Επισκόπηση Τύπου


Επισκόπηση Τύπου
Οι συνεχιζόμενες έρευνες για εντοπισμό και νέων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘’Επαναστατικός Αγώνας’’, η ρύθμιση για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, οι νέες ρυθμίσεις για διορισμούς εκπαιδευτικών, το θέμα της ενεργοποίησης ή όχι του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος εν όψει δανεισμού και η δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ ότι τυχόν βοήθεια από το Ταμείο θα σημάνει μείωση μισθών και τιμών με λήψη προσθέτων μέτρων στη χώρα μας, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερνού πρωινού και απογευματινού Τύπου.


ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο Χασάν βαφτίζεται ...Βαγγέλης. Με νομοθετική ρύθμιση Ραγκούση".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τους βλέπαμε να σκαλίζουν την τσάντα..." Μια τηλεφωνική συνομιλία - φωτιά μεταξύ των τρομοκρατών συνδέει τον "Επαναστατικό Αγώνα" με το θάνατο του 15χρονου Αφγανού".
Η ΑΥΓΗ: "Θα είναι οδυνηρό". Τους σκληρούς όρους που θα συνοδεύουν το δάνειο προαναγγέλλει ο Στρος Καν (ΔΝΤ) και μεταφράζει: Σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Άχρηστο το C41 για Αστυνομία, Στρατό και Λιμενικό. Καταθέσεις - φωτιά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καίνε όσους υπέγραψαν για την παραλαβή του".
ΒΗΜΑ: "Πρόσθετα μέτρα για το πακέτο βοήθειας. Στο τραπέζι συντάξεις, ανταγωνιστικότητα, μεταρρυθμίσεις".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ημιυπαίθριοι: Τι προβλέπει η ρύθμιση. Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου".
ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο για διορισμούς εκπαιδευτικών. Στο φως όλες οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας... αρμέγουν λαθρέμποροι - λαθρομετανάστες. Είκοσι δισεκατομμύρια είναι ο τζίρος του παρεμπορίου και επτά δισεκατομμύρια οι απώλειες για το Ελληνικό κράτος, την ώρα που δανειζόμαστε με δυσβάστακτους όρους από το ΔΝΤ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όλα τα δικαιολογητικά για τους ημιυπαίθριους χώρους. Όπως καθορίζονται αναλυτικά στο νομοσχέδιο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θρίλερ με τη γιάφκα. Το "τρίγωνο" Ν. Φιλαδέλφειας - Περισσού - Ν. Ιωνίας".




