Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στη Συνδιάσκεψη της Κοζάνης για την Ενεργειακή Πολιτική και το Περιβάλλον
Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Πραγματοποιούμε σήμερα την προσυνεδριακή Συνδιάσκεψή μας σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.
Η εκτίναξη των spreads δεν υποδηλώνει μόνο την επίθεση των κερδοσκόπων. Αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της…
-- Βέβαια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400!
--Το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας - μόλις πέρσι, το 2009 - ήταν 4,6%. Και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 6%.
-- Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ, και με απόλυτη ευθύνη του όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
-- Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
-- «Βαθειά λαρύγγια», που αναζητούνται μέσα στην Κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί Νέας Δημοκρατίας.
-- Απίστευτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που παρομοίαζαν την ελληνική Οικονομία με τον… «Τιτανικό», κι ύστερα έβγαινε η κυβέρνηση να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια, όλα αυτά τα ανεπανάληπτα έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. Όχι επί Νέας Δημοκρατίας.
Επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει.
Και τώρα το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σιωπηλά εκεί που κάποτε κατηγορούσε:
Όπως στα μέτρα για τους ημι-υπαίθριους χώρους που λίγους μήνες πριν, ως αντιπολίτευση, τα κατήγγειλε. Κι ύστερα ως κυβέρνηση τα κατάργησε. Και σήμερα τα υιοθετεί.
Κι όπως το πακέτο για τη στήριξη της ρευστότητας των Τραπεζών, τα περιβόητα 28 δισεκατομμύρια. Που επίσης ως αντιπολίτευση τα κατήγγειλε. Και τώρα αποφάσισε να παρατείνει την εφαρμογή τους για να στηρίξει τη ρευστότητα….
Φίλες και φίλοι,
Η Ελλάδα επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας χτυπήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση. Χτυπήθηκε, αλλά δεν γονάτισε. Κι ύστερα χτυπήθηκε από μια άλλη κρίση, από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ:
-- Που υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα.
-- Και μόλις ανέλαβε διόγκωσε τα ελλείμματα με τους ερασιτεχνισμούς, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά του.
-- Ύστερα άφησε τα ελλείμματα να διογκωθούν ακόμα περισσότερο με την αβουλία του.
-- Ύστερα τα φούσκωσε ακόμα περισσότερο με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής».
-- Κι ύστερα ήλθαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές, κι αναγκάστηκε να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα των επόμενων ετών.
-- Κι ύστερα άρχισε, τη μία να φλερτάρει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την άλλη να το αποκηρύσσει, την μια να ζητάει «πιστόλι» για να απειλήσει τους κερδοσκόπους, την άλλη να προεξοφλεί ότι θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ως λίγο πριν αποκήρυσσε, την άλλη να πανηγυρίζει για το «μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης», την άλλη να ζητάει την αλλαγή του, την άλλη να διαψεύδει ότι ζήτησε την αλλαγή του. Και τα spreads, εν τω μεταξύ, ανεβαίνουν συνεχώς…
Τελικά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα, που περισσότερο πνίγουν την οικονομία, παρά μειώνουν τα ελλείμματα.
Κι όλοι ομολογούν πλέον, αυτό για το οποίο από την αρχή προειδοποίησε η Νέα Δημοκρατία: ότι κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση προκαλούν ύφεση, κι η ύφεση φέρνει λιγότερα δημόσια έσοδα, κι άρα παραμένουν υψηλά τα ελλείμματα, και θα χρειαστούν νέα μέτρα, που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση…
Αυτό το φαύλο κύκλο - ύφεσης, υψηλών ελλειμμάτων και θυσιών χωρίς προοπτική και χωρίς τέλος - δεν τον προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Τον προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ.
Φίλες και φίλοι,
Η κρίση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ ήταν κρίση ελλείμματος, για την οποία ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Περισσότερο ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνες που δεν κατάφερε να τα εκμηδενίσει όταν της δόθηκε η ευκαιρία. Αλλά ως τότε, ως τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν κρίση δανεισμού, αντίστοιχη με αυτή που έπληξε τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Μετά τον Οκτώβριο ανέκυψε κάτι παραπάνω και κάτι διαφορετικό από την κρίση ελλείμματος. Προέκυψε κρίση δημόσιου δανεισμού. Κι αυτό δεν συνέβη για άλλη χώρα της ευρωζώνης. Κι η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στη σημερινή κυβέρνηση.
Αποδείχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα σχέδιο για να σώσει την Ελλάδα και την Οικονομία της. Το μόνο σχέδιο που είχε, ήταν να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία.
Κι έσπευσε να κατηγορεί για όλα την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πολύ σύντομα, όμως, αποδείχθηκαν τα φοβερά σφάλματα αυτής της Κυβέρνησης, οι παλινωδίες της, οι δραματικές καθυστερήσεις της, η ασυνεννοησία των υπουργών της, οι καθημερινές γκάφες τους, το γεγονός ότι κάθε μέρα ξήλωναν αυτά που έκαναν την προηγούμενη, ή εξήγγειλαν αυτά που θα διέψευδαν την επόμενη.
Και τότε όλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν, ότι ως τον Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν μια από τις πολλές χώρες που αντιμετώπιζαν υψηλά ελλείμματα λόγω της διεθνούς κρίσης. Τώρα η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση που σχολιάζεται σε όλο τον κόσμο, ως η χώρα που έχασε τον έλεγχο πάνω στον διεθνή δανεισμό της, έγινε ο «αδύνατος κρίκος» της ευρωζώνης και προκαλεί τριγμούς στο ευρώ.
Όλα αυτά είναι δημιουργήματα του ΠΑΣΟΚ, όχι της Νέας Δημοκρατίας.
Φίλες και φίλοι,
Το μοναδικό σχέδιο που διέθετε το ΠΑΣΟΚ ήταν να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό το σχέδιο άρχισε ήδη να καταρρέει:
* Πρώτον, διότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε σελίδα. Στράφηκε στο μέλλον, ενώ το ΠΑΣΟΚ μένει προσκολλημένο στο παρελθόν. Στο χειρότερο παρελθόν του. * Δεύτερον, διότι η Νέα Δημοκρατία άρχισε την ανασυγκρότησή της. Με πρώτο βήμα την εκλογή νέου Προέδρου, όταν στράφηκε στην κοινωνία και η κοινωνία ανταποκρίθηκε: 800 χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να γραφτούν στη Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσουν για το νέο αρχηγό στις 29 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, μετά από μια βαριά εκλογική ήττα, η Νέα Δημοκρατία έχει τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα!
* Τρίτον, διότι η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε όρθια και ενωμένη.
* Τέταρτον, διότι η Νέα Δημοκρατία τόλμησε την αυτοκριτική της. Και μίλησε όχι μόνο για τα δικά της σφάλματα. Αλλά και για την κρίση ολόκληρου του μοντέλου της Μεταπολίτευσης. Το οποίο αφήνει οριστικά πίσω…
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική του, ποτέ δεν παραδέχθηκε τα σφάλματά του και συνέχισε ως το τέλος να υπερασπίζεται ένα μοντέλο που έχει ήδη καταρρεύσει.
* Πέμπτον, διότι η Νέα Δημοκρατία δεν δίστασε να στηρίξει όλα όσα είχε ανάγκη η Ελλάδα και η Οικονομία της για να ορθοποδήσει μέσα στην κρίση. Και μέσα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που ως αντιπολίτευση έλεγε «όχι σε όλα» – ακόμα και σε εκείνα που συμφωνούσε…
Αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες απαιτούν πολιτική ευθύνης.
-- Η νέα Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι έχει και υπευθυνότητα και Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού, αποτελεί προπύργιο του πιο ξεπερασμένου μικροκομματισμού.
-- Η νέα Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το θάρρος να ξεπεράσει και τον ίδιο τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κάθε μέρα το χειρότερο εαυτό του.
-- Η νέα Νέα Δημοκρατία έχει κάνει κεντρικό της μήνυμα την Ελπίδα. Το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται δημιουργώντας Φόβο.
Και σε στιγμές μεγάλης κρίσης, οι κοινωνίες πορεύονται πάντα από το διάχυτο Φόβο που παραλύει τα πάντα, στην Ελπίδα που εμπνέει τους πάντες.
Αυτό το αναγκαίο, το αναπόφευκτο άλμα από το Φόβο στην Ελπίδα, εκφράζει σήμερα η ανασυγκρότηση της παράταξής μας, η δημιουργία της μεγάλης της πολύ μεγάλης σύγχρονης Κεντροδεξιάς.
Γι’ αυτό προχωράμε σε αυτές τις Προσυνεδριακές Διασκέψεις. Για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Για να σας ακούσω και να με ακούσετε. Για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι για να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια.
