Πασχαλινά Πειράματα


Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων στη διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί από τις 7 έως τις 11 Απριλίου σε μíα εορταστική δραστηριότητα γεμάτη Πασχαλινά έθιμα! Ελάτε να ρίξουμε μια επιστημονική ματιά στις βαφές των αυγών, στα «εκρηκτικά» έθιμα της λαμπρής και στα κεριά!
Πασχαλινά Πειράματα
Πειράματα - Ώρα 13.30
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• «Εκρηκτικά» Πασχαλινά έθιμα: Πώς κατασκευάζονται τα βεγγαλικά; «Εκρηκτικά» Πασχαλινά έθιμα αναβιώνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον!

• Βαμμένα κόκκινα αυγά: Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βάψετε τα Πασχαλινά σας αυγά με φυσικές χρωστικές ουσίες; Τις ουσίες αυτές που παράγουν τα φυτά θα χρησιμοποιήσουμε σ’ αυτό το Πασχαλινό πείραμα.

• Αυγό σε μπουκάλι: Γίνεται ένα αυγό να περάσει από το στόμιο ενός μπουκαλιού; Στο πείραμα αυτό θα αποδείξουμε, με τη βοήθεια της Φυσικής, ότι γίνεται!

• Κεριά και… χημεία: Πώς ακριβώς λειτουργεί ένα κερί; Ποιος είναι ο κύκλος ενεργειών που ακολουθείται, ώστε να συνεχίσει να καίει για πολλή ώρα; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κρατάμε ένα κερί; Υπάρχουν φρούτα που περιέχουν εύφλεκτες ουσίες;


•  Αυτοσχέδιος πυροσβεστήρας (για κάποια από τα παραπάνω): Μπορούμε να φτιάξουμε έναν πυροσβεστήρα με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα; Ένα απλό πείραμα που μπορείτε να επαναλάβετε στο σπίτι.

Δοκιμασία εφευρετικότητας «ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΑΥΓΑ»!

Μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους - Ώρες 16:30 έως 17:30
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών)

Πρόκειται για μια δοκιμασία εφευρετικότητας για τους πολύ τολμηρούς! Στόχος κάθε ομάδας είναι να φτιάξει μια «συσκευή πτήσης» για ένα ωμό αυγό! Η συσκευή πρέπει να το προστατέψει από την πτώση του από το δεύτερο όροφο! Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους νόμους της Φυσικής, προκειμένου να δημιουργήσουν την κατάλληλη κατασκευή που θα προστατεύσει το αυγό. Στο τέλος, όλες οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις κατασκευές τους!

Σημείωση: Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί όμως αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.


Από: ΑΠΕ

Σχόλια