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αποκαλύψεις με δόσεις ΕΛΑΣ. Για 4 κακουργήματα παραπέμφθηκαν οι έξι συλληφθέντες".
ΕΣΤΙΑ: "Πως θα ανακάμψη η οικονομία. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτιώσεως".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "ΔΝΤ: Μειώστε μισθούς και τιμές. Δήλωση - μήνυμα Στρος Καν-Αντιδράσεις στη Γερμανία κατά του μηχανισμού στήριξης".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιοι εμπιστεύονται τη χώρα μας...Μέχρι 8,4 δισ. ευρώ ενδέχεται να συνεισφέρει η Γερμανία".
ΤΑ ΝΕΑ: "Το νέο σχολείο . Αλλάζουν όλα για δασκάλους και καθηγητές. Συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο".
Η ΝΙΚΗ: "Έτσι επικοινωνούν οι τρομοκράτες. Ο μυστικός κώδικας του αντάρτικου πόλης".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θυσία στο κέρδος η υγεία με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".
City Press: "Ευρωπαϊκή Έκθεση: Αλλάζει η αγορά εργασίας".
Metro: "Πιάνει τόπο το μήνυμα...".
Metropolis: "Spreads, συζήτηση κομμένη!"
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "73 νέοι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα. Σχέδιο "Καλλικράτης".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Υπό αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί. Τα πάνω κάτω φέρνει η Διαμαντοπούλου στην παιδεία".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πυρετός" το σαββατόβραδο".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Μηχανισμός ...πίεσης για πτώση των spreads".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάσα για spread-Χ.Α. και φόβοι για γερμανική εμπλοκή".
ΚΕΡΔΟΣ: "11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον μηχανισμό στήριξης. Διστακτική υποχώρηση των spreads χθες, ευφορία στην αγορά μετοχών".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το "πακέτο" στήριξης δίνει ανάσα στις αγορές".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΝΤ- ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ: To ΒΗΜΑ σημειώνει: «Τη λήψη πρόσθετων μέτρων θα περιλαμβάνουν οι κοινοί όροι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση της οικονομικής βοήθειας ύψους 45 δισεκ. ευρώ που προσφέρουν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης αφορούν το 2011 και το 2012 και σχετίζονται με την επίλυση του Ασφαλιστικού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η διαδικασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας και οι εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε χρήση του μηχανισμού στήριξης».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Το πρώτο δείγμα γραφής δίνει με συνέντευξη του σε αυστριακό περιοδικό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, ζητώντας από την Ελλάδα να μειώσει τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο παραμένει ο αποπληθωρισμός δηλώνει στο περιοδικό ΄’’Προφίλ’’ ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ: Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Καιι αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ε.Ε.’’ προσθέτει, διαλύοντας τις αυταπάτες ότι το ΔΝΤ άλλαξε ή ότι διαφέρει επί της ουσίας από τη Κομισιόν».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Το στίγμα των μέτρων που θα ζητήσουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. από την Ελλάδα σε περίπτωση που προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έδωσε χθες ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ντομινίκ Στρος Καν. Το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο είναι μια περίοδος αποπληθωρισμού, στη διάρκεια της οποίας θα υποχωρήσουν τόσο οι μισθοί όσο και οι τιμές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, είπε ο κ. Στρος Καν. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και της Ελλάδας είχαν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ που δέχεται σκληρή κριτική εκ των έσω για το γεγονός ότι συμφώνησε στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου απαιτεί νέα απόφαση των ηγετών των ‘’16’’, ενώ η Κομισιόν θεωρεί ότι αρκεί μια έγκριση από το Eurogroup».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΓΙΑ SPREADS: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Εμφανώς αισιόδοξος για την από εδώ και πέρα πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε χθες στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τον ίδιο δεν τον απασχολούν πλέον τα spreads αφήνοντας ερωτήματα αν η χώρα θα χρησιμοποιήσει άμεσα ή όχι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σε ολιγόλεπτη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι η Ελλάδα πέρασε μία ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές αλλά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ‘’..μας έδωσε την απαραίτητη ψυχραιμία….Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός είτε χρησιμοποιηθεί είτε όχι».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «’’Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας’’, δήλωσε χθες από τη Λευκωσία ο πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας τη στροφή της κυβέρνησης στις κινήσεις που αφορούν το εσωτερικό της χώρας και την ίδια στιγμή την υιοθέτηση νέας τακτικής αναμονής των διεθνών αγορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρίσιμο διάστημα όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα αν η Ελλάδα θα ψάξει τα επόμενα δάνεια σε συνθήκες ελεύθερου δανεισμού ή θα καταθέσει αίτημα για την υπαγωγή της στον –έτοιμο πλέον- μηχανισμό στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ θα ληφθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «’’Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας’’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσας αξιολόγησης».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΕΡΕΥΝΑ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Τη γιάφκα με τον βαρύ οπλισμό του Επαναστατικού Αγώνα εξακολουθούσε να αναζητεί η Αστυνομία, που προχώρησε χθες σε έρευνες σε μια σειρά από σπίτια τα οποία κατά πληροφορίες έχουν χρησιμοποιήσει οι κατηγορούμενοι. Το ενδιαφέρον της Αστυνομίας επικεντρώνεται στις πληροφορίες που υπάρχουν για τις κινήσεις τους στο «τρίγωνο» Νέας Ιωνίας- Περισσού- Νέας Φιλαδέλφειας. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε το σπίτι που είχε νοικιάσει πριν από δύο χρόνια με ψεύτικο όνομα ο Κορτέσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα, με κυριότερα τον σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή και το τμήμα της προκήρυξης με τις χειρόγραφες σημειώσεις. Με την προκήρυξη αυτή έγινε ανάληψη της ευθύνης για τρία χτυπήματα: 1Την ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μπουμπουλίνας, στο υπουργείο Πολιτισμού, την 5η Ιανουαρίου 2009. 2Την επίθεση με Καλάσνικοφ εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή την 23η Φεβρουαρίου 2008. 3Την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Shell στο Παλαιό Φάληρο».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Για 4 κακουργήματα –συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις με κίνδυνο για άνθρωπο –παραπέμφθηκαν οι 6 συλληφθέντες. Ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον Ν. Μαζιώτη που αρνήθηκε να απολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική. Με σταδιακές αποκαλύψεις η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να αποδείξει ότι οι 6 συνδέονται με το σύνολο της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Συντονισμένες προσπάθειες για τον εντοπισμό της γιάφκας, όπου είναι κρυμμένος ο βαρύς οπλισμός του ‘’Επαναστατικού Αγώνα’’, αλλά και των άλλων επτά έως δέκα προσώπων, που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, καταβάλλουν οι διωκτικές αρχές. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και χθες σε σπίτια σε διάφορες περιοχές, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου κατασχέθηκαν είδη μεταμφίεσης, συσκευή αλλοίωσης φωνής, βαλίτσες κ.ά. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι τα φερόμενα ως μέλη του ‘’επαναστατικού Αγώνα’’ είχαν διασυνδέσεις και με άλλες οργανώσεις, όπως η ‘’Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς’’».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει: «Αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε στην τρομοκρατική οργάνωση ‘’Επαναστατικός Αγώνας’’ ο Ν. Μαζιώτης, ο ένας από τους έξι συλληφθέντες που χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η προσαγωγή των συλληφθέντων και νυν κατηγορουμένων στο δικαστικό συγκρότημα της πρώην Σχολής Ευελπίδων θύμισε σε όλους τις προ ετών προσαγωγές των μελών της ‘’17 Νοέμβρη’’».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: To ΒΗΜΑ σημειώνει: «Ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά, παρά την έντονη κριτική που δέχεται, εξακολουθεί να δηλώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο «Βήμα», ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Τον κατηγορεί όμως ταυτόχρονα ότι καλύπτει τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ για τον προκάτοχό του σημειώνει ότι η πολιτική του οδήγησε τη χώρα στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Ο κ. Παπανδρέου δεν δέχεται ότι ο ΛΑΟΣ φλερτάρει με το ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας ότι απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα, ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει μια προσεκτική προετοιμασία για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και εκφράζει την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της Πγδμ».