Την οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν θα την επιτρέψω.
Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε ο τόπος για μια γενιά τουλάχιστον. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Και τη στιγμή αυτή – τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο - δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα.
Έχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Άλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της Κ.Ε., δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.
Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.
Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας.
Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη!
Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και η συγκροτημένη πορεία του κόμματος προς την Αναγέννησή του αποτελούν υπόθεση πολιτικής ευθύνης και συνέπειας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας.
Γιατί έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε στα μάτια του ελληνικού λαού το κύρος και την αξιοπιστία του κόμματός μας, ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής ευθύνης.
Εγώ αυτή την εντολή πήρα από σας.
Αυτή την εντολή θα εκτελέσω.
Δεν μπορούμε, βέβαια, να υποχρεώσουμε κάποιον να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, αν δεν το θέλει. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος.
Την ευαισθησία στην κρίση την αποδείξαμε και την αποδεικνύουμε κάθε μέρα.
Όταν έπρεπε βάλαμε πλάτη.
Δώσαμε τις μάχες μας στην Ευρώπη και στηρίζουμε την Πατρίδα μας.
Και κάτι ακόμα: Θέλω επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω, πώς συνεργοί σε έξω-θεσμικές λύσεις που συχνά-πυκνά ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν θα γίνουμε.
Η πορεία του κόμματος προς την Αναγέννηση δεν πρόκειται να ανακοπεί.
Φίλες και φίλοι,
Για να έλθουμε τώρα στο αντικείμενο του Προσυνεδρίου μας, η «Πράσινη Ανάπτυξη» έγινε σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ήταν επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας που έγινε η μεγάλη στροφή στην Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μέσα σε 5 χρόνια, από το 2004 ως το 2009, η διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών κάθε μορφής τριπλασιάστηκε! Από τα 544 μεγαβάτ έφτασε τα 1428 μεγαβάτ! Ενώ η εγκαταστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 150 φορές, από 0,3 μεγαβάτ σε 45,7 μεγαβάτ…
Προσοχή όμως: η λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν αρκεί να είναι «Πράσινη», πρέπει να είναι και Ανάπτυξη. Δεν αρκεί να στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να πληροί και όρους ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί να παράγει ενέργεια. Πρέπει να παράγει φθηνή ενέργεια…
Αλλιώς δεν δημιουργούμε Ανάπτυξη – Πράσινη ή οποιουδήποτε χρώματος. Δημιουργούμε νέα γενιά προβληματικών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Που δεν μπορεί να τις αντέξει ο δημόσιος Προϋπολογισμός.
Σήμερα λοιπόν, θα αναφερθώ στις δέκα αρχές που σηματοδοτούν τη δική μας θέση για την Ενεργειακή Πολιτική και το Περιβάλλον:
* Πρώτον, εμείς δεν μιλάμε για «Πράσινη» Ανάπτυξη. Εμείς μιλάμε για Αειφορία. Που αποτελεί εδώ και χρόνια την επίσημη επιλογή της Ευρώπης. Δηλαδή για ανάπτυξη που είναι διατηρήσιμη.
Και είναι διατηρήσιμη γιατί στηρίζεται σε τρία προτάγματα: Την Ανταγωνιστικότητα, την Ισορροπία με το Φυσικό Περιβάλλον και την Ισορροπίας με το κοινωνικό περιβάλλον.
Περιβαλλοντική πολιτική χωρίς Ανταγωνιστικότητα, είναι ακραία εμμονή και επιστροφή στον κρατισμό. Αλλά και Ανταγωνιστικότητα χωρίς σεβασμό στο Περιβάλλον, είναι λεηλασία φυσικών πόρων.
Η έννοια της Αειφορίας είναι η σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη προσέγγιση που «παντρεύει» την ανταγωνιστικότητα με το σεβασμό του περιβάλλοντος.
* Δεύτερον, το Περιβάλλον για μας δεν είναι «περιορισμός» της Ανάπτυξης. Είναι Αναπτυξιακός Πόρος, είναι κοινωνικός Πλούτος, που πρέπει να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε. Και δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Είναι και το Πολιτιστικό Περιβάλλον. Και όλες οι συνέργειες φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικών μνημείων, Γεωργίας και κτηνοτροφίας, που έχουν πολύ μεγαλύτερες αναπτυξιακές αποδόσεις όταν συνδυαστούν, απ’ όσα θα μπορούσαν να έχουν από μόνοι τους οι τομείς αυτοί.
