Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Πιθανή η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης

H γενική εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι καθίσταται όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς η εκτίναξη των spread καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό στις αγορές.

Το Spiegel βλέπει την κρίση να κλιμακώνεται και θεωρεί πιθανή την προσφυγή στον μηχανισμό. Με τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν να ελπίζουν σε γερμανική βοήθεια» το περιοδικό εκτιμά ότι παρά τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και μάλιστα διπλά, ως μέλος της ευρωζώνης και ως χρηματοδότης του ΔΝΤ. Σε έκθεσή της η Commerzbank εκτιμά ότι έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Όσο αυξάνουν τα spread, αυξάνει και η πιθανότητα να υποχρεωθούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να συνδράμουν την Ελλάδα». Ενώ οι FTD επισημαίνουν ότι «αυτό που επείγει πλέον είναι να σταματήσουν οι έριδες γύρω από την ερμηνεία του ατυχούς κειμένου στήριξης των Βρυξελλών και να προσδιοριστεί επακριβώς το περιεχόμενό του»  

 

Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

Η Bild από χθες αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παραπέμποντας στο γεγονός ότι οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, καθώς δεν πιστεύουν στην επιβίωση της χώρας τους.  Χθες ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων για οικονομικά θέματα, Frank Schäffler, που είχε προτείνει να πουληθούν τα νησιά της Ελλάδας, επανήλθε υποστηρίζοντας ότι «η καλύτερη λύση στα προβλήματα της Ελλάδας θα ήταν η εκούσια αποχώρηση της από το ευρώ»,  προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση, παρά το νέο ρεκόρ στα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος ανάληψης νέων πρωτοβουλιών: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη. Εμμένουμε στις συμφωνίες του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

 Από: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.