Αβραμόπουλος: Μία είναι η «διαφορά» μεταξύ των δύο χωρών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αναφορικά με τη συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα», του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ενόψει της αυριανής συνάντησης στην Άγκυρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την περίοδο αυτή, επιβάλλουν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης και αποφυγή ενεργειών, που δυναμιτίζουν το κλίμα αυτό, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Αιγαίου. Μέσα στη λογική αυτή, η αυριανή ελληνοτουρκική συνάντηση στην Άγκυρα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μία είναι η «διαφορά» μεταξύ των δύο χωρών. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Όλα τα υπόλοιπα θέματα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Νταβούτογλου, δεν αποτελούν «διαφορές» από άποψη Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται σε κάθε προσπάθεια, που θα οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, για την παρουσία «ξένων στρατευμάτων» στην Κύπρο, όπως αναφέρει ο κ. Νταβούτογλου, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ της νόμιμης παρουσίας των εγγυητριών δυνάμεων, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1960 και της παράνομης παρουσίας στρατευμάτων κατοχής.

Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και ας μην ξεχνάμε, ότι προϋπόθεση για την ουσιαστική ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, που θα αλλάξει άρδην το γενικότερο κλίμα στην περιοχή».

Σχόλια