Ν.Δ. – ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: « Έτοιμος να δείξει την κόκκινη κάρτα στην Ντ. Μπακογιάννη αν ξαναβρεθεί απέναντι του και ρίξει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας είναι ο Α. Σαμαράς. Αντίθετα, διορία μέχρι το συνέδριο να φύγουν μόνοι τους ησύχως φαίνεται ότι δίνει σε όσους πλήγωσαν τη Ν.Δ. Σε κανέναν δεν επιβάλλεται με το πιστόλι στο κρόταφο να είναι στο κόμμα δήλωσε ο πολιτικός σύμμαχος του Δ. Αβραμόπουλου στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην πρώην υπουργό που συνεχίζει να σιωπά».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Νέο γύρο εσωκομματικών συζητήσεων και αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη Ν.Δ. τα τρία μηνύματα που απηύθυνε μέσα σε τρεις ημέρες ο κ. Σαμαράς αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των διαγραφών όχι μόνον της κας Μπακογιάννη, αλλά και εκείνων που πρωταγωνίστησαν αρνητικά τα τελευταία 5 χρόνια στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Τα στελέχη της Ρηγίλλης επιμένουν ότι τα τελεσίγραφα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχύουν στο ακέραιο και διαμηνύουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει και με ονόματα όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Απαντήσεις σε δύο εσωκομματικά μέτωπα καλείται να δώσει, εν καιρώ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Με δική του πρωτοβουλία ο κ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ‘’κομμένων’’ λόγω βεβαρημένου προτέρου βίου, ενώ την ίδια ώρα στο παρασκήνιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν βροχή τα στοιχήματα για τις επόμενες φάσεις της πορείας σύγκρουσης του αρχηγού του κόμματος με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Μπορεί το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά για την αυτοκάθαρση στη Ν.Δ. να ήταν ξεκάθαρο, μετά και την ολοκληρωτική του επικράτηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στελέχη όμως τα οποία έχουν φωτογραφηθεί και έχουν τεθεί στο περιθώριο συνεχίζουν να πιστεύουν πως απλά… ψιχαλίζει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Λάρισα είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του το κόμμα να συνεχίσει την πορεία του χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Ενισχυμένο βρίσκει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα όλες τις προτάσεις του για αλλαγές στη οργάνωση και λειτουργία του κόμματος. Η ‘’αυτοδυναμία Σαμαρά’’ σε ένα κομματικό όργανο, το οποίο στο παρελθόν δεν θεωρούνταν της επιρροής του, αποτελεί δείγμα του νέου εσωκομματικού τοπίου το οποίο έχει πλέον διαμορφωθεί στη Ν.Δ., ενάντια στις προβλέψεις ότι οι καταστατικές αλλαγές θα περνούσαν μέσα από δύσκολες συγκρούσεις. Με απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού λοιπόν το Μεσσήνιο πολιτικό, η παράταξη εισέρχεται στην τελική ευθεία προς το συνέδριο και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από τη στάση της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και γύρω από το ερώτημα ποιους εννοούσε ο κ. Σαμαράς με την αναφορά περί ‘’κομμένων’’ από τη Ν.Δ., με στελέχη της ντορικής πτέρυγας αλλά και πρόσωπα τα οποία θεωρήθηκε ότι ‘’φωτογραφήθηκαν’’ στην ομιλία του προέδρου του κόμματος στη Λάρισα να παίρνουν τις αποστάσεις τους».