Για παράδειγμα, ο αείμνηστος Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε ένα μεγάλο έργο στη γενέτειρά του, που ολοκληρώθηκε το 1959 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα. Η οποία μεταμόρφωσε και ανέδειξε το τοπίο. Κι αποτελεί σήμερα μνημείο, όχι μόνο περιβαλλοντικής αναβάθμισης μιας περιοχής, αλλά και πολυσήμαντης αναπτυξιακής πνοής, με μεγάλες ενεργειακές, αρδευτικές και τουριστικές αναπτυξιακές επιπτώσεις. Αυτό σήμερα θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει. Γιατί θα το εμπόδιζαν κάποιοι που βλέπουν το Περιβάλλον ως «φραγμό», όχι ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.
Όπως κάνουν όσοι τορπιλίζουν σήμερα το μεγάλο έργο του Αχελώου. Για το οποίο δαπανήθηκαν ήδη δισεκατομμύρια απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κι έρχεται ο σημερινός Πρωθυπουργός να θέσει σε αμφισβήτηση το έργο του Αχελώου που τόσες φορές είχε «εξαγγείλει» ο πατέρας του…
* Τρίτον, η Ενεργειακή Πολιτική είναι προϋπόθεση Ανάπτυξης. Η Ανάπτυξη αυξάνει την κατανάλωση Ενέργειας. Μια χώρα δεν μπορεί να αναπτύσσεται με διατηρήσιμους ρυθμούς, αν δεν προβλέψει πως θα καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες στο μέλλον. Γιατί τα έργα που θα αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας μετά από 10 ή 15 χρόνια, πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα.
Η Ενεργειακή πολιτική πρέπει να προβλέπει επάρκεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση πηγών και χαμηλό κόστος. Και, κυρίως, Ανεξαρτησία. Για να μην εκβιάζεται η Ελλάδα από χώρες προέλευσης.
Η Νέα Δημοκρατία στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της – και πρέπει να το λέμε - προχώρησε και σε διαφοροποίηση πηγών και σε προσπάθεια ελέγχου του μελλοντικού κόστους. Έβαλε τη χώρα στο διεθνή χάρτη των ενεργειακών αγωγών, προχώρησε τη σύνδεση με αγωγούς αερίου προς όλες τις κατευθύνσεις και επέκταση του εγχώριου δικτύου, ενώ έδωσε ώθηση στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες πηγές, ανανεώσιμες και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε μια δυναμική διπλωματία αγωγών, πετυχαίνοντας την αναβάθμιση της διεθνούς ενεργειακής θέσης της χώρας μας:
Υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσα από την ελληνική επικράτεια, που θα αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ενεργειακού αγωγού South Stream.
Εγκαινίασε ήδη το τμήμα του αγωγού φυσικού αγωγού ITGI που θα συνδέει Ελλάδα-Ιταλία-Τουρκία, ειδικότερα αυτό που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα.
Τέθηκαν οι βάσεις και υπογράφηκαν τα μνημόνια για την κατασκευή του αγωγού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα συνδέεται με τον ITGI.
H σημερινή κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει και να προωθήσει την ευρύτερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, να αποτελέσει η Ελλάδα πύλη διόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αγοράς της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης, πράγμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μεγάλο εμπορικό στόλο.
Τέλος, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και καθυστερήσεων ξεμπλόκαρε επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπουλη, ένα μεγάλης εθνικής σημασίας έργο.
Όλα αυτά δεν είναι λόγια. Είναι στέρεα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής που η Ελλάδα απέκτησε επί Νέας Δημοκρατίας και που πρέπει να ολοκληρώσει.
Αλλά το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι το κόστος. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την παραγωγή ενέργειας από εγχώριους υδρογονάνθρακες. Ειδικά από λιγνίτη. Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη τιμή της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ή ακόμα και από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το λιγνίτη! Μπορούμε όμως να τον κάνουμε φιλικό προς το περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, εξουδετερώνουν την αιθάλη.
Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε το κόστος αυτών των τεχνολογιών και πάλι το κόστος της ενέργειας από λιγνίτη είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι από άλλες πηγές.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, να διαλέξουμε ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές και τους εγχώριους υδρογονάνθρακες. Το πρόβλημα είναι να παράγουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε την πιο φθηνή πηγή ενέργειας, από λιγνίτη, φιλική προς το περιβάλλον. Κι εδώ υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις. Δεν χρειάζεται «να ανακαλύψουμε τον τροχό».
