Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Οι Γερμανοί δεν θα δώσουν εύκολα τα λεφτά

Κρίσιμη για την ενεργοποίηση της γερμανικής συμμετοχής στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα.
Μετά την ενημέρωση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πρέπει να δρομολογήσει την έγκριση του πακέτου από το κοινοβούλιο. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο με δεδομένες τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και μέρους του πολιτικού κόσμου. Σήμερα πάντως οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων έστειλαν το μήνυμα ότι συμφωνούν στην ουσία του θέματος που είναι η ενεργοποίησης της βοήθειας.

Μολονότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συμπράξει στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, το ζήτημα διχάζει τον πολιτικό κόσμο. Η πίεση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ είναι έντονη. Οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στις 9 Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στα κόμματα του κυβερνητικού στρατοπέδου, που θέτουν όρους και προϋποθέσεις στην Αθήνα πριν ανοίξουν το γερμανικό πουγκί.
«Οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται ακόμη»
Ο Φόλκερ ΚάουντερΈτσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ ζητά από την Ελλάδα περισσότερες προσπάθειες πριν η Γερμανία ενεργοποιήσει τη δική συμμετοχή στον μηχανισμό στήριξης. «Έχουμε πει ότι θα βοηθήσουμε εφόσον κινδυνεύει η σταθερότητα του ευρώ. Με μια τέτοια περίπτωση είμαστε τώρα αντιμέτωποι. Θα πρέπει όμως πρώτα να εξεταστεί εάν η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες περιστολής των δαπανών. Η βοήθεια δεν θα προσφερθεί σε ασημένιο δίσκο και έχουμε καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι θα πρέπει να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Ναι, λοιπόν, θα βοηθήσουμε, αλλά οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται ακόμη», είπε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του πρώτου προγράμματος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

«Δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου, ο Φόλκερ Κάουντερ υπογράμμισε: «Δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν. Περιμένουμε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μας ενημερώσει επακριβώς για τις προϋποθέσεις, καθώς υπάρχουν ακόμη διάφορα ερωτήματα, αναφορικά με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι θα βοηθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά θα υπάρξουν σαφείς και σκληροί όροι προς την Ελλάδα».

Από: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.