ΠΑΙΔΕΙΑ- ΑΛΛΑΓΕΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Ένα... τετραπλό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση και θέτει τις βάσεις για το Νέο Σχολείο παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο με τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λίφτινγκ στον Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αναδιάρθρωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κολεγίων».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Σαφή πολιτική στήριξη στον Δημήτρη Χριστόφια και τους χειρισμούς του για την επίλυση του Κυπριακού παρείχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, σύμφωνα με παράγοντες της Κύπρου, έχει την ιδιαίτερη σημασία της καθώς ο κ. Χριστόφιας δέχεται οξύτατη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως από τον κ. Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ για τη διαπιστωμένη έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικρίνεται επίσης για την πρότασή του που αφορά εκ περιτροπής προεδρία, όπως και για το θέμα του ελεύθερου εμπορίου που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το οποίο η κυβέρνησή του κατηγορείται πως το απέκρυψε».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Πλήρη και απεριόριστη στήριξη στον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια προσέφερε χθες στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε μία περίοδο καμπής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς ο κ. Χριστόφιας βάλλεται από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για τους χειρισμούς και τις συμφωνίες του με τον κ. Ταλάτ και αναμένονται οι εκλογές στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου. Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση την άτυπης συνάντησης όλων των πολιτικών κομμάτων, έδωσε και δημοσίως την πλήρη στήριξη του στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια προσέφερε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, όπου επιβεβαιώθηκε και η εθνική στρατηγική για το Κυπριακό. Μία στρατηγική, όμως, που ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο στην πράξη από τις πολιτικές δυνάμεις στο νησί προκαλώντας ρωγμές στο εσωτερικό μέτωπο όπου ο κ. Χριστόφιας στηρίζεται ουσιαστικά μόνο από το κόμμα του, το ΑΚΕΛ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Έμμεση πρόσκληση στους συνέδρους της Ν.Δ. να αναζητήσουν ακόμη και νέο όνομα για τη Ν.Δ., απηύθυνε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανοίγοντας έναν κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων για το εύρος των αλλαγών στο κόμμα που προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ρηγίλλης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων, αλλά η επιμονή του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του γαλάζιου συνεδρίου συντηρεί τον προβληματισμό που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη και στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ.».
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Νέο θέμα με την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων της Ν.Δ. ανέκυψε έπειτα από δηλώσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος κάθε άλλο παρά απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του κόμματος της Ν.Δ. σε συνέντευξη του τόνισε ότι η εντολή που έδωσαν οι ψηφοφόροι είναι να αλλάξουν όλα και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη πορεία δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα ταμπού».

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Φρένο στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας επιχείρησε να βάλει χθες η Γερμανία, ζητώντας ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης κ. Κριστόφ Στέγκμανς ανέφερε πως θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση των αρχηγών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και κοινή συνάντηση».