* Τέταρτον, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν, το μέλλον του κόσμου, αλλά οι τεχνολογίες που θα παράγουν φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν έχουν ακόμα πλήρως ωριμάσει. Η Ελλάδα όμως, αποτελεί μοναδικό «χρυσωρυχείο» τέτοιων πηγών και μπορεί να τις εντάξει από σήμερα στο ενεργειακό δυναμικό της και στο δίκτυό της, αλλά με δύο προϋποθέσεις: Επιλεκτικά, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ανταγωνιστικού κόστους. Και με συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις τους.
Παραγωγή από μια ανανεώσιμη πηγή, που δεν είναι ενδεχομένως ανταγωνιστική από μόνη της, μπορεί να γίνει ανταγωνιστική αν συνδυάζεται με περισσότερες και διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές ή με συμβατικές πηγές, ώστε σε ώρες αιχμής να καλύπτεται η ζήτηση χωρίς να ανεβαίνει ιδιαίτερα η τιμή.
Αυτό το «πάντρεμα» ανανεώσιμων πηγών - μεταξύ τους και με συμβατικές πηγές - εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα. Κι είναι άμεσα εφικτό από σήμερα. Κι υπάρχει πλούσια πείρα από άλλες χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Κύπρος…
* Πέμπτον, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρισκόμαστε σήμερα, έχει όλη την υποδομή για να γίνει το κέντρο ενεργειακών εξελίξεων ολόκληρης της χώρας. Υπάρχουν ήδη οι υποδομές για να οργανώσουμε - εδώ και από δω - το ενεργειακό μέλλον μας. Που πηγαίνει πέρα από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Αλλά δεν περιφρονεί το λιγνίτη. Τον αξιοποιεί ακόμα περισσότερο, τον καθιστά φιλικό προς το περιβάλλον, τον παντρεύει με άλλες πηγές και οργανώνει τη μετά το λιγνίτη εποχή, δίνοντας μόνιμο αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή της Κοζάνης και πέραν αυτής.
* Έκτο: Εξοικονόμηση ενέργειας. Το παλαιό μοντέλο που κατέρρευσε μετρούσε την ανάπτυξη με την ποσοτική κατανάλωση. Το μελλοντικό θα τη μετρά με τη διάχυση της ευημερίας, με την ποιότητα ζωής, με τη «διατηρησιμότητα» της ανάπτυξης – δηλαδή την Αειφορία - και με τη εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα η εξοικονόμηση μπορεί να συνδυαστεί και με κάποιες ανανεώσιμες πηγές όπως η γεωθερμία. Η οποία προσφέρει σχεδόν παντού τη δυνατότητα μείωσης του κόστους θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι. Έχουμε τεράστια περιθώρια εκμετάλλευσης ενός δυναμικού που παραμένει άγνωστο στους πολλούς και αναξιοποίητο. Και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντίθετα το βελτιώνει και το προστατεύει…
Η γεωθερμία προκύπτει όχι μόνο αυτόνομα, αλλά και ως εφαρμοφή στα παραπροϊόντα άλλων ενεργειακών μονάδων. Των οποίων οι θερμικές απώλειες μπορούν να αξιοποιηθούν. Κι εδώ η Κοζάνη μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρα.
Τέλος, στην Ελλάδα υπάρχουν 700 γνωστές γεωθερμικές πηγές που μπορούν να δώσουν ενέργεια στη χώρα, εισόδημα στους τοπικούς πληθυσμούς και να αξιοποιηθούν συνέργειες με άλλους κλάδους.
