Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Αν παραβιάζεται το πρόγραμμα σταθερότητας θα κόβεται η βοήθεια

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στους αυστηρούς όρους για τη χορήγηση της γερμανικής βοήθειας. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο Focus υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές.
«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε συνθήκες εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της", λέει χαρακτηριστικά. Για αυτό και η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας θα επιτηρείται αυστηρά. "Αν παραβιάζεται βεβαίως θα κόβεται η βοήθεια», λέει ο Σόιμπλε.
Ο μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος με την εξυγίανση είναι να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες με ανεκτούς όρους. «Εάν πετύχουμε το στόχο επιστροφής της Ελλάδας στην Αγορά - και πιστεύω βάσιμα ότι θα το πετύχουμε - η βοήθεια δεν θα κοστίσει τίποτα στο Γερμανό φορολογούμενο».
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λευκή επιταγή»
Και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε ενδελεχή εξέταση του ελληνικού αιτήματος για βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λευκή επιταγή. Υποβλήθηκε ένα αίτημα, που δεν σημαίνει αυτόματα και έγκριση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πρωταρχικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό νόμισμα», δήλωσε ο Βεστερβέλε.
Είναι σαφής η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης υπό την πίεση των εκλογών της 9ης μαίου στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία να κρατήσει το θέμα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων. Και αυτό γιατί μια μερίδα του γερμανικού τύπου επιμένει στην ανάδειξη των δυσάρεστων επιπτώσεων. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild: «Τελικά οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας», ενώ στη δεύτερη σελίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τη φωτογραφία του Παπανδρέου από το Καστελόριζο και τίτλο. «Εδώ ο Έλληνας ζητιανεύει τα δισεκατομμύριά μας».
CSU: Να εξετάσουν σοβαρά την έξοδο τους από την ΟΝΕ
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών από το χριστιανικό στρατόπεδο. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χανς Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΟΝΕ. «Η Ελλάδα δεν έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας αλλά αναπτυξιακά και διαρθρωτικά προβλήματα και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την έξοδο από την ευρωζώνη», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

 Από: DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.