Πρέπει να περάσει από τη Βουλή η προσφυγή στο ΔΝΤ

Όταν μάλιστα περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός

Αδιανόητη θεωρούν πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, έγκυροι συνταγματολόγοι καθώς και νομικοί, το ενδεχόμενο να μην περάσει απ' τη Βουλή η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θεωρείται πλέον δεδομένη και περιλαμβάνει και την εμπλοκή του ΔΝΤ στον δανεισμό της χώρας μας.

Ήδη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε ευθέως το μεγάλο αυτό θέμα στον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή.
Αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και της κυβέρνησης, με νομικές γνώσεις, έχουν την ίδια άποψη.
Το ίδιο συμβαίνει και με στελέχη της ΝΔ. Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς θα υποβάλει σχετικό αίτημα.
Όπως προείπαμε, σ' αυτό το μήκος κύματος κινούνται και αρκετοί συνταγματολόγοι και έγκριτοι νομικοί, αν και υπάρχει και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή δεν απαιτείται η σύγκληση της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει αυτήν την επιλογή, επισημαίνουν όμως ότι είναι θέμα δημοκρατικής αρχής να ενημερώνει η κυβέρνηση τη Βουλή. Άλλωστε, προσθέτουν, η κυβερνητική οικονομική πολιτική πρέπει να περνάει από τη Βουλή.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει ένα σαφές νομικό κενό.
Δηλαδή η συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας έγινε για πρώτη φορά στην ΕΕ και στο Eurogroup. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία μάλιστα περιέχει –και αυτό για πρώτη φορά– και την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Σ' αυτό το τελευταίο στέκονται οι νομικοί και οι πολιτικοί, οι οποίοι επιμένουν στην αναγκαιότητα προσφυγής στη Βουλή.

Επισημαίνουν δηλαδή ότι:

• Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την κυβέρνηση σε επιλογές που ή θα κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας ή –ακόμα περισσότερο– θα είναι έως και αντισυνταγματικές (π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο). Κι αν –τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι– οι οδηγίες της ΕΕ υπερισχύουν των εθνικών δικαίων, ακόμα και των συνταγματικών, δεν ισχύει το ίδιο για τις ντιρεκτίβες του ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι σε μια σειρά χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία) η έγκριση αυτού του μηχανισμού θα περάσει απ' τα εθνικά τους κοινοβούλια. Πόσω μάλλον θα έπρεπε να γίνει αυτό στην Ελλάδα, τη χώρα που αφορά άμεσα!

Επικαλούνται όμως και άλλα επιχειρήματα:

• Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός, έχει κάνει λόγο για περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είναι –στην ουσία– εθνικό και όχι απλώς οικονομικό ζήτημα. Άλλος ένας λόγος να περάσει απ' τη Βουλή.
• Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα επέλθουν όχι απλώς αλλαγές σε πολλά θέματα, αλλά ακόμα και ανατροπές κεκτημένων και θέσφατων. Πώς όλα αυτά θα περάσουν με μια απλή απόφαση της κυβέρνησης;
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό θέμα, αν η κυβέρνηση αλαζονικά και φοβούμενη τη σχετική συζήτηση (όχι την ψηφοφορία, αφού έχει άνετη πλειοψηφία για να το περάσει, ιδίως αν βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας) επιλέξει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Και αυτό θα προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί, ακόμα και εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, για την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Αλλά εκτός απ' τα νομικά-πολιτικά επιχειρήματα υπάρχουν και τα αμιγώς πολιτικά. Δηλαδή η ανάγκη να λάβουν σαφή και χωρίς υπεκφυγές θέση όλα τα πολιτικά κόμματα, μέσω μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και όσα θα στηρίζουν την προσφυγή (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) και όσα είναι αντίθετα (ΝΔ, που διαφωνεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).
Αλλά και οι βουλευτές ο καθείς ξεχωριστά (μέσω τουλάχιστον της σχετικής ψηφοφορίας) και απέναντι στη συνείδησή του.
Για παράδειγμα, τι θα πράξει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κόντρα στη γραμμή του κόμματός της δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ;
Επίσης, τι θα πράξουν εκείνα τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία (όχι δημόσια...) ξιφουλκούν ενάντια στην προσφυγή στο ΔΝΤ χρησιμοποιώντας ακόμα και βαρύτατους χαρακτηρισμούς;
Όλοι άλλωστε στην πράξη κρίνονται...
 
Σχόλιο:Πολλοί φίλοι σχολιαστές όλες αυτές τις ημέρες που γράφουμε για το Δ.Ν.Τ μας ζητούσαν επίμονα να προτείνουμε κάτι "άλλο".
Σήμερα σας παρουσιάζουμε την άποψη που διαβάσαμε στο Παρόν της Κυριακής την παραθέτουμε για σκέψη και σχολιασμό...

Από: citypress-gr

Σχόλια

  1. Δημοψήφισμα χρειάζεται. Και πριν από αυτό να εξηγήσουν στους Έλληνες όλες τις πιθανές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της Χώρας μας από το ΕΥΡΩ, χωρίς ψέματα.
    300 δις ΕΥΡΩ χρέος, χωρίς ανάπτυξη, θα ξεχρεωθεί από τα εγγόνια όσων Ελλήνων επιζήσουν.
    Λάθος εκτιμήσεις έχουν γίνει πολλές για να μπορέσουμε να εμπιστευθούμε αυτήν την κυβέρνηση η οποία μπορεί να έχει την πρόθεση αλλά δεν έχει την ικανότητα. (Χάσημο ευκαιρίας δανεισμού τον Ιαν. 25 δις ΕΥΡΩ με 4,5% επιτόκιο, Τιτανικός, απόλεια Εθνικής Κυριαρχίας κ.λ.π.).
    Πρέπει ή να συμφωνήσουν όλοι ή να γίνει δημοψήφισμα. Το θέμα είναι από τα σοβαρότερα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
    Από Πειραιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.