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Το απόγευμα τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, η τρίτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας και κυρίως για τις αποφάσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ – ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει: «Την πολιτική ‘’επιστράτευση’’ του πρώην κοινοτικού επιτρόπου κ. Στ. Δήμα αποφάσισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματός του. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘’Βήματος’’, οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι προχθές στη Ρηγίλλης, όπου επικυρώθηκε και η ενεργοποίηση του κ. Δήμα, ο οποίος όμως ζήτησε ‘’πίστωση χρόνου’’ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ν.Δ.: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Σαφές μήνυμα στέλνει η Ρηγίλλης σε όσους πλήγωσαν την παράταξη με τη συμπεριφορά τους σε ηθικό επίπεδο ότι παραμένουν και θα παραμείνουν εκτός κόμματος, γεγονός που θα αποτυπωθεί τόσο με την απουσία τους από τις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και με την εξαίρεσή τους από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και στις επόμενες εκλογές. Μέσω δηλώσεων του στενού συνεργάτη του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά, Κ. Μαρκόπουλου, έγινε χθες ακόμη ένα βήμα προς την αποσαφήνιση του ποιοι πρέπει να θεωρούνται κομμένοι, ως απάντηση σε διάφορες ερμηνείες που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες…Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β. Μιχαλολιάκος, ‘’φωτογράφισε’’ ακόμη πιο ευκρινώς τα στελέχη τα οποία αφορούσε η δήλωση του κ. Σαμαρά περί αυτοκάθαρσης… Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας Προγράμματος Κ. Γκιουλέκας δήλωσε στον ‘’Αθήνας 98,4’’ ότι τι θα πει κάθε στέλεχος και τι θα αποφασίσει για την προσωπική του πορεία λίγο νοιάζει τους Έλληνες πολίτες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Με το ενδεχόμενο της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ανοιχτό, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρωθυπουργός ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, πορεύεται πλέον η χώρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ξεκινώντας τις χθεσινές εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ότι ‘’είτε χρησιμοποιήσουμε είτε όχι τον μηχανισμό αυτόν που έχει δημιουργηθεί -και αυτό είναι ένα θέμα προς αξιολόγηση- είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα μας’’. Δε παρέλειψε να αναφερθεί για μία κόμη φορά στην επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδοντας μάλιστα και εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Προειδοποίηση προς τους υπουργούς, να μη συμπεριφέρονται ως σχολιαστές-δημοσιογράφοι και να μη μιλάνε για θέματα που δεν κατέχουν, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός. “Η ανακύκλωση φημολογιών είναι εργαλείο στα χέρια των κερδοσκόπων” είπε. Παράλληλα, μέσω του Θ. Πάγκαλου, τους κατέστησε σαφές ότι οι επιδόσεις τους, ιδίως στα νομοθετήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα δημοσιοποιούνται από τούτη την εβδομάδα και στο εξής στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να αξιολογούνται και από τους πολίτες».
Τα ΝΕΑ γράφουν: «Σιωπητήριο, με αυστηρές αναφορές, επιβάλλει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του, μετά την προειδοποίηση που τους είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Του λοιπού οι υπουργοί για να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνουν το Γραφείο Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, να αναφέρουν το περιεχόμενο των δηλώσεων που προτίθενται να κάνουν και να προβαίνουν σ΄ αυτές ύστερα από σχετική άδεια. Το σιωπητήριο επιβλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου μετά τη διαπίστωση ότι πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αγνόησαν τις «παραινέσεις» του, να αποφεύγουν τις δηλώσεις που τροφοδοτούν την κρίση και προκαλούν ανησυχία στους πολίτες σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Τελεσίγραφο στους υπουργούς να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να αφιερωθούν στο έργο τους επισημαίνοντας ότι επίκειται αξιολόγηση έστειλε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό τους επέβαλε αυστηρούς κανόνες για τις σχέσεις τους με τα μέσα ενημέρωσης, μετά το κακό που έκαναν οι συγκρουόμενες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες, και τον χρόνο υλοποίησης των δράσεων που έχουν αναλάβει».

