Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Διαμάχη στους Φιλελεύθερους για την «ευρωβοήθεια» προς την Ελλάδα

Περιπλέκεται στη Γερμανία η υπόθεση της ενεργοποίησης της γερμανικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα. Εντός του κόμματος των Φιλελευθέρων έχει ξεσπάσει διαμάχη, η οποία μεταφέρεται στο συνέδριο τους. 

Στο συνέδριο των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP) που διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κολωνία είναι πιθανό να υπάρξει διαμάχη για την γερμανική συμμετοχή στον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa, οι πολέμιοι των άμεσων πιστώσεων ετοιμάζουν πακέτο προτάσεων στο συνέδριο, στο οποίο θα επιδιώξουν να δεσμεύσουν στη δική τους κατεύθυνση τους εκπροσώπους του κόμματος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα, η κομματική ηγεσία θέλει να αποτρέψει τη λήψη τέτοιων δεσμευτικών αποφάσεων στο συνέδριο.
 «Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που προσφέρονται»
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον μικρό κυβερνητικό εταίρο της κας Μέρκελ είναι η σημερινή δήλωση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP. Η Μπίργκιτ Χόμπουργκερ, σχολιάζοντας την πρόθεση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περάσει σύντομα από την διαδικασία της ψήφισης στη Βουλή τη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο στήριξης, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να στείλουμε στην Ελλάδα μηνύματα του τύπου ότι είμαστε σε κάθε περίπτωση πρόθυμοι να κάνουμε κάτι. Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που προσφέρονται», είπε χαρακτηριστικά.
Υπέρμαχοι των διαφορετικών απόψεων εντός του FDP σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο βουλευτής Φρανκ Σέφλερ. Ο Χατζημαρκάκης είναι υπέρ της ταχείας βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα. Ο Σέφλερ απορρίπτει κάθε είδους άμεση βοήθεια, επειδή – όπως υποστηρίζει – δεν καλύπτεται από τις συνθήκες της ΕΕ.
Βέβαιος για την ενεργοποίηση της βοήθειας ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε κατά τη χθεσινοβραδυνή ενημέρωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU), ότι αναμένει πλέον πως η Ελλάδα θα ζητήσει τελικά την οικονομική βοήθεια.
Εξάλλου, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για τους κινδύνους από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Διακυβεύεται η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πιστώσεις της ευρωζώνης δεν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Εξυπηρετεί το συμφέρον της Γερμανίας το γεγονός ότι πρόκειται για εθελοντική πιστωτική βοήθεια που αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Δεν πρόκειται για πράξη γενναιοδωρίας, αλλά για ανάληψη  ευθύνης της Γερμανίας ως προς τη σταθερότητα του ευρώ», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.