Πακέτο Βοήθειας: Αντιδρούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες

Αντιδρούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην ψήφιση με την διαδικασία του επείγοντος του νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαιτεί συμμετοχή των τραπεζών.

 Το χρονοδιάγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης για την ψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα κινδυνεύει να ανατραπεί. Οι Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Φιλελεύθερους (FDP), που θεωρούν τη διαδικασία αυτή απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη βοήθεια πριν από τις 19 Μαΐου. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα απαίτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει «αμέσως» το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου το κοινοβούλιο να έχει στη διάθεσή του επαρκή χρόνο να το εξετάσει.

Το SPD επιμένει σε συμμετοχή τραπεζών στο πακέτο για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέρριψε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι επιδιώκει να παραπλανήσει τους Γερμανούς στο ζήτημα του πακέτου στήριξης της Ελλάδας. «Γνωρίζει πολύ καλά ότι στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να μεριμνήσει για την σταθερότητα του ευρώ, καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που πουλάμε τα περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο RTL ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι η κα Μέρκελ θα το παραδεχθεί μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου. Για να εγκρίνουν την διάθεση των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης που αναλογούν στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν ως όρο τη συμμετοχή στα βάρη και των ιδιωτικών τραπεζών. Μια πρόταση που συμμερίζονται Πράσινοι και Αριστερά και η οποία βρίσκει οπαδούς ακόμη και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Σχόλια