ΟΛΜΕ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Πρόκειται για αυτονόητες διατάξεις που θα έπρεπε να εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, και όμως κάποιοι απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να μην εφαρμοστούν. Με απεργία απειλεί η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και προβλέπουν διετή ‘’δοκιμασία’’ των εκπαιδευτικών, αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, αξιοποίηση των καθηγητών σε πλήρες ωράριο».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει: «’’Ζούσαμε κάθε βράδυ ένα θρίλερ το οποίο κορυφώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ύποπτοι έκαναν μεταμεσονύκτιες προσομοιώσεις μιας αιματηρής ένοπλης επίθεσης, που δεν ξέραμε ποια θα είναι. Έβγαιναν από τα σπίτια τους στις 2 παρά 20’ και επέστρεφαν στις 6:05 το πρωί. Κάθε ξημέρωμα ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα’’. Η διήγηση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. για την περιπετειώδη παρακολούθηση των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ‘’Επαναστατικό Αγώνα’’ καταδεικνύει τον τρόπο δράσης τους.… Κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής εκρηκτικών από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας, το καλοκαίρι του 2003, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. μετά την ανακάλυψη αποτυπώματος μιας 35χρονης στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα. Η 35χρονη, για την οποία πιθανόν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, διατηρούσε προσωπικές επαφές με 25χρονο φοιτητή της Σχολής Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου, ο οποίος έκανε την πρακτική του εκπαίδευση στο μεταλλείο την περίοδο που σημειώθηκε η κλοπή ζελατοδυναμίτιδας και πυροκροτητών που χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες επιθέσεις του ‘’Επαναστατικού Αγώνα’’».
Τα ΝΕΑ σημειώνουν: «Τον ασφυκτικό κλοιό της Αστυνομίας φαίνεται ότι είχαν διαισθανθεί οι κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση ανώτερου αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής που έχει περιληφθεί στη δικογραφία που συντάχθηκε εις βάρος τους. Oι κατηγορούμενοι από τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη 9 Απριλίου με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις είχαν διαδοχικές συναντήσεις, σύμφωνα με τον αστυνομικό, ενώ ο ίδιος καταθέτει ότι τους έβλεπε με τους συναδέλφους του να μεταφέρουν πράγματα από το σπίτι της οδού Λυκούργου 2, στη Νέα Ιωνία. Ο αστυνομικός περιγράφει αναλυτικά πώς έφθασε η Αντιτρομοκρατική στον Νίκο Μαζιώτη και τους συγκατηγορουμένους του από τηλεκάρτα που βρέθηκε στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα».

ΑΕΙ – ΒΑΣΗ 10: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Με την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης για την κατάργηση της βάσης του 10, το υπουργείο Παιδείας επιφέρει την πρώτη μεγάλη ανατροπή στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. “Εμφύλιος” μεταξύ περιφερειακών ΤΕΙ, που παίρνουν ανάσα ζωής και των κεντρικών, που θα επιβαρυνθούν με χιλιάδες μεταγραφές».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «Πίσω στην εποχή των “καμένων από την προπόνηση” φοιτητών που έμπαιναν στις σχολές με βαθμό πρόσβασης 1 και 2 (με άριστα το 20) γύρισε το εκπαιδευτικό σύστημα η κυβέρνηση. Χρειάστηκαν αρχικώς η πυροσβεστική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετέβη προχθές στο υπουργείο Παιδείας, και ακολούθως η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας λίγο πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ημερήσουν τα οξυμμένα πνεύματα και να πειστεί η Άννα Διαμαντοπούλου να άρει τις επιφυλάξεις της για την πλήρη κατάργηση της “βάσης του 10” από φέτος, χωρίς δίχτυ ασφαλείας για το κύρος της διαδικασίας επιλογής».
Τα ΝΕΑ σημειώνουν: «Τέσσερα χρόνια μετά τη θέσπιση του βαθμολογικού περιορισμού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποφασίστηκε χωρίς να έχει αλλάξει προηγουμένως η διαδικασία των εξετάσεων και άφησε εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ περισσότερους από 60.000 νέους και οδήγησε σε μαρασμό δεκάδες τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, η πολυσυζητημένη βάση του δέκα καταργείται. Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα ωφελήσει περίπου 15.000 υποψηφίους που θα μπορέσουν να εισαχθούν εφέτος κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ, αντί να απευθυνθούν σε κολέγια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και στο εξωτερικό».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει: «Στην Αθήνα αναμένεται στα τέλη Απριλίου ο Ν. Γκρουέφσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκοπιανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει ο ‘’Economist’’ με την ελληνική κυβέρνηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Βάσει μάλιστα του προγράμματος του συνεδρίου, ο κ. Γκρουέφσκι θα είναι και ένας εκ των ομιλητών στην πρώτη συνεδρία, της Πέμπτη 29 Απριλίου, με θέμα τις προκλήσεις για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΣΚΟΠΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμμένει απολύτως στη “μακεδονική προεδρία 2010” στο διάστημα που η χώρα θα ασκήσει την προεδρία της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το εξάμηνο από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο. Απαντώντας στις ελληνικές αντιδράσεις, ότι τα Σκόπια έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την επικείμενη προεδρία για να προωθήσουν τη θέση τους στο θέμα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ ανέφερε ότι “η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικού κράτους και μακεδονικού έθνους”».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει: «Με διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο προς το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και προς τα μέλη του Οργανισμού αντιδρά η Αθήνα στην πρόθεση των Σκοπιανών να χρησιμοποιήσουν την ονομασία “Μακεδονική Προεδρία 2010” (Macedonian chairmanship 2010) κατά τη διάρκεια άσκησης της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος – Νοέμβριος 2010)».
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: « Στο Συμβούλιο της Ευρώπης επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση για το όνομα η ηγεσία της ΠΓΔΜ ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα ενόψει του αναμενόμενου νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μ. Νίμιτς. Η ΠΓΔΜ αναλαμβάνει της 11η Μαίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου έχει γίνει δεκτή με το προσωρινό όνομα ‘’The Fyrom’’ (γι αυτό και αναλαμβάνει την προεδρία με αλφαβητική σειρά στο γράμμα T) αλλά ήδη η σκοπιανή ηγεσία έδειξε τις διαθέσεις της ανακοινώνοντας ότι η ονομασία της προεδρίας της θα είναι ‘’Μακεδονική Προεδρία 2010’’».