* Έβδομο: άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως νησιωτικές και όχι μόνο, μπορούν να γίνουν παγκόσμιο κέντρο για προώθηση σύγχρονων τεχνολογιών σε Ανανεώσιμες Πηγές. Που η εκμετάλλευσή τους μπορεί να γίνει βασική κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο «εργαστήρι» για εφαρμογές τέτοιων τεχνολογιών σε Ανανεώσιμες Πηγές. Μπορεί σήμερα να έχουν συμπληρωματικό ρόλο στο ενεργειακό δυναμικό μας, αλλά σε τρεις δεκαετίες μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό δυναμικό. Ως τότε, η εφαρμοσμένη έρευνα μπορεί να έχει διεθνές κέντρο την Ελλάδα. Αν δεν θα είναι η Ελλάδα, ποια άλλη χώρα ή περιοχή του κόσμου θα μπορούσε να είναι;
Σήμερα ξένοι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι το μελλοντικό χρυσορυχείο Ανανεώσιμων Πηγών. Κι εμείς ακόμα το συζητάμε και αλλάζουμε το νομοθετικό πλαίσιο κάθε τόσο και το καθυστερούμε…
* Όγδοο: η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο συστηματικές προσπάθειες για να διερευνήσει τον άγνωστο ενεργειακό της πλούτο. Όχι μόνο τις πηγές που γνωρίζει, αλλά και τις πηγές που δεν γνωρίζει. Ή που συστηματικά παραβλέπει. Οι έρευνες πετρελαίου, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας, η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας. Όλα αυτά πρέπει να προγραμματιστούν και να ερευνηθούν. Δεν μπορούν να μιλάνε για αυτά όλοι οι άλλοι και μέσα στην Ελλάδα να υπάρχει φόβος ή σιωπή. Ή σιωπή από φόβο. Ή άγνοια. Ή σιωπή από άγνοια…
Δεν πρέπει να φοβόμαστε την εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων. Πράγματι η εξόρυξη τοπικών υδρογονανθράκων έχει κινδύνους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Όπως και τα ορυχεία γενικότερα. Αλλά υπάρχουν λύσεις αξιόπιστες και αποτελεσματικές.
Εδώ η Κοζάνη δείχνει το δρόμο. Ένα τοπικό ορυχείο παραγωγής αμιάντου εγκαταλείφθηκε το έτος 2000, μετά από 18 χρόνια εκμετάλλευσης, και κάτω από την κατακραυγή για τους κινδύνους υγείας που προκαλεί ο αμίαντος και τα προϊόντα του. Αυτό το ορυχείο που υπήρξε μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση για την υγεία των ανθρώπων και την αισθητική του τοπίου, ήδη αποκαθίσταται. Με επιχωματώσεις και αποκατάσταση της χλωρίδας.
Στο Ζιδάνι της Κοζάνης πραγματοποιείται από το 2007 το μεγαλύτερο έργο αποκατάσταση τους φυσικού τοπίου και εξάλειψης μιας μεγάλης περιβαλλοντικής απειλής. Αυτό το έργο μπορεί να γίνει «πιλότος» για αντίστοιχα έργα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και για εγκαταλελειμμένα ορυχεία και για εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία.
* Ένατο: Αειφορία σημαίνει ακόμα ότι δεν αφήνω τίποτε να πέσει κάτω ή να πάει χαμένο. Αξιοποιώ τα πάντα. Ακόμα και τα στερεά απόβλητα των αστικών συγκροτημάτων για την παραγωγή ενέργειας και την ανάκτηση πρώτων υλών. Ακόμα και τα υγρά απόβλητα για την ανάκτηση καθαρού νερού ή για την παραγωγή ενεργειακή πρώτης ύλης από βιομάζα, ακόμα και τα κατάλοιπα από τα λιοτρίβια, που έχουν υψηλό ενεργειακό δυναμικό. Ακόμα και τα λύματα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από τα χοιροστάσια και τα βουστάσια.
Όλα αυτά - τα σκουπίδια και τα απόβλητα, βιομηχανικά, αγροτικά και αστικά - που σήμερα μολύνουν το περιβάλλον, και καταστρέφουν το τοπίο, μπορούν να γίνουν πηγές πλούτου, ενεργειακού και όχι μόνο.
Μπορούν να γίνουν και πηγές εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγούς. Πηγαίνοντας κανείς στην Βιέννη διαπιστώνει ότι στο κέντρο της ιστορικής πόλης υπάρχει ένα πανέμορφο πάρκο. Είναι το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων της που καλύπτει το 40% περίπου των ενεργειακών αναγκών της πόλης. Δεν μπορεί αυτό που υπάρχει στη Βιέννη εδώ και πολλές χρόνια – η θερμική επεξεργασία σκουπιδιών– να αποτελεί «άπιαστο όνειρο» ή «απαγορευμένη ιδέα» στην Ελλάδα.
* Δέκατο, η ενεργειακή Πολιτική και το πάντρεμά της με το Περιβάλλον αποτελούν και προϋπόθεση για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.
Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος – φυσικού και πολιτιστικού – μπορούν να αποτελέσουν αληθινή πηγή παραγωγικών ασχολιών, ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων που θα δώσουν κίνητρα στο κόσμο να παραμείνει στην Περιφέρεια. Και να επιστρέψει…
Για μας η Αειφορία είναι ταυτόχρονα προϋπόθεση για την ανάταξη της Περιφέρειας, για τη στροφή στην Περιφέρεια, για την αντιστροφή της αστυφιλίας, για την Αναγέννηση της χώρας. Για μιαν Ελλάδα που θα σφύζει από δημιουργικότητα και παραγωγική πρωτοβουλία παντού, θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους, θα δίνει κίνητρα ανταγωνιστικότητας και προϋποθέσεις ευημερίας στον πληθυσμό της, απ’ άκρη σ’ άκρη.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα στην Ελλάδα. Και «αξιοποιώ» σημαίνει δίνω αξία. Δεν σημαίνει λεηλατώ. Αυτή τη διαφορά ανάμεσα στην αξιοποίηση και τη λεηλασία τονίζει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.
Μέχρι τώρα κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν να ταυτίζουμε την Ανάπτυξη με την ανυπόφορη ρύπανση και τη μετακόμιση στις μεγάλες πόλεις. Να ταυτίζουμε την «περιβαλλοντική» προστασία με την ματαίωση κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας και κάθε επένδυσης.
Εμείς φέρνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει Ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον. Και υπάρχει Περιβαλλοντική Πολιτική που φέρνει την Ανάπτυξη στην περιφέρεια και δημιουργεί ευκαιρίες παντού και για όλους.
Αυτή είναι η Αειφορία!
Αγωνιστές και Αγωνίστριες της νέας Δημοκρατίας
Αυτό είναι το μήνυμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού: Ανάπτυξη με Αειφορία. Σύγχρονες ιδέες και πανανθρώπινες αξίες. Ανταγωνιστικές επενδύσεις και κοινωνική ισορροπία. Αποκέντρωση και ενίσχυση της Περιφέρειας. «Πάντρεμα» παραδοσιακών ασχολιών και σύγχρονων υπηρεσιών. Πολιτισμός και Περιβάλλον. Ανταγωνιστικότητα και Περιβάλλον. Ελευθερία και κοινωνική συνοχή. Αγάπη για την Ελλάδα και όραμα για την Ευρώπη.
Αυτό προσφέρει η νέα Νέα Δημοκρατία: όραμα για το αύριο, σε μια συγκυρία όπου καταρρέει το χθες.
Ελπίδα μέσα στην κρίση.
Με τη νέα Μεταπολίτευση
Με την πιο αποφασιστική στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τις παθογένειες του χθες.
Και με την πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στην Πατρίδα. Που θα την κρατήσουμε όρθια. Δεν θα την αφήσουμε να γονατίσει. Και μαζί θα την ξαναφτιάξουμε.
Και πριν απ’ όλα θα καθαρίσουμε τις δικές μας παθογένειες. Το αρχίσαμε ήδη και το συνεχίζουμε.
Οι νεοδημοκράτες συσπειρώθηκαν με πρωτοφανή τρόπο να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους. Και τώρα συσπειρώνονται στην πορεία για το 8ο Συνέδριό τους. Που θα καθαρίσει την παράταξη απ’ ό,τι την πλήγωσε. Θα απαλλάξει το Κόμμα – όπως το έχω υποσχεθεί - από τα «βαρίδια» του, πριν απαλλάξει τη χώρα από τα «βαρίδια» της. Και θα δώσει Ελπίδα στον τόπο.
Δεν παλεύουμε μόνο για να επιστρέψουμε στην εξουσία. Παλεύουμε σήμερα για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Κι αύριο να ξανακτίσουμε την Ελλάδα.
Δεν φέρνουμε μόνο την Ελπίδα στους Νεοδημοκράτες. Φέρνουμε την Ελπίδα σε όλους τους Έλληνες. Και οικοδομούμε από τώρα, βήμα-βήμα, την νέα κοινωνική πλειοψηφία της Ελπίδας.
Το χρωστάμε στην Ιστορία της μεγάλης παράταξής μας, που μας κάνει υπερήφανους.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Το χρωστάμε σε όλους τους Έλληνες.
Αυτή την Ελπίδα τη φέρνουμε εμείς.
Αυτή η Ελπίδα είστε εσείς.
Αυτή η Ελπίδα θα γίνει σύντομα κτήμα και στήριγμα όλων των Ελλήνων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.