Οι συνέπειες από το νέφος της τέφρας στην Ελλάδα

aerodromio-venizelosΑυξάνονται συνεχώς οι ακυρώσεις πτήσεων από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς τη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εκατόν είκοσι μία πτήσεις έχει προγραμματιστεί να ακυρωθούν - μέχρι στιγμής - από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ 26 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι τις εννέα το βράδυ. Συνωστισμός στο λιμάνι της Πάτρας. Ο ΟΣΕ μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει τα δρομολόγια του προς Βελιγράδι, Βουκουρέστι Σόφια και Σκόπια προκειμένου να εξυπηρετήσει όσους επιβάτες θέλουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς αυτούς σιδηροδρομικά και να συνεχίσουν με άλλο τρένο τον προορισμό τους προς τη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Συνωστισμός στο λιμάνι της Πάτρας

limani-ploioΑυξημένη παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, λόγω του μπλακ-άουτ που έχει σημειωθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, από την εξάπλωση της ηφαιστειακής σκόνης.
Πολλοί από τους επιβάτες που έχουν «εγκλωβιστεί» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ζήτησαν ήδη να μεταφερθούν στην Πάτρα για να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής προς τα ιταλικά λιμάνια.
Ταυτόχρονα πολλοί που ετοιμάζονταν να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικώς, άλλαξαν τρόπο μετακίνησης, κατέληξαν σε κάποιο ιταλικό λιμάνι και από εκεί με το πλοίο φθάνουν στην Πάτρα.
"Από την Παρασκευή, τα πλοία έρχονται και φεύγουν γεμάτα επιβάτες", βεβαιώνουν όλοι οι ναυτικοί πράκτορες, που νοιώθουν ικανοποίηση γιατί χιλιάδες άνθρωποι ανακάλυψαν και πάλι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Απαραίτητη η επικοινωνία με τα αεροδρόμια / αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια ώρα, οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς πρέπει να επικοινωνούν με το αεροδρόμιο ή τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το σύννεφο στάχτης, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και η σκόνη ίσως φτάσει μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.
Το υπουργείο Υγείας επικαλούμενο ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αναφέρει ότι "το συγκεκριμένο νέφος δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας" κι ότι για τη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες

Την ίδια ώρα, χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά -καθώς οι πτήσεις που θα τους μετέφεραν στην πατρίδα τους ακυρώνονται η μία μετά την άλλη.
Πολλοί από τους ταξιδιώτες προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες τους μέσω Πάτρας με πλοία προς την Ιταλία και από εκεί με τρένα προς το Βορρά.
Χιλιάδες είναι και οι Έλληνες που δεν μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.
Υπολογίζεται ότι συνολικά (Έλληνες και τουρίστες) 65.000 άτομα αντιμετώπισαν πρόβλημα για να φτάσουν στην Ελλάδα εξ αυτών 25- 30.000 είναι Έλληνες.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

Το ηφαιστειακό νέφος βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας μας.

Τα αεροδρόμια στη Βουλγαρία και την Αλβανία έχουν ήδη κλείσει και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που η σκόνη φτάσει στον ελληνικό ουρανό.
Στις χώρες που έχουν καλυφθεί από το νέφος όμως, πέρα από τα προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες, μεγάλες αναμένονται οι επιπτώσεις και στο περιβάλλον.
"Εάν συνεχιστεί η δραστηριότητα του ηφαιστείου θεωρώ ότι είναι πιθανό να μολυνθούν και τα νερά και το έδαφος, επίσης μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στο φυτικό ζωικό κεφάλαιο, όχι μόνο στην Ισλανδία, αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη" δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ε. Λέκκας.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, ενώ εκτιμούν ότι το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη.

Από: hellas-macedonia-thessaloniki

Σχόλια