C4I – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «’’Νίπτουν τας χείρας τους’’ στην κυβέρνηση για το ‘’άχρηστο και πολυδάπανο’’ σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, μολονότι με την υπογραφή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ελ. Οικονόμου το πλήρωσαν με ακόμη 5 εκατ. ευρώ, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο! Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν από το υστέρημα των φορολογουμένων με υπογραφές των κ. Σπ. Βούγια και Ελ. Οικονόμου για τη συντήρηση υποσυστημάτων του C4I και τις παροχές του συστήματος παρακολούθησης TETRA, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, στις 23 Δεκεμβρίου του 2009, σύμφωνα με καταγγελίες και στοιχεία που προσκόμισε η Ν.Δ. στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής για τα ‘’μαύρα ταμεία’’ της Siemens».

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Η χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων προσείλκυσε πολλούς επενδυτές, όμως η εκτίναξη των επιτοκίων έφερε ένα βήμα πιο κοντά την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, που είναι σχεδόν μονόδρομος. Οι αγορές πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει χρήση του πακέτου των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατηρώντας τα spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Έρχεται η Εξεταστική για την Οικονομία. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία αμέσως μετά το τέλος των Εξεταστικών της Siemens και του Βατοπεδίου άφησε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσής την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατακεραύνωνε τη Ν.Δ. ότι επί 6 χρόνια διέλυσε το κράτος και την Οικονομία».

ΜΑΖΙΩΤΗΣ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει: «Επί δύο χρόνια είχε διακοπεί η παρακολούθηση του Ν. Μαζιώτη, βεβαιώνουν οι διωκτικές αρχές και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Αποδίδουν μάλιστα την ευθύνη στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλο».

ΟΝΝΕΔ- ΕΚΛΟΓΕΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Στους ρυθμούς της ΟΝΝΕΔ κινείται η Ν.Δ., καθώς οι κάλπες της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου της γαλάζιας νεολαίας θα αποτελέσουν κι ένα τεστ για την κομματική ηγεσία. Η παρασκηνιακή μάχη μεταξύ των τριών υποψηφίων βρίσκεται στην κορύφωσή της, ενώ με στόχο να «προσεταιρισθούν» τη Ρηγίλλης, όλοι τους δηλώνουν «Σαμαρικοί».

