Εθελοντική συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών στο πακέτο βοήθειας;

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών-πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ενόψει  του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, όπου θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα, πληροφορίες θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση του γερμανικού πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με το DPA, που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, το Βερολίνο σκοπεύει να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση και να διαπραγματευτεί ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο με υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών τραπεζών για εθελοντική συμμετοχή τους στη βοήθεια. Και αυτό ενώ ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Τραπεζών της Γερμανίας (BdB) θεωρεί λανθασμένη μια τέτοια επιλογή.

Η «οικειοθελής βάση» είναι το κλειδί

Μια τέτοια εξέλιξη θα έκαμπτε και τις τελευταίες αντιστάσεις της αντιπολίτευσης, που τελικά συμφώνησε στη διαδικασία του επείγοντος, λύνοντας τα χέρια της κυβέρνησης, επιμένει ωστόσο στη συμμετοχή τραπεζών στο πακέτο. Το κλειδί σε όλη την υπόθεση φαίνεται να είναι η «οικειοθελής βάση» για την συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με δεδομένο ότι η ΕΕ και οι περισσότερες χώρες–μέλη απορρίπτουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται και η κοινή γνώμη, που σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD, τάσσεται υπέρ του να επωμισθούν και οι τράπεζες μέρος της χρηματοδότησης. Άλλωστε σκοπός αυτής της κίνησης είναι να αιτιολογηθεί καλύτερα - ενόψει των εκλογών της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία - στους φορολογούμενους  το ρίσκο του δανείου.

 Από: Deutsche Welle
 

Σχόλια