«Σώστε το ευρώ, σώστε την Ευρώπη»

«Η αλληλεγγύη είναι επιταγή των καιρών», «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ», «Δεν θα βουλιάξει η Ελλάδα», «Η υπομονή των αγορών έχει όρια», είναι μερικοί από τους τίτλους των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. 

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ» γράφει: «Οι κερδοσκόποι και οι οίκοι αξιολόγησης σφυροκοπούν με επιτυχία τους αδύναμους κρίκους της ΕΕ, την Ελλάδα, και τώρα την Πορτογαλία και την Ισπανία, γιατί η Ευρώπη δεν έσβησε έγκαιρα τη φωτιά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ τήρησαν μία παράξενη σιωπή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Τρισέ αναγκάστηκε να αφήσει τη διαχείριση της υπόθεσης στο ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΕΕ φαν Ρομπέι κατάφερε την τελευταία στιγμή να οργανώσει μια σύνοδο, όπου ελήφθη μισή απόφαση.
Εάν θέλουν οι εκπρόσωποι του Eurogroup να είναι αξιόπιστοι πρέπει να αρπάξουν αμέσως τα ηνία. Ελπίζουμε ότι έχουν επίγνωση της ευθύνης τους.»
Η σταθερότητα του ευρώ περνάει μέσα από την πολιτική ένωση
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Σώστε το ευρώ, σώστε την Ευρώπη»,
σημειώνει: «Το ευρώ είναι η σπονδυλική στήλη της ΕΕ, αλλά μπορεί γρήγορα να θρυμματιστεί, εάν λείπει η πολιτική βούληση για τη σταθερότητά του. Το γεγονός ότι τώρα οι αγορές και οι κερδοσκόποι αναδεικνύονται ισχυρότεροι από την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων δείχνει το μεγάλο έλλειμμα της ΕΕ. Λείπουν από την ΕΕ οι μυώνες, η πολιτική ένωση, για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη, δηλαδή το ευρώ. Το κοινό νόμισμα μας εξαναγκάζει να συντονίσουμε πλήρως και σε όλα τα επίπεδα την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική: στην οικονομία, στον επενδυτικό τομέα, στη φορολογία, αλλά και στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συμπτύξουν ακόμη περισσότερο τις κοινές τους πολιτικές, εάν δεν θέλουν να χάσουν το νόμισμά τους, και επομένως να ζήσουν τη διάλυση της ΕΕ.»

Από: DEUTSCHE WELLE
 

Σχόλια