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Με την εγγύηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και προϋπόθεση τον σεβασμό στο Σύνταγμα, η ανεξάρτητη Αρχή δίνει άδεια λειτουργίας των καμερών παντού, εφόσον προκύπτουν ενδείξεις σοβαρού κινδύνου κατά προσώπων και περιουσιακών στοιχείων».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Αρνητικά απάντησε χθες η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου Π. Παναγιωτόπουλου, στην πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, για συνεργασία της ευρύτερης κεντροδεξιάς παρατάξεως στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Συστράτευση ΝΔ και ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “Real Fm”, γνωστοποίησε χθες ότι ετοιμάζει επιστολή σε όλα τα μεγάλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου από κοινού να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας εν όψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Νοεμβρίου».
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: « Την απόφασή του να αποτελέσει μέρος των διεργασιών στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς επιβεβαιώνει καθημερινά πλέον ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος κάνει συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να καταδείξει ότι έχει λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στη λεγόμενη ‘’γαλάζια πολυκατοικία’’. Χθες κατέθεσε δημόσια πρόταση προς τον κ. Α. Σαμαρά για συνεργασία της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ στις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, που ωστόσο απορρίφθηκε άμεσα από τη Ρηγίλλης, με το επιχείρημα ότι τον τελικό λόγο στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου το έχουν οι τοπικές κοινωνίες».

ΑΡΘΡΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Υπουργούς με μέθοδο». «Ο επαγγελματισμός και η εργατικότητα αποδίδουν τελικά καρπούς. Αυτό το συμπέρασμα θα έπρεπε να αντλήσουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη από την περίοδο των ερευνών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν προβλήματα που είναι άλυτα εντέλει. Σίγουρα όμως δεν λύνονται αν κάποιος ζυγίζει όλη μέρα το πολιτικό κόστος ή αν ασχολείται αποκλειστικά και μόνο μα το κόμμα και την επικοινωνία».
ΒΗΜΑ: «Εγρήγορση». «Η εξειδίκευση της κοινής χρηματοδοτικής βοήθειας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ προσέφερε όντως ανάσα χρόνου στην ελληνική οικονομία. ωστόσο το πρόβλημα δεν ελύθη. Τα επιτόκια δανεισμού διατηρούνται πολύ υψηλά. Γεγονός που επιτρέπει εφησυχασμό. Αντιθέτως επιβάλλει εγρήγορση και πολιτικές πρωτοβουλίες το ταχύτερο».
ΤΑ ΝΕΑ: «Ασφάλεια». «Επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών, αλλά υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να εξυπηρετείται η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, να αποτρέπεται η διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, να προστατεύονται περιουσιακά αγαθά των πολιτών και, βεβαίως, να καθίσταται ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας. ΚΑΙ το σημαντικότερο: ανατίθεται μεν στον υπουργό Δικαιοσύνης να καθορίσει τις ακριβείς προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των καμερών, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή επαναφέρει την αρμοδιότητα του ελέγχου και της εποπτείας τους σε εκείνη. Πράγμα το οποίο εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στη διαχείριση των πληροφοριών».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Δια βίου πειράματα». «Μπορεί το πολυνομοσχέδιο της υπουργού κυρίας Διαμαντοπούλου να είναι η βάση για έναν διάλογο ανοιχτό, ώστε στο μέτρο του δυνατού να γίνουν ουσιαστικά βήματα, για να πάμε από την εκπαίδευση στην Παιδείας. Πάντως, η δια βίου μάθηση παραμένει μακρινός στόχος».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Φωνάζει ο κλέφτης…». «Άραγε, πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ; Το κυβερνών κόμμα, ειδικά για το C4I, τη λεόντειο σύμβαση του οποίου έκλεισε το ίδιο, δεν δικαιούται να ομιλεί. Όχι μόνον γιατί υπέκυψε –με το αζημίωτο άραγε; - στις υπερατλαντικές πιέσεις και αγόρασε ένα πανάκριβο σύστημα (280 εκατ. ευρώ), αλλά και επειδή αυτό ήταν τόσο προβληματικό που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι Ολυμπιακοί έγιναν δίχως “ηλεκτρονική ασπίδα” ασφαλείας».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Σε κακό οδηγούν οι πρόωρες θριαμβολογίες». «Δυστυχώς, η κυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει όριο, και αυτό αναγκάζει την κοινή γνώμη να αντιμετωπίζει με δέος και αμηχανία ακόμα και ό,τι φαντάζει θετικό στις οικονομικές εξελίξεις. Η κυβερνητική θριαμβολογία για το οπλισμένο πιστόλι του ευρωπαϊκού και μέσω ΔΝΤ μηχανισμού στήριξης οδήγησε αμέσως σε αμφισβήτηση της αξίας αυτού του όπλου».

Σχόλια