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Το πρώτο πραγματικό τεστ για την αντίδραση των αγορών είναι η σημερινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία θα αποτελέσει περαιτέρω ένδειξη για την πορεία των επιτοκίων με τα οποία θα συνεχίσει να δανείζεται η χώρα μας. Η πορεία των επιτοκίων το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας ή όχι».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ Ε.Τ.: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Επίσκεψη στα γραφεία του ‘’Ε.Τ.’’ πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Με φιλική διάθεση και ευχές για ‘’πολλές επιτυχίες στο δημοσιογραφικό έργο’’, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομίλησε με τους συντάκτες και είχε θερμή χειραψία με όλους. Τον Αντ. Σαμαρά υποδέχθηκαν στα γραφεία του ‘’Ε.Τ.’’ στο Νέο Ηράκλειο οι εκδότες Δ. Μπενέκος και Αλ. Σκαναβής και ο διευθυντής της εφημερίδας Γ. Μιχελάκης».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «’’Κλειδωμένη’’ πρέπει να θεωρείται η στήριξη της Ν.Δ. στον Ν. Κακλαμάνη, στο δρόμο προς τη δεύτερη θητεία του στο δημαρχικό θώκο του πρώτου δήμου της χώρας. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δ. Αβραμόπουλος, με χθεσινές δηλώσεις, έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την υποψηφιότητα Κακλαμάνη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου».

ΣΤΕ – ΚΟΛΕΓΙΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Ριζικές αλλαγές στον χάρτη της μεταλυκειακής ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης εκτιμάται ότι επιφέρει η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απόφοιτοι των κολεγίων και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών θα έχουν στο εξής εφάμιλλα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει: «Αλαλούμ επικρατεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς σε πολλά εξ αυτών οι γιατροί συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας την καταβολή για τις δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων μηνών. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, με αιχμή τις φορολογικές ρυθμίσεις που τους αφορούν».

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ – ΑΚΙΝΗΤΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «’’Χαράτσι’’ - έκπληξη, το οποίο έρχεται να επιβαρύνει κατά 30% περισσότερο αρκετούς ιδιοκτήτες δεύτερης και εξοχικής κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου, επεφύλασσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους χώρους τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες στη Βουλή».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ SIEMENS: Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση των πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική της Βουλής για τη Siemens όπως εκτιμούσαν χθες μέλη της επιτροπής κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της μετά τη διακοπή για το Πάσχα. Τα μέχρι τώρα προτεινόμενα από τα κόμματα πολιτικά πρόσωπα να προσέλθουν στην επιτροπή είναι οι πρώην υπουργοί της Ν.Δ. Μ. Λιάπης, Ε. Στυλιανίδης Χ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Κεφαλογιάννης και αντίστοιχα από το ΠΑΣΟΚ. Θ .Τσουκάτος Κ. Γείτονας αλλά και ο πρώην υπουργός Χ. Βερελής, ο οποίος έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη μέσω και υπομνημάτων να παραστεί και να καταθέσει. Ερωτηματικό αποτελεί η κλήση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη τον οποίο έχει προτείνει ο ΛΑΟΣ και πληροφορίες θέλουν και τον ίδιο να επιθυμεί να καταθέσει».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Αποφασισμένοι να ανοίξουν σύντομα, ίσως και μέσα την επόμενη εβδομάδα, τον κύκλο εξέτασης των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens επέστρεψαν από χθες στις εργασίες τους τα μέλη της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα διαφάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα σπεύδει να ‘’κλείσει’’ την Επιτροπή και να προσπαθήσει να μη ζητήσει νέα παράταση μετά τις 17 Μαΐου ή έστω εάν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί να είναι μικρής διάρκειας. Στη ‘’σπουδή’’ αυτή διαφώνησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ‘’δεν μπορούμε να κλείσουμε χωρίς να διερευνήσουμε την υπόθεση’’ και σημειωνόταν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει ούτε μια σελίδα από τις υποθέσεις που αφορούν τις προμήθειες των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας από τη Siemens».

ΑΡΘΡΑ

Το ΒΗΜΑ: «Ολιγωρία». «Οι συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση ήταν ύποπτοι πολλά χρόνια. Οι Αρχές τους γνώριζαν, τους παρακολουθούσαν, αλλά ουδέποτε κατάφεραν να προσεγγίσουν τη δράση τους. Γιατί άραγε; Από ανικανότητα ή από ολιγωρία; Η ανικανότητα μπορεί να γίνει κατανοητή. Η ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη σε συστήματα δημόσιας ασφαλείας».
Τα ΝΕΑ: «Το νέο σχολείο». «Από αυτή την άποψη το νομοσχέδιο για το εκπαιδευτικό σύστημα, που παρουσιάζεται σήμερα σε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. Υπάρχει συναίσθηση της ανάγκης για τολμηρή νομοθετική παρέμβαση στον πιο νευραλγικό τομέα της κοινωνικής οργάνωσης. ΟΙ αλλαγές αφορούν το σύνολο της εκπαίδευσης. Και παρουσιάζονται ενιαία, συνεκτικά και με κοινό σημείο αναφοράς το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαιδευτικής κοινότητας: τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους. Προφανώς θα υπάρξουν συμπληρώσεις, διορθωτικές υποδείξεις και νέες προτάσεις. Αλλά στον γενικό προσανατολισμό, αλλά και τις επιμέρους ρυθμίσεις του, το νομοσχέδιο συνιστά πλήρη και βιώσιμη μεταρρύθμιση».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αντιπολίτευση υπεύθυνη». «Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και στη χώρα μας πως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μια ‘’ανεύθυνη’’ θέση. Δεν το είχε δυστυχώς καταλάβει ο κ. Παπανδρέου, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα και να μη στηρίζει ποτέ την προηγούμενη κυβέρνηση και να εξαντλείται σε λαϊκίστικες υπερβολές. Πολλές φορές φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, αν και αρχικώς φέρθηκε με αίσθημα ευθύνης, τελευταία βαδίζει στον δρόμο της ανεύθυνης κριτικής. Η δαιμονοποίηση του ΔΝΤ και η απόλυτη απόρριψη κάθε πρόσθετου μέτρου δεν συνιστούν υπεύθυνη στάση. Ελπίζουμε πως ο αρχηγός της Ν.Δ. θα σταματήσει να ακούει τις σειρήνες του λαϊκισμού που εκφράζουν φθαρμένα στελέχη της παράταξή τους, τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ώρες που περνάει ο τόπος είναι κρίσιμες και απαιτούν υψηλό αίσθημα ευθύνης και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Η ανάπτυξη περιμένει». «Η κυβέρνηση δείχνει μία ανεπίτρεπτη για τις περιστάσεις ολιγωρία. Η αγορά λίγο ενδιαφέρεται αν συνεχίζεται ή όχι ο υπόγειος πόλεμος στις κυβερνητικές τάξεις. Ακόμη πιο λίγο για το αν δικαίως ή αδίκως κατηγορούν τη Λούκα Κατσέλη οι συνάδελφοί της. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βιαστεί και να πάρει αποφάσεις. Αυτό μόνον ενδιαφέρει».


ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ
Ώρα: 7:30
Τρίτη, 13/04/2010










  1. Επεισόδια τη νύχτα στα Εξάρχεια, όταν νεαροί πέταξαν μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, στην οδό Ναυαρίνου, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 70 προσαχθέντες.









  1. Στον εντοπισμό της γιάφκας με το βαρύ οπλισμό που χρησιμοποιούσε ο ‘’Επαναστατικός Αγώνας’’ επικεντρώνονται οι έρευνες της Αστυνομίας, ενώ νέα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα σε σπίτι στη Ν. Φιλαδέλφεια.









  1. Διήμερη απεργία από αύριο Τετάρτη πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ. Κινητοποιήσεις και σήμερα των διπλωματικών υπαλλήλων. 48ώρη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Αποχή των δικηγόρων από σήμερα ως τη Πέμπτη. Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας 11:00 με 14:00 το μεσημέρι.









  1. 8 μέτρα για την αγορά καυσίμων αποφασίστηκαν από την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος.









  1. Επεισοδιακή ληστεία πριν από λίγο σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Πειραιά στην οδό Καραίσκου. Οι 2 ληστές εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού που τους καταδίωξε, όπου οι δράστες πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών χωρίς όμως να τους τραυματίσουν. Εκείνοι εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα και έφυγαν πεζοί.








  1. Πρώτο πραγματικό τεστ για τη διαμόρφωση των επιτοκίων η σημερινή δημοπρασία έντοκων γραμμάτιων συνολικού ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ. Δεν ασχολούμαι πια με τα σπρεντ, ασχολούμαι με τα επόμενα βήματα της Οικονομίας διαμηνύει ο Γ. Παπανδρέου.










  1. Αρχίζει σήμερα η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο πυροδοτεί